AFP: Biden s-a întâlnit cu văduva şi fiica lui Navalnîi în San Francisco

A.F.
Internaţional / 23 februarie

AFP: Biden s-a întâlnit cu văduva şi fiica lui Navalnîi în San Francisco

Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, în California, cu Iulia şi Daşa Navalnaia, văduva şi fiica opozantului rus Aleksei Navalnîi care a murit în închisoare săptămâna trecută, iar şeful Casei Albe a lăudat "un om de un curaj incredibil", relatează AFP.

"Am avut onoarea de a mă întâlni cu soţia şi fiica lui Aleksei Navalnîi", a anunţat preşedintele american într-o foarte scurtă declaraţie în faţa camerelor de luat vederi după întâlnirea care a avut loc departe de ochii presei. "A fost un om de un curaj incredibil şi este extraordinar să văd cum soţia şi fiica sa continuă acest lucru", a adăugat preşedintele.

Casa Albă a publicat două fotografii de la întâlnire. În una dintre ele, Joe Biden o îmbrăţişează pe Iulia Navalnaia. Cealaltă fotografie îl arată pe preşedintele american înconjurat de cele două femei, toţi trei stând aşezaţi în fotolii gri.

"Astăzi, m-am întâlnit cu Iulia şi Daşa Navalnaia - persoanele dragi lui Aleksei Navalnîi - pentru a le transmite condoleanţe pentru pierderea lor devastatoare. Moştenirea curajoasă a lui Aleksei va continua să trăiască în Iulia şi Daşa, precum şi în nenumăraţii oameni din întreaga Rusie care luptă pentru democraţie şi drepturile omului", a scris preşedintele american pe X.

Daşa Navalnaia este studentă la Universitatea Stanford din California. Într-un mesaj publicat joi pe reţeaua X (fostul Twitter), însoţit de o fotografie în care apar amândouă, mama sa, Iulia Navalnaia, anunţase că a venit la fiica sa, pentru a se consola împreună.

Preşedintele democrat în vârstă de 81 de ani, care de marţi îşi face campanie electorală în California, a declarat că activitatea lui Aleksei Navalnîi "va continua prin intermediul celor care, în Rusia şi în întreaga lume, îl plâng şi luptă pentru libertate, democraţie şi drepturile omului", potrivit unui comunicat publicat joi de Casa Albă.

El l-a acuzat din nou pe preşedintele rus Vladimir Putin că este "responsabil de moartea" opozantului. Joe Biden a reiterat în declaraţia sa că Statele Unite vor anunţa vineri noi sancţiuni "majore" împotriva Rusiei, ca răspuns la moartea opozantului şi pentru a marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina.

Mama lui Aleksei Navalnîi, decedat în detenţie la 16 februarie, "trebuie să poată recupera corpul fiului său şi să-i poată aduce pomenirea cuvenită", a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe. "Ruşii trebuie să-i dea înapoi fiul", a insistat John Kirby, după ce mama liderului opoziţiei ruse a acuzat autorităţile că au "şantajat-o" pentru a accepta să-l îngroape în secret.

Potrivit administraţiei penitenciare ruse, opozantul a decedat la 16 februarie în colonia penitenciară nr. 3 din oraşul Harp, o închisoare de înaltă securitate unde era deţinut de la sfârşitul anului 2023 şi unde executa o pedeapsă de 19 ani pentru "extremism".

După ce a supravieţuit în mod miraculos unui atac prin otrăvire în august 2020 şi a primit tratament în Germania, Aleksei Navalnîi, care devenise popular datorită anchetelor sale asupra corupţiei guvernamentale, a ales să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021. A fost imediat arestat şi condamnat succesiv la pedepse din ce în ce mai grele, în condiţii de detenţie din ce în ce mai dificile, adesea închis în frigul unei celule de izolare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Foarte frumos,

    dar de ce nu se intalneste si cu rudele ziaristului ,Julian Assange  

    e bine ca totusi exista si opozitie in rusia.

    mesajul lui Biden e clar: nu avem ceva cu poporul rus asa cum va zice putin, ci doar cu cei ce sustin invazia in ucraina, crimele politice, puscaria pe motive politice. atat.  

    Se.ni.lul nici macar nu stie cu cine se intalneste. Asta da presedinte. De rasul lumii!

    1. Ai posibilitatea sa-l schimbibpe Purler.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb