Mai mult de 20.000 de răniţi se află în continuare în Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia Medecins sans frontières (MSF), în pofida primelor evacuări, ieri, către Egipt, a pacienţilor palestinieni şi a străinilor sau a persoanelor cu dublă cetăţenie, informează AFP.
"Mai mult de 20.000 de răniţi rămân în Gaza, cu acces limitat la asistenţă medicală din cauza asediului şi a bombardamentelor constante ale armatei israeliene", a precizat ieri organizaţia umanitară.
MSF, care a precizat că cei 22 de membri ai personalului său internaţional au putut părăsi Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah, a cerut ca mai multe persoane din teritoriul palestinian să fie evacuate.
"Cei care doresc să părăsească Gaza trebuie să li se permită să facă acest lucru fără întârziere şi fără a aduce atingere dreptului lor de a se întoarce în Gaza la o dată ulterioară", a declarat MSF, solicitând o "încetare imediată a focului".
Potrivit unui oficial egiptean, 76 de palestinieni răniţi şi 335 de străini şi persoane cu dublă cetăţenie au putut părăsi Gaza miercuri, în cadrul primei operaţiuni de evacuare de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie.
ONU şi mai multe ONG-uri avertizează asupra situaţiei umanitare catastrofale din micul teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori.
"Dimensiunea tragediei este fără precedent", a declarat miercuri Philippe Lazzarini, şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), în timpul primei sale vizite în Gaza de la începutul războiului.
Peste 70 de membri ai personalului UNRWA au fost ucişi în Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat Lazzarini.
El a deplâns, de asemenea, faptul că ajutorul umanitar nu este suficient pentru a satisface "nevoile considerabile ale populaţiei din Gaza".
Potrivit COGAT, organismul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile în teritoriile palestiniene, 61 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat miercuri în Gaza.
"Trebuie să se permită intrarea în Gaza a medicamentelor esenţiale şi a personalului umanitar, unde spitalele sunt copleşite, iar sistemul de sănătate se confruntă cu un colaps total", a declarat MSF.
Potrivit autorităţilor israeliene, cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili şi majoritatea pe 7 octombrie, ziua unui atac al Hamas de o amploare şi o violenţă nemaiîntâlnite de la crearea Israelului în 1948.
În total, în Fâşia Gaza, aproape 8.800 de persoane, dintre care 3.648 de copii, au fost ucise de la acea dată în bombardamentele israeliene efectuate ca răspuns la atac, potrivit Hamas.