Iranul anunţă duminică faptul că a trimis pentru prima oară, în mod simultan, trei sateliţi pe orbită, o nouă etapă a dezvoltării activităţilor aerospaţiale iraniene, în pofida unor sancţiuni impuse de Occident, relatează AFP.
"Pentru prima oară, trei sateliţi iranieni au fost trimişi cu succes în spaţiu, cu lansatorul Simorgh, construit de Ministerul Apărării", anunţă televiziunea de stat iraniană.
Plasaţi pe orbită la 450 de kilometri deasupra suprafeţei Terrei, sateliţii Mahda, cu o greutate de 32 de kilograme, Kayhan 2, cu o greutate de mai mică de zece kilograme, şi Halif 1 sunt destinaţi "să testeze subsisteme de satelit" şi unor misiuni de cercetare şi telecomunicaţii.
Lansarea a avut loc la o săptămână în urma lansării unui satelit de cercetare, Soraya, creat de către Organizaţia Spaţială iraniană şi transportat cu o rachetă cu rază lungă a Gardienilor Revoluţiei, Ghaem-100.
Soraya a fost plasat pe orbită la 750 de kilometri deasupra Terrei şi este pentru "prima oară" când Iranul trimite un satelit la "peste 500 de kilometri", potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.
Această lansare a fost criticată de către Germania, Franţa şi Regatul Unit într-un comunicat comun, denunţat de Iran drept un act "intervenţionist".
Iranul susţine că activităţile sale aerospaţiale sunt paşnice şi conforme unei rezoluţii a Consiliului de Securitate a ONU.
Însă guvernele din Occident se tem că sistemele de lansare de satelit iraniene integrează tehnologii interschimbabile cu cele folosite la rachete balistice capabile să poarte o ogivă nucleară.
Republica islamică este supusă unor sancţiuni americane paralizante după ce Washingtonul s-a retras, în 2018, din acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian care limita activităile nucleare ale Iranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.