Africa, un continent cu potenţial de creştere economică

I.GHE.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2023

Africa, un continent cu potenţial de creştere economică

Bătălia pentru influenţa politică şi economică dusă de marile puteri în Africa vizează un continent despre care specialiştii susţin că are un mare potenţial de creştere economică, dar care se va face treptat, în funcţie de fluxurile investiţionale care vor ajunge în această zonă a Globului.

Cotidianul rus Kommersant citează o prognoză a Băncii Africane pentru Dezvoltare, care susţunt că vom asista la o accelerare a creşterii economiei continentului african, de la 3,8% în 2022 la 4,1% în următorii doi ani, deoarece majoritatea statelor din Africa nu se mai confruntă cu inflaţie ridicată şi nici cu deficite bugetare extrem de mari, chiar dacă au deficite important de cont curent, fapt care măreşte riscul creşterii preţurilor la alimente şi energie.

Experţii Băncii Africane pentru Dezvoltare arată în prognoza prezentată de sursa citată: "Ratele de creştere a PIB-ului african în 2023-2024 se vor accelera la 4,1% faţă de 3,8% în 2022. În 18 ţări, această cifră va depăşi 5% anul acesta, procent ce poate fi atins de încă patru state africane în 2024. Această prognoză ia în considerare redresarea economiei chineze, precum şi relaxarea treptată a politicii monetare în ţările dezvoltate pe fondul încetinirii inflaţiei. Pentru majoritatea ţărilor, statisticile privind ratele de creştere, inflaţia, starea balanţei curente şi a bugetului nu arată cifre incredibile, recesiunea economică în următorii doi ani fiind aşteptată doar în Guineea Ecuatorială. Doar câteva ţări vor avea o creştere extrem de mare: Libia (13%), Niger (9,4%), Republica Democrată Congo (7,6%). Cele mai mici creşteri vor fi consemnate în Somalia şi Sudan, câte 3%, şi Republica Centrafricană - 2,4%".

În ceea ce priveşte rata inflaţiei, 20 de state africane au coborât deja sub 5%. Zimbabwe rămâne singurul stat care se va confrunta în următorii doi ani cu hiperinflaţie, care poate ajunge 84,2%, în timp ce Sudan, Sierra Leone, Etiopia şi Ghana vor avea o rată a inflaţiei de peste 20%, afirma sursa citată.

Experţii Băncii Africane pentru Dezvoltare afirmă că majoritatea ţărilor vor menţine un deficit de cont curent ridicat pe fondul unor volume semnificative de importuri de alimente şi combustibili. Potrivit stării bugetului, majoritatea ţărilor se află în zona "verde" (deficitul nu depăşeşte 3% din PIB), dar există o excepţie importantă - Egipt cu un deficit de 5,4%, în timp ce Libia are un excedent record de 20,5%. Povara datoriei statelor africane rămâne în medie ridicată; anul trecut raportul datoriei publice în PIB a scăzut de la 68% la 65%, şi specialiştii estimează că la finalul anului 2023 se va situa la 66%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. de aceea pleaca oamenii si migreaza....

    :( 

    1. cand piata de cazuta oamenii migreaza sa importe cunostinte si etc forme de capital; cand piata devine matura intra fondurile internationale pe ele pentru plati pensii si asigurari de viata.

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb