Emmanuel Macron a numit sâmbătă cei 39 de membri ai guvernului de dreapta al lui Michel Barnier, rod al unei coaliţii fragile între tabăra prezidenţială şi Les Republicains, în încercarea de a pune capăt celei mai grave crize politice a celei de-a cincea Republici, relatează AFP.
Rassemblement National, care poate face să pice acest nou guvern dacă îşi adaugă voturile la cele ale stângii, a denunţat imediat "întoarcerea macronismului pe uşa din dos". "Acesta este deci un guvern care nu are viitor", a reacţionat preşedintele formaţiunii, Jordan Bardella.
Venirea la Interne a lui Bruno Retailleau, liderul senatorilor Les Republicains, care are o poziţie foarte fermă în ceea ce priveşte imigraţia, a cristalizat nemulţumirea macroniştilor. Mai ales că este unul dintre singurii grei dintr-un executiv format din personalităţi relativ necunoscute publicului şi pe care premierul a reuşit cu greu să îl lărgească spre stânga.
O altă personalitate cu vederi conservatoare, Laurence Garnier, care fusese preconizată pentru portofoliul Familiei, a fost în cele din urmă numită la portofoliul Consumatorului, după două zile de controverse.
Bruno Retailleau este principalul reprezentant al partidului noului prim-ministru, numit în urmă cu 16 zile la Matignon, împreună cu Annie Genevard, care moşteneşte sectorul Agriculturii, afectat de criză.
Celelalte figuri importante, Sebastien Lecornu şi Rachida Dati, veniţi de la LR, dar care se raliaseră deja preşedintelui, sunt de asemenea singurii care rămân în funcţiile lor, respectiv Forţele Armate şi Cultura.
Printre rarii "supravieţuitori" se numără şi MoDem Jean-Noël Barrot, care a fost promovat la Afaceri Externe, precum şi macaronistele Catherine Vautrin, care trece la Teritorii, şi Agnès Pannier-Runacher, la Tranziţie ecologică şi Energie.
La Bercy, este un macronist cu puţină experienţă, Antoine Armand, care devine ministru al economiei, finanţelor şi industriei.
Portofoliul bugetului îi revine fostului deputat Laurent Saint Martin, într-un moment în care pregătirea bugetului pentru 2025, care a întârziat deja, este considerată a fi prioritatea numărul unu într-un context de derapaje bugetare şi de creştere lentă.
Dintre noii miniştri, principala surpriză o reprezintă deputata renascentistă Anne Genetet, care va fi responsabilă cu Educaţia, una dintre priorităţile lui Emmanuel Macron,
Geneviève Darrieussecq devine ministru al sănătăţii, o altă prioritate guvernamentală, iar François-Noël Buffet, un democrat-liberal francez, moşteneşte portofoliul teritoriilor de peste mări, într-un moment în care situaţia din Noua Caledonie este în impas, iar Martinica se confruntă cu o izbucnire a violenţelor.
Singura nouă numire din partea stângii este cea a lui Didier Migaud în calitate de ministru al justiţiei. Însă fostul deputat socialist nu mai era activ în politică din 2010.
Michel Barnier a preferat să ţină la distanţă potenţialii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 2027, inclusiv ministrul de interne demisionar Gerald Darmanin şi liderul deputaţilor LR, Laurent Wauquiez.
Noua echipă, care acordă un loc de frunte partidului macronist Renaissance, este strict paritară între bărbaţi şi femei, fiind formată din 19 miniştri cu puteri depline, 15 miniştri delegaţi şi cinci secretari de stat. Aceasta se va întâlni cu Emmanuel Macron luni, la ora 15.00, pentru primul său Consiliu de Miniştri.
Astfel, la trei luni şi jumătate de la controversata dizolvare a Adunării Naţionale, la aproape unsprezece săptămâni de la al doilea tur al alegerilor legislative, care a dus la o ţară fără majoritate, şi la 67 de zile de la demisia echipei lui Gabriel Attal, ai cărui miniştri au rămas responsabili de afacerile curente, Franţa are în sfârşit un guvern complet.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2024, 09:12)
Esec total a minunatului macronel