UNICEF a anunţat sâmbătă că a lansat "o cerere de oferte de urgenţă" pentru a obţine vaccinuri împotriva mpox cu scopul de a le ajuta pe ţările cele mai grav afectate de această epidemie, informează AFP.
"În funcţie de cerere, de capacitatea de producţie a fabricanţilor şi de finanţări, acorduri care vizează un maximum de 12 milioane de doze în 2025 pot fi implementate", a transmis UNICEF într-un comunicat, difuzat în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alianţa pentru vaccinuri GAVI şi CDC Africa (Centrul african pentru prevenirea şi controlul bolilor).
Această "cerere de oferte de urgenţă a fost concepută pentru a garanta un acces imediat la vaccinurile disponibile împotriva mpox, precum şi pentru a creşte producţia".
În cadrul cererii de oferte, UNICEF doreşte să pună în practică acorduri de aprovizionare care i-ar permite să achiziţioneze şi să distribuie vaccinuri "fără întârziere, odată ce ţările şi partenerii vor asigura finanţarea, vor confirma nevoile şi nivelul lor de pregătire şi atunci când exigenţele regulamentare privind acceptarea vaccinurilor vor fi implementate".
Recrudescenţa mpox în Africa, o epidemie care afectează Republica Democrată Congo (RDC) şi alte ţări de pe acest continent (mai ales Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda), şi apariţia unei noi variante virale (Ib) au determinat OMS să declanşeze pe 14 august cel mai înalt nivel al său de alertă sanitară globală.
Peste 18.000 de cazuri suspecte de mpox, inclusiv 629 de decese, au fost semnalate în acest an în RDC, "care este epicentrul crizei".
Există două mari familii, denumite "clade", ale acestui virus. Clada I este prezentă mai ales în Africa Centrală, în bazinul fluviului Congo. Clada II circulă mai mult în Africa de Vest.
Două subgrupe de mpox se află în circulaţie în RDC: clada Ia, în vestul ţării, şi clada Ib, în est.
OMS recomandă utilizarea vaccinurilor MVA-BN, produs de laboratorul farmaceutic danez Bavarian Nordic, LC16, produs de compania japoneză KM Biologics, sau a vaccinului ACAM2000, produs în Statele Unite, în contextul în care primele două seruri nu sunt disponibile la nivel global.
MVA-BN şi LC16 nu au obţinut încă "precalificarea" completă din partea OMS, un proces lung şi complex, organizaţia lansând o procedură de examinare în regim de urgenţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 11:08)
Propun sa mearga in africa george simin , sosoaca cu botnita pusa si toti tampitii care le cred aberatiile negationiste referitoare pandemiile virale, si sa le explice africanilor ca nu exista virusi.in felul acesa africanii vor descoperi o noua specie :SCROAFA CU CREER DE GANDAC
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 13:27)
Numai prosti bah...avea dreptate Adolf..fără o epurare a globului nu scăpăm de prosti...mai ales aia cu diploma
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 01.09.2024, 11:48)
Hai și noi cu o comandă fermă de cca. 1 mil. de doze. Asta pentru a satisface din timp cererile pofticiosilor noștri, precum neizbutitul de la 1.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 13:25)
nu-i cazul sa iei in seama retarzii
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2024, 13:28)
Corect...dar nu ma pot abține sa nu zic ca dacă as avea puterea as începe de urgenta curatenia