African Consolidated Resources cere demisia prefectului de Bihor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 27 august 2015

African Consolidated Resources cere demisia prefectului de Bihor

Ministerul Economiei: "African Consolidated Resources nu se poate asocia cu Băiţa SA"

Compania privată neagă declaraţiile autorităţilor

Actualizare 21:57 MECT: "Băiţa Bihor a extras ilegal 500.000 de tone de calcar"

Contractul de asociere pe licenţa de exploatare substanţă calcar, între S.C. Băita S.A. şi Băiţa Bihor S.A., încheiat în data de 18.03.2014, a fost asumat, în calitate de director general al SC Băiţa SA, de doamna Maria Rodica Trip, acţionar majoritar la societatea Băiţa Bihor S.A, până pe data de 19 decembrie 2013, informează un comunicat al Ministerul Economiei.

Instituţia susţine că favorizarea companiei Băiţa Bihor S.A rezultă, cât se poate de evident, din prevederile articolului nr. 3, din contractul de asociere pe exploatarea licenţei: "În cazul în care titularul, din orice motive, nu mai poate continua în mod cert şi definitiv activitatea miniera de exploatare din perimetrul Baita Plai, judetul Bihor, se obligă să transporte drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin licenţa de concesiune către Băiţa Bihor cu respectarea prevederilor legale aplicabile la momentul transferului ei."

Prin urmare, "doamna Maria Rodica Trip, în calitate de director general al societăţii Băiţa S.A. a acceptat inserarea unor clauze prin care se creează premisele ca, în cazul în care SC Băiţa SA nu va mai putea continua exploatarea licenţei datorită modului în care este administrată chiar de doamna Maria Rodica Trip această licenţă este transferată fără echivoc către S.C. Băiţa Bihor S.A, societate la care doamna Maria Rodica Trip a fost acţionar majoritar.

De menţionat este şi faptul că, în prezent, faţă de S.C. Băiţa S.A. este înregistrată o singură solicitare de deschidere a procedurii de insolvenţă (dosar 2002 / 111 / 2015), şi nu patru solicitări, aşa cum se afirmă într-un comunicat African Consolidated Resource", mai susţine ministerul.

În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licenţă, aceste condiţii nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA, conform sursei citate, care a subliniat că asigurarea de către SC African Consolidated Resources SRL a unei sume de bani intr-un cont escrow nu atrage după sine şi plata datoriei faţă de S.C Băiţa S.A.

În 2014, activitatea societăţii Băiţa S.A a făcut obiectul unor verificări demarate de corpul de control al ministrului Economiei. În privinţa situaţiei economice şi financiare a societăţii S.C. Băiţa S.A., potrivit raportului corpului de control s-au constatat deficienţe grave în gestionarea activităţii, fiind sesizate organele judiciare competente. În acest sens a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie privind asocierea dintre S.C. Băiţa S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi societatea privată Băiţa Bihor S.A., având în vedere existenţa unor indicii de săvârşire a unor fapte de natură penală. Alături de situaţiile sesizate organelor competente judiciare, mai există şi alte deficienţe în gestionarea patrimoniului societăţii, situaţii semnalate de asemenea organelor abilitate, mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Ei acuză că, în urma controlului efectuat, au constatat că din anul 2004 şi până în prezent, firma S.C. Băiţa Bihor S.A exploatează calcar în zăcăminte de suprafaţă în baza acordului de asociere pe licenţa de exploatare nr. 999/1999. "Această licenţă este o licenţă doar de exploatare minereuri de adâncime. Cu toate că ştiau că obţin dreptul de exploatare calcar prin asocierea asupra licenţei de exploatare nr 999/1999 doar asupra zăcămintelor de adâncime, reprezentanţii S.C Băiţa Bihor S.A au extras din carierele de suprafaţă aproape 500.000 de tone de calcar, însuşindu-şi astfel fără drept profitul realizat prin această acţiune. Şi această posibilă faptă de natură penală a fost sesizată organelor judiciare competente", precizează MECT.

(A.T.)

----------

Actualizare 10:00

Compania African Consolidated Resources cere demisia prefectului de Bihor, Claudiu Pop, despre care spune că a diseminat mai multe informaţii false despre companie.

Un comunicat remis redacţiei arată: "Minciunile oarbe cu care prefectul încearcă să-şi justifice acţiunile, nu numai că dezinformează publicul, însă periclitează şi imaginea companiilor African Consolidated Resources şi Vast Resources, care au pierdut, în cursul zilei de astăzi, suma de 1,9 milioane de lire în urma scăderii cotaţiei acţiunilor pe piaţa bursieră din Londra. Cetăţenii sunt dezinformaţi din cauza minciunilor făcute publice în presă de către prefectul Claudiu Pop. Vă facem cunoscut faptul că însuşi prefectul de Bihor minte, ascunzându-se în spatele Ministerului Economiei, prin comunicatul dat în cursul zilei de 26 august, în care susţine că atât African Consolidated Resource cât şi Băiţa Bihor SA solicită asocierea pe licenţa «deţinută» de Băiţa SA pentru toate substanţele din această licenţă".

Reprezentanţii African Consolidated Resources susţin că între Băiţa SA şi Băiţa Bihor SA, în data de 18.03.2014, a fost încheiat contractul de asociere pe licenţă înregistrat la Băiţa SA cu nr. 6 din aceeaşi dată şi la Băiţa Bihor SA cu nr.99/ 18.03.2014 prin care aceasta din urmă are dreptul de a exploata calcar. Conform comunicatului citat, ANRM, prin adresa 239/11.05.2015 trimisă către Băiţa Bihor SA, subliniază faptul că aceştia din urmă au dreptul de a exploata calcar doar în "subteran".

"Aceste false declaraţii ascund în spatele lor protejarea societăţii Băiţa SA, care la momentul actual are înregistrate pe rolul Tribunalului Bihor patru cereri de deschidere a procedurii insolvenţei (dosar 202/111/2015). Pentru a se înţelege mai bine această situaţie, arătăm că în cazul în care Băiţa SA nu are o capacitate financiară de a susţine această licenţă, ea este obligată să transfere licenţa către Băiţa Bihor SA, adică asociatului pe licenţă, conform articolului nr. 3 din contractul de asociere pe licenţă", afirmă conducerea African Consolidated Resources, care acuză că Prefectul Pop minte atunci când pretinde că nu s-a blocat în subteran niciun miner. "În mină sunt blocaţi un număr de 25 de mineri la o adâncime de aproximativ de 290 metri", conform sursei citate.

"O altă dezinformare pe care Prefectul a făcut-o publică este faptul că SC Băiţa Bihor SA ar fi acumulat o datorie la Băiţa SA de peste 7.000.000 lei, lucru total neadevărat. De altfel, menţionăm faptul că Băiţa Bihor SA a achitat dividente din profitul realizat spre Băiţa SA, în valoare de 122.180 Lei.

Atât Prefectul Claudiu Pop, cât şi directorul Ovidiu Constantin Dăescu al SC Băiţa SA menţionează faptul că folosim minerii în calitate de armă de şantaj. Venim în întâmpinarea acestei declaraţii cu argumente solide şi susţinem faptul că minerii s-au blocat de bunăvoie în subteran din moment ce nu le-au fost îndeplinite condiţiile umane de muncă, fiindu-le periclitată viaţa din cauza degradării echipamentelor", mai arată comunicatul African Consolidated Resources.

La afirmaţia nefondată a prefectului Claudiu Pop, cum că nu are "documentele necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară", compania menţionează faptul că am înaintat o scrisoare de bonitate de la două bănci internaţionale în trei ocazii şi a fost înregistrată la Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului. "De asemenea, am făcut publică lista a nouă angajaţi tehnici acreditaţi în România, aceştia fiind angajaţi în cadrul companiei SC African Consolidated Resources SRL, companie care este şi beneficiar legal al tuturor echipamentelor necesare operariidin cadrul minei polimetalice, din localitatea Băiţa Plai, jud. Bihor", conform sursei citate.

Tot ieri, în cadrul comunicatului de presă din partea Prefecturii, oficialii susţin faptul că SC Mineral Mining SA, firma preluată de SC African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA. "Înainte de toate, presupusele datorii ale companiei Mineral Mining SA către SC Băiţa SA nu prezintă un caracter cert, lichid şi exigibil deoarece dosarul penal în care este implicată compania Băiţa SA la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu nr. 916/2014 nu s-a concretizat, însă de-a lungul timpului SC African Consolidated Resources SRL a demonstrat disponibilitatea de achitare a datoriei faţă de SC Băiţa SA, punându-le la dispoziţie banii într-un cont escrow, banii blocaţi aflându-se în acest cont din data de 11.11.2014 şi rămaşi în cont la dispoziţie şi la ora actuală. Mai mult, menţionăm faptul că societatea Băiţa SA foloseşte şi în prezent în procesul de producţie activele şi utilajele care aparţin societăţii Mineral Mining fără de care societatea Băiţa SA nu şi-ar putea desfăşura activitatea", mai susţine compania.

(A.T.)

-----------

African Consolidated Resources SRL nu îndeplineşte condiţiile legale ca să se asocieze la licenţa deţinută de Băiţa SA, a anunţat, ieri, Ministerul Economiei. "Mineral Mining SA, firma preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA. Mai mult, documente necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară nu au fost prezentate, firma SC Mineral Mining SA fiind în faliment", arată un comunicat remis redacţiei.

African Consolidated Resources a fost interesată, în 2013, de un parteneriat cu Remin Baia Mare, dar şi de exploatarea resurselor noastre de cupru. Autorităţile nu au dus însă până la capăt parteneriate cu investitori privaţi.

Ieri, peste 70 de ortaci de la Mina Băiţa din judeţul Bihor, angajaţi la o societate de stat şi la două firme private, au protestat faţă de refuzul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de a elibera o licenţă de exploatare a calcarului, în baza căreia să poată lucra, relatează Mediafax. Directorul comercial al firmei private Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, a declarat că 25 de mineri s-au blocat în subteran, începând de marţi după-amiază, aceştia fiind atât de la firma de stat Băiţa SA, cât şi de la compania privată African Consolidated Resources SA, iar alte 50 de persoane, angajate ale Băiţa Bihor SA, au protestat la suprafaţă.

Domnia sa susţine: "Băiţa Bihor SA nu are acces în subteran. Sunt 25 de angajaţi care protestează în subteran, la peste 290 de metri, ai firmei private African Consolidated Resources SA şi ai Băiţa SA, care este firmă de stat. Alte 50 de persoane protestează la suprafaţă, sunt de la societatea noastră, Băiţa Bihor SA, şi ne susţinem colegii. Minerii protestează faţă de condiţiile de muncă din subteran, care sunt jalnice, faţă de lipsa de dialog a autorităţilor cu cele două firme private implicate şi faţă de faptul că nu se eliberează o licenţă de exploatare din partea ANRM".

Potrivit acestuia, Băiţa SA şi Băiţa Bihor SA erau titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, însă din acest an ANRM nu a mai eliberat avizul respectiv.

Ministerul Economiei a precizat că Băiţa SA a fost verificată de corpul de control al ministrului, iar în urma acestor verificări s-au constatat nereguli grave în gestionarea activităţii minei. Astfel, în baza raportului întocmit de corpul de control, au fost sesizate organele judiciare competente.

Marţi după-amiază, directoarea de la societatea privată care administrează Mina Băiţa a intrat cu cinci oameni în subteran, iar apoi cei care trebuiau să iasă din schimb au rămas în subteran peste noapte.

Firma de stat Băiţa SA şi firma privată Băiţa Bihor SA au fost titularele unei licenţe de exploatare a calcarului, iar firma African Consolidated Resources SA are un contract cu firma de stat privind întreţinerea echipamentelor şi evacuarea apelor din galeriile minei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb