AFOR: Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici şi zonele rurale, iar 72% cred că o localitate ar trebui să compenseze prin propria reţea de fibră optică

Comunicate de presă / 10 august 2021

Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici şi zonele rurale, iar 72% cred că o localitate ar trebui să compenseze prin propria reţea de fibră optică

Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în oraşele mici şi zonele rurale ale ţării, iar 72% cred că o localitate ar trebui să compenseze deficienţele de semnal ale operatorilor mobili prin propria reţea de fibră optică, arată rezultatele unui studiu online, realizat pe un eşantion naţional, comandat de către Connexion Group, primul dezvoltator de fibră optică din ţară, pentru Asociaţia Română de Fibră Optică (AFOR), conform unui comunicat remis redacţiei.

"Contextul pandemic îi determină pe români să fie tot mai atenţi la conectivitate şi uşurinţa de a comunica şi accesa servicii elementare online, indiferent de locul în care se află. Tocmai de aceea, studiul nostru ne confirmă că accesul la Internet ar trebui să facă parte dintr-un pachet de servicii esenţiale minime, necesare oricărei comunităţi, cum sunt apa, canalizarea sau salubritatea - iar nu mai puţin de 78% dintre români susţin această nevoie. Iar cea mai eficientă soluţie, identificată aproape unanim - 94,2% - este reţeaua subterană de fibră optică, protejată de intemperii sau condiţii meteo extreme", declară Sorin Bogdan, Preşedinte AFOR.

Sondajul comandat de Connexion Group la 20 de ani de activitate arată că şcoala online, activitate cu o importanţă esenţială pe parcursul ultimului an, este pentru peste 55% dintre români una dintre nevoile minime pe care ar trebui să le acopere Internetul, indiferent de zonă, mediu rural sau urban. Şase din zece respondenţi plasează browsing-ul sau navigaţia online printre minimul necesar de a fi acoperit, 58% doresc şi WiFi gratuit, iar patru din zece consideră esenţiale streaming-ul şi apelurile video. Sănătatea devine o necesitate conştientizată de tot mai mulţi români, 31% dintre aceştia optând pentru telemedicină între nevoile de bază de ar trebui acoperite de conectivitatea online.

Mai mult decât atât, 56% dintre români s-ar reloca în regim work-from-home sau pentru a porni un nou proiect profesional în localităţi mici sau în mediul rural, dacă ar avea un pachet minim garantat de conectivitate.

55% dintre respondenţi ar sprijini o comunitate a unui mic oraş, comună sau sat să atragă şi să îşi dezvolte propria reţea de fibră optică. Mai mult decât atât, 46% dintre români ar fi dispuşi să plătească 100 Euro pentru a-şi racorda casa sau apartamentul la o reţea comunitară de fibră optică subterană. De altfel, aproape două treimi - 64% - din respondenţi sunt de părere că dacă un oraş mic, o comună sau un sat ar avea propria reţea de fibră optică, şi intervenţiile şi suportul tehnic ar fi mai rapide şi mai eficiente.

Indiferent de locul din ţară în care se află, românii preferă să se conecteze online într-o proporţie covârşitoare prin WiFi - 59%. A doua opţiune preferată, la distanţă considerabilă faţă de WiFi, este conexiunea printr-o priză de fibră optică, legată apoi la un router - 26,6%, iar podiumul este completat de o priză de fibră optică la intrare şi apoi prize de fibră optică în fiecare camera, pentru o casă complet conectată - 6,7%.

Sondajul comandat de Connexion Group, companie membră AFOR, a fost desfăşurat pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.155 respondenţi. 52,5% dintre respondenţi sunt bărbaţi, 87,7% locuiesc în mediul urban, iar ca repartizare geografică, 47,3% sunt din Muntenia, 29,8% din Transilvania, 18,5% din Moldova şi 4,4% din Dobrogea.28,6% dintre respondenţi au între 35 şi 45 de ani, urmaţi îndeaproape de cei 26,4% cu vârste de la 45 la 55 de ani. 42,3% au absolvit colegiul sau universitatea, 26,3% - liceul sau şcoala profesională, iar 25,6% au un master. 75% sunt angajaţi, 27,6% au venituri nete între 2.000 şi 3.000 de lei, iar 25,3% - peste 4.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb