Aga Farmache şi Aga Ancuţa

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2011

Aga Farmache şi Aga Ancuţa

"Aga", ca abreviere a "Adunării generale a acţionarilor", este ambiguă, datorită istoricei influenţe turceşti în Ţările Române, în decursul căreia am achiziţionat înţelesul de "şef" (etimologia turcească indică semnificaţia "agha = frate mai mare", care are o traducere engleză plină de tâlc, pentru contemporani - "big brother"); ei bine, toate aceste înţelesuri româneşti, turceşti şi englezeşti plutesc în jurul celor două AGA programate astăzi de Bursele din Bucureşti şi Sibiu, într-o concomitentă concepută iniţial pentru o glorioasă fuziune, dar care prezintă premise să eşueze jalnic în lupte crâncene pentru schimbarea echipelor de la conducerea lor.

AGA FARMACHE

Demisia lui Daniel Ţepeş din Consiliul BVB, intervenită la 25 martie, a creat un loc vacant care trebuie ocupat prin votul AGA, dar şi prilejul (aşteptat de circa o treime din acţionarii BVB, care se declară nemulţumiţi de actuala conducere a Bursei) să ridice problema schimbării întregului Consiliu; la 15 aprilie, un număr de investitori şi case de brokeraj care şi-au spus "Grupul din aprilie" a căror pondere în acţionariat, însumată, aproximează 30%, au solicitat să fie introdus votul cumulativ la AGA, din 29 aprilie, când urmează să fie confirmat noul membru al Consiliului Bursei, Gregorz Konieczny, numit provizoriu după demisia lui Daniel Ţepeş.

Într-un Comunicat din 18 aprilie, Consiliul BVB a informat că respinge solicitarea pentru vicii de formă (care, probabil, sunt reale), dar nu a suflat nici o vorbă despre intenţia limpede de revocare care se degajă din solicitarea de vot cumulativ, în mod implicit.

Ascunzându-se pe după deget, Consiliul BVB nu a pomenit despre subiectul revocării nici în Raportul curent de ieri, în care anunţă că urmează să organizeze o AGA pe 24/25 iunie, pe subiectul reducerii capitalului social şi al modificării actului constitutiv în problema votului cumulativ.

Formal, Consiliul are dreptate; "Grupul din aprilie" nu a înscris cuvântul magic "revocare" în solicitările aderenţilor săi; pe de altă parte, conducerea unei societăţi înscrise la Cota, care este însăşi Bursa care are Cotă, nu poate să-şi ascundă capul în nisip că este considerată nelegitimă de o mare parte din acţionarii săi, care, de altfel, o şi tranzacţionează.

Probabil că astăzi, întreaga atmosferă la această AGA va fi descurajantă, pentru că mare parte din acţionari nu mai este interesată de niciunul din subiectele aflate pe ordinea de zi: subiectul fuziunii cu Sibex va juca, probabil un rol secundar în deliberările AGA - între timp, au fost făcute destule declaraţii descurajante; confirmarea lui Gregorz Konieczny în Consiliu va reaminti că adevăratul subiect al revocării conducerii a fost evitat pe chiţibuşuri; subiectul diminuării capitalului social şi a creşterii dividendului cu suma rezultată nu se va discuta, fiind amânat.

Va fi o AGA apatică?

Depinde de ambiţia brokerilor...

Un Comunicat de ieri al Asociaţiei Brokerilor le precizează normele legale care îi îndreptăţesc să fie stăpânii Bursei, atât la Bucureşti, cât şi la Sibiu şi face apel la membrii Asociaţiei aflaţi în conducerile Burselor să aplice principiile guvernanţei corporatiste (vezi Comunicatul pe site-ul www.bursa.ro)

AGA ANCUŢA

La Sibiu, însă, situaţia nu este deloc apatică, ci pare că va exploda, deşi problemele sunt similare cu ale Bucureştiului.

La 14 aprilie, Alexandru Elian, şeful casei de brokeraj "Delta Valori Mobiliare", care deţine aproape 5% din Sibex, Bogdan Baloşan, Narcisa Grigoriu şi Cornel Albu au solicitat revocarea actualului Consiliu de Administraţie al bursei sibiene şi alegerea unuia nou, prin metoda votului cumulativ.

Dar, ieri, 28 aprilie, Sibex a comunicat la CNVM un Raport curent în care informează că solicitarea nu întruneşte condiţiile legale.

Probabil că, la Sibex, a fost adoptat "modelul" Consiliului BVB.

Dar, există unele diferenţe între situaţia de la Sibiu, faţă de cea de la Bucureşti.

Mai întâi, că solicitarea de la Sibiu conţine explicit cuvântul magic "revocare", astfel că nu votul cumulativ este subiectul principal, aşa cum Consiliul BVB a preferat să interpreteze, în cazul său.

În al doilea rând, că unii membri ai Consiliului Sibex susţin că nu au fost consultaţi în decizia respingerii solicitării (de pildă, Nicolae Filimon, SAI Muntenia, în declaraţia pentru ziarul BURSA: ""Nu am cunoştinţă despre vreo eventuală decizie a conducerii Sibex ca să nu mai supună la vot în AGA revocarea actualului CA şi alegerea unuia nou prin vot cumulativ. Nu am fost consultat în această privinţă".), ceea ce nu este cazul la BVB.

În sfârşit, la Sibiu, pare că acţionariatul nu numai că este hotărât să răstoarne conducerea Sibex, dar pare să-şi fi formulat o opţiune netă pentru Cristian Sima, cu care să-l înlocuiască pe preşedintele Teodor Ancuţa; faptul este sugerat de demisia lui Sima din casa de brokeraj la care era preşedinte, dar şi de candidatura lui Paul Miclăuş, care pentru asta, îşi dă demisia de la CNVM (în mod normal, ei nu şi-ar fi anunţat demisiile, dacă n-ar fi fost siguri de succes).

Spre deosebire, la Bucureşti, există cel puţin trei grupuri de acţionari cu ambiţii divergente, astfel că bucureştenii încă nu au consumat faza "negocierilor" pentru componenţa unei noi echipe de conducere.

Această din urmă deosebire va face astăzi diferenţa între cele două AGA: la Bucureşti, posibil apatică; la Sibiu, cu scântei.

Comunicat al Asociaţiei Brokerilor pe site-ul www.bursa.ro

Paul Miclăuş: "Ceea ce face Teodor Ancuţa poate intra sub incidenţa abuzului în serviciu"

Contactat de ziarul BURSA, Paul Miclăuş, candidat pentru funcţia de administrator al Sibex, a opiniat că mişcările domnului Teodor Ancuţa din ultimele zile ar putea intra sub incidenţa abuzului în serviciu, în condiţiile în care nu are cunoştinţă de vreo decizie a CA-ului Sibex care să îl fi autorizat pe preşedintele Sibex să declare că va refuza să supună la vot punctele de pe ordinea de zi a AGA.

Domnul Miclăuş ne-a declarat: "Pieţele reglementate au prevederi exprese în lege potrivit cărora deţinerea este limitată la 5%, motiv pentru care, în opinia mea, este foarte clar că, în cazul acestor două societăţi, poziţia de acţionar semnificativ este dobândită atunci când o persoană deţine cel mult 5% din drepturile de vot.

(.....)

Iniţial, conducerea Sibex a aprobat completarea Ordinii de zi a AGOA cu solicitarea de revocare a actualului CA şi de alegere a unuia nou prin metoda votului cumulativ, a transmis la CNVM noua ordine de zi completată şi a publicat-o ca să o aducă la cunoştinţa tuturor acţionarilor. Pe cale de consecinţă, a considerat legală şi îndrepăţită solicitarea de modificare a Ordinii de zi.

Domnul Ancuţa nu poate să apară acum şi să spui că nu se întrunesc condiţiile legale pentru completarea ordinii de zi a AGOA, mai ales că atunci când a trimis ordinea de zi completată la CNVM, nu au existat, după ştiinţa mea, obiecţii din partea Comisiei. Până în acest moment, pe site-ul Sibex nu a fost prezentat niciun document care să ateste că arbitrul pieţei de capital consideră că ar fi ilegală completarea ordinii de zi cu punctele respective. Opinez că ceea ce face domnul Ancuţa în ultimele zile poate intra sub incidenţa cel puţin a abuzului în serviciu contra intereselor private şi publice. Aceste lucruri sunt cu atât mai grave cu cât nu am cunoştinţă să existe vreo decizie a CA care să îl fi autorizat pe domnul Ancuţa chiar numai să afirme că va refuza să mai supună la vot vreun punct încris oficial pe Ordinea de zi publicată pentru AGOA din 29-30 aprilie". (Ştefania Ciocîrlan)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Acesti doi corifei au dus piata de capital din Romania, acolo unde este azi.Adica nicaieri.Respectind proportiile, ce jaf au facut si fac acestia doi pe piata de capital depaseste chiar si jaful oricarei guvernari. Amindoi s-au prostitutat in mai bine de un deceniu, cu oricine le-a asigurat pastrarea fotoliului.Amindoi isi ascund incompetenta in dividendele obtiunute din depozite bancare. Daca ne uitam la obiectul principal de activitate ce vedem....O gaura. Care ar trebui sa fie in pantalonii lor si nu in bzunarele actionarilor.

    1. Micalus si Sima - doi ciolanisti fara scrupule! Vanatori de bani si functie, prin orice mijloace.

    Unde e marea dragoste a lui Ancuta cu Sima. Unde e marea dragoste a lui Farmache cu Dan Paul.Va supnem noi atunci Ancuta si Farmache faceau de fapt "trotuarul". Acum Ancuta e cu sifonarul Gabi Filimon.Iar Famche cu Tepes. Care e legatura intre cei patru. Tepes ii rezolva parandaratlu' Gabi. Capisci? Urmeaza Greg de la FP.Deja Farmache i-a facut primele avansuri. Pe Ancuta il scoate Sima probabil la pensie. Daca nu cumva il cazeaza la mititica.|Conditiile e coapte.

    Da, aga farmache a cam guvernat i stil otoman, dar principiul folosit din plin este "divide et impera"... si a divizat atat de mult, pana si familiile staffului... dupa cum scrie intr-o declaratie de divort!

    Cam asatea sunt realizarile lui, cu altele ami bune nu se poate lauda!!! 

    1. miclaus si-a dat demisia din cnvm? ce va zice sefa sa de cabinet? toate lumea a auzit de simpatiile lor, pe care si le poarta unul fata de celalalt...

      de relatiile lor extra........ ???!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb