Autorităţile ucrainene au anunţat repatrierea rămăşiţelor a 77 de militari ucraineni, o procedură prevăzută de "mult timp", finalizată în pofida prăbuşirii unui avion militar rus în condiţii tulburi, de care Moscova acuză Kievul, relatează AFP.
Rusia acuză Ucraina de doborârea miercuri a unui avion militar de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) în regiune rusă de frontieră Belgorod, în care Moscova susţine că au fost ucişi 66 de prizonieri militari ucraineni care urmau să fie eliberaţi în cadrul unui schimb în aceeaşi zi.
Însă Moscova nu a adus nicio probă prin care să susţină aceste acuzaţii, iar Kievul - care nu a confirmat şi nici nu a infirmat o implicare a sa - şi-a exprimat îndoiala cu cu privire la prezenţa unor prizonieri ucraineni la bord.
"Rămăşiţele a 77 de apărători ucraineni au fost trimise către teritoriul controlat de către Guvern", a anunţat vineri un centru ucrainean de coordonare însărcinat cu prizonieri de război.
"Această repatriere era prevăzută de mult timp", a precizat centrul.
Această procedură, care pare să nu aibă legătură cu prăbuşirea avionului rus, intervine în contextul în care problema militarilor ucraineni aflaţi pe mâna armatei ruse şi eliberarea lor prin schimburi de prizonieri este deosebit de sensibilă.
Ucraina şi Rusia au deschis amândouă anchete cu privire la prăbuşire.
Kremlinul a respins însă ideea de a publica probe ale prezenţei unor prizonieri ucraineni la bordul avionului.
"Anchetatorii lucrează, iar eu nu am de spus nimic despre acest subiect", a respins un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Joi seara, Comitetul rus de anchetă a difuzat o înregistrare video de 40 de secunde planuri ale unei zone împădurite şi şi unui câmp înzăpezit.
Mai mulţi copaci culcaţi la pământ, un morman de fiare şi unul sau două cadavre apar în imagini, însă nu se vede nicio urmă a epavei uriaşe a avionului militar distrus,
AFP nu a fost în măsură să verifice locul sau data filmării acestor imagini.
Comisarul ucrainean însărcinat cu drepturile omului, Dmitro Lubineţ, a reafirmat că comunicarea Rusiei cu privire la prăbuşire ţine de "propagandă".
Ucraina nu a primit nicio informaţie de la Rusia în acest subiect, şi-a exprimat el regretul şi a cerut, la fel ca preşedintrele ucrainean Volodimir Zelenski, o anchetă internaţională independentă.