Scoaterea banilor din piatră seacă sau din aer nu mai este o chestiune atât de abstractă. Zeci de milioane de dolari s-au făcut din vânzarea de terenuri pe Lună şi Marte, iar mai nou se scot bani frumoşi din excursiile în spaţiu. Cerere şi ofertă, sau invers. Moda excursiilor spaţiale, programate într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat a început să prindă din ce în ce mai mult. Dacă în SUA astfel de excursii s-au vândut foarte bine, şi chinezii par amatori de distracţii inedite. Potrivit cotidianului China Daily, citat de Mediafax, 305 candidaţi s-au înscris în numai câteva minute pentru unul dintre cele două zboruri private în spaţiu oferite de compania olandeză SXC. Printre aceştia se numără oameni de afaceri din metropole precum Shanghai şi Chengdu. Zborurile spaţiale vor avea loc într-o navetă cu două locuri - pentru astronaut şi pentru un singur pasager -, fiind disponibile în acest scop două navete: Lynx Mark I, care va atinge altitudinea de 61 de kilometri, şi Lynx Mark II, care va atinge altitudinea de 103 kilometri.Zborurile cu prima navetă, vândute cu preţul de 599.999 yuani (71.000 de euro), sunt prevăzute pentru ultimul trimestru din 2015 şi au o durată cuprinsă între cinci şi şase minute. Zborul cu cea de-a doua navetă este prevăzut pentru anul 2016. Navetele spaţiale vor fi lansate de pe baza spaţială din deşertul Mojave, din sud-vestul Statelor Unite. Pe site-ul său de internet, compania SXC declară că a fost înfiinţată de "profesionişti experimentaţi în domeniul aerospaţial", care "se consacră dezvoltării zborurilor spaţiale ca mijloc de transport comercial".
Compania Virgin Galactic, care aparţine excentricului miliardar britanic Richard Branson, vinde de asemenea rezervari pentru zboruri în spaţiu încă de acum nouă ani. Suma minima pe care excursionistul trebuie să o achite este de 200.000 de dolari, deocamdată nu există un calendar fix al excursiilor. Singura certitudine este că nava spaţială a companiei Virgin Galactic, care ar trebui să ducă primi turişti în spaţiu până la sfârşitul acestui an a făcut un zbor de antrenament în 2013, care s-a desfăşurat fără probleme, deasupra deşertului american Mojave.
Afacerea cu terenuri pe Lună, Marte şi Venus care a pornit în anii 70, merge în continuare, chiar dacă a fost puţin afectată de criza economică. Şi în ţara noastră s-au vândut bine parcele pe Lună, amatorii plătind la un moment dat 69 de euro pentru 8 hectare de teren. În ofertă se precizează că NASA a luat decizia de a construi o bază locuibilă pe Lună, bază care va fi gata cel târziu în 2030. Cum şi spaţiul are latifundiarii săi, americanul Dennis Hope este omul care deţine cel mai mult teren pe satelitul natural al Pământului. De altfel, în anii 90 Hope a revendicat proprietatea asupra Lunii şi a planetei Marte, cererea lui judecându-se însă după reguli pământene, care cer acte de proprietate sau certificate de moştenitor. Dacă în anul 2000 un american putea cumpăra 700 de hectare de teren lunar cu doar 19 dolari, cu aceeaşi sumă achiziţiona în 2010 doar o jumătate de hectar.
Există însă temerari care nu vor doar excursii de câteva minute, sau terenuri pe care nu le vor putea vedea niciodată, ci au trecut la nivelul următor şi vor să colonizeze spaţiul extraterestru. Proiectul Mars One îşi propune formarea unei colonii umane pe Marte, călătoria presupunând un singur drum, fără revenerirea pe Terra. Au fost făcute mai multe preselecţii pentru că numărul doritorilor este mult mai mare decât numărul de locuri disponibile. Astfel de afaceri sunt încă la început, dar iluziile s-au vândut întotdeauna foarte bine.