Africa CDC declară Mpox o urgenţă de sănătate publică

R.S.
Miscellanea / 15 august

Africa CDC declară Mpox o urgenţă de sănătate publică

Centrele Africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au declarat oficial focarul de Mpox ca fiind o Urgenţă de Sănătate Publică de Securitate Continentală (PHECS), marcând prima astfel de declaraţie făcută de agenţie de la înfiinţarea sa în 2017, potrivit reliefweb.

Această declaraţie, conform Articolului 3, Paragraful F din Statutele Africa CDC, împuterniceşte organizaţia să conducă şi să coordoneze răspunsurile la urgenţe semnificative de sănătate. Statutul mandatează Africa CDC să "coordoneze şi să sprijine Statele Membre în răspunsurile la urgenţele de sănătate, în special cele declarate PHECS sau Urgenţe de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (PHEIC), precum şi în promovarea sănătăţii şi prevenirea bolilor prin consolidarea sistemelor de sănătate, abordarea bolilor transmisibile şi netransmisibile, sănătatea mediului şi bolile tropicale neglijate."

Declaraţia va permite mobilizarea resurselor în ţările afectate, deblocarea finanţării esenţiale, consolidarea comunicării de risc şi a implicării comunităţii (RCCE), îmbunătăţirea supravegherii şi a eforturilor de testare în laborator, precum şi creşterea capacităţilor de resurse umane pentru a răspunde eficient la Mpox printr-o abordare One Health.

Directorul General al Africa CDC, Dr. Jean Kaseya, a subliniat urgenţa unei acţiuni rapide şi decisive: "Astăzi, declarăm această PHECS pentru a mobiliza instituţiile noastre, voinţa noastră colectivă şi resursele noastre pentru a acţiona - rapid şi decisiv. Acest lucru ne permite să forjăm noi parteneriate, să ne consolidăm sistemele de sănătate, să educăm comunităţile noastre şi să oferim intervenţii care salvează vieţi acolo unde sunt necesare cel mai mult. Nu este nevoie de restricţii de călătorie în acest moment."

Cel puţin 13 ţări africane, inclusiv naţiuni anterior neafectate precum Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, au raportat focare de Mpox. Până acum, în 2024, aceste ţări au confirmat 2.863 de cazuri şi 517 decese, în principal în Republica Democrată Congo (RDC). Cazurile suspectate de pe continent au depăşit 17.000, o creştere semnificativă faţă de 7.146 de cazuri în 2022 şi 14.957 de cazuri în 2023. Aceasta este doar vârful aisbergului, având în vedere numeroasele slăbiciuni în supraveghere, testarea de laborator şi urmărirea contactelor.

Dr. Kaseya a subliniat gravitatea situaţiei, declarând: "Aceasta nu este doar o altă provocare; este o criză care necesită acţiunea noastră colectivă. Articolul 3, Paragraful F din Statutele Africa CDC ne mandatează să conducem şi să coordonăm răspunsul atunci când există o declaraţie de urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională."

Din mai 2022 până în iulie 2023, Mpox a fost declarată Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (PHEIC) de către OMS. Cu toate acestea, Africa nu a primit sprijinul de care avea nevoie urgent în această perioadă. Pe măsură ce cazurile globale au început să scadă, numărul în creştere din Africa a fost în mare parte ignorat. Dr. Kaseya a subliniat necesitatea unei schimbări de abordare: "Îndemnăm partenerii noştri internaţionali să profite de acest moment pentru a acţiona diferit şi să colaboreze strâns cu Africa CDC pentru a oferi sprijinul necesar statelor noastre membre."

El a continuat, apelând la partenerii globali: "Facem apel la voi să fiţi alături de noi în acest moment critic. Africa a fost de mult timp în prima linie în lupta împotriva bolilor infecţioase, adesea cu resurse limitate. Lupta împotriva Mpox necesită un răspuns global. Avem nevoie de sprijinul vostru, de expertiza şi de solidaritatea voastră. Lumea nu îşi poate permite să închidă ochii la această criză."

El a explicat că declaraţia de urgenţă urmează consultărilor ample, inclusiv o decizie unanimă a Grupului Consultativ de Urgenţă al Africa CDC (ECG), prezidat de profesorul Salim Abdool Karim, şeful CAPRISA, un program de cercetare SIDA cu sediul în Durban, Africa de Sud, transmite reliefweb.

Prof. Karim a subliniat că supravegherea limitată şi dovezile sugerează că situaţia ar putea fi mai severă decât se înţelege în prezent. "Numărul de cazuri a crescut semnificativ comparativ cu 2022, când OMS a declarat Mpox o urgenţă de sănătate publică. Este clar că ne confruntăm cu un scenariu diferit, cu mult mai multe cazuri, ceea ce duce la o povară mai mare a bolii," a spus el. El a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la creşterea numărului de decese, în special legătura potenţială dintre HIV şi Mpox. "Îngrijorarea noastră este că am putea vedea mai multe decese în Africa din cauza asocierii cu HIV," a remarcat el.

Transmiterea transfrontalieră către ţările anterior neafectate a fost, de asemenea, o preocupare, determinând ECG să solicite distribuţia strategică a vaccinurilor limitate disponibile. Lipsa capacităţilor de diagnosticare a fost identificată ca o problemă critică care necesită atenţie urgentă, iar ECG a încurajat dezvoltarea planurilor de răspuns, promiţând să ofere contribuţii şi sprijin.

Pentru a aborda focarul de Mpox din Africa, Africa CDC a înfiinţat o echipă de management a incidentelor formată din 25 de membri, cu sediul în epicentrul epidemiei de Mpox, având mandatul de a sprijini ţările afectate şi cele expuse riscului. Africa CDC a semnat, de asemenea, un acord de parteneriat cu Autoritatea pentru Pregătirea şi Răspunsul la Urgenţe în Sănătate a Comisiei Europene (HERA) şi cu Bavarian Nordic pentru a furniza peste 215.000 de doze de vaccin MVA-BN®, singurul vaccin Mpox aprobat de FDA şi EMA. Africa CDC va supraveghea distribuţia echitabilă a acestor vaccinuri, prioritizând nevoile locale ale statelor membre afectate.

SIMPTOMELE, PREVENIREA ŞI TRATAMENTUL MPOX

Mpox este o boală virală cauzată de virusul variolei maimuţelor, cu două clade distincte: Clade I şi Clade II. Simptomele comune includ o erupţie cutanată sau leziuni mucoase care durează între 2 şi 4 săptămâni, febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută şi ganglioni limfatici umflaţi. Virusul poate fi transmis la oameni prin contact fizic cu o persoană infecţioasă, materiale contaminate sau animale infectate, potrivit reliefweb.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. OMS prin șeful ei Tedros Adenom Prostamol sau cum îl cheamă, a declarat ieri stare de urgență internațională pe motiv de Monkey.

    Eu o să iau măsuri preventive de pe acum.

    O să halesc la prânz prin gaura de la mască multă zeamă vax anticovidiana condimentată cu proteine spike și ardei iute :)) 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb