AGA LA SIBEX Lecţia bucureşteană aplicată la Sibiu

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2010

Funcţia lui Teodor Ancuţa în fruntea Sibex, în joc la AGA de miercuri

Funcţia lui Teodor Ancuţa în fruntea Sibex, în joc la AGA de miercuri

O zecime din Bursa de la Sibiu şi-a schimbat proprietarii vineri, modificând vizibil raportul de forţe în acţionariatul "Sibex", care a convocat, pentru poimâine, o Adunare generală cu propunerea de schimbare a Consiliului de admnistraţie, ba chiar, în virtutea unor zvonuri, cu intenţia de înlocuire a preşdintelui Teodor Ancuţa.

Rumorile puse în circulaţie vineri, de agenţia de ştiri HotNews, sugerea-ză că Bogdan Baloşan (Macarale Turn SA), Bogdan Bărbieru (Tradeville), Cristian Sima (WBS Holding), care şi-au depus candidaturile pentru câte un loc în Consiliul de Administraţie, ar intenţiona să-l promoveze în funcţia de preşedinte al Bursei din Sibiu pe bancherul elveţian Dario Colombo, cunoscut drept un finanţist legat de banca elveţiană "Sarazin".

După toate semnele, casa de brokeraj "Delta Valori Mobiliare" sprijină ideea.

LOVITURA

Adunarea generală de poimâine fusese stabilită încă din zece noiembrie, dar cu o ordine de zi inofensivă - să-şi schimbe denumirea (în "Sibex", care este deja consacrată) şi emblema.

Dar, la 2 decembrie, Cristian Sima, şeful "WBS România", şi Alexandru Elian, de la "Delta Valori Mobiliare" au cerut revocarea actualului Consiliu de Administraţie al Bursei de la Sibiu şi alegerea unuia nou, fiind sprijiniţi în demersul lor de încă trei acţionari ai bursei sibiene, respectiv Bogdan Baloşan, Marian Renato Neagoe şi o companie înregistrată în Italia, "Fratelli Codognotto di Codognotto Gianfranco&C". Deţinerile celor cinci totalizând peste 10% din acţiunile Sibex, solicitarea l-a obligat pe preşedintele Sibex, Teodor Ancuţa, să o includă pe ordinea de zi.

Anton Ionescu, preşedintele "Broker" Cluj, care este reprezentată în Consiliul de Administraţie al "Sibex", şi-a manifestat surpriza, declarând, săptămâna trecută, ziarului "BURSA": "Nu îmi explic această propunere. De mai bine de jumătate de an de când fac parte din CA-ul Sibex, am participat la toate şedinţele de Consiliu, în care toate propunerile venite din partea domnului Sima au fost analizate serios şi dezbătute. Marea majoritate a propunerilor făcute de Cristian Sima au fost aprobate".

Observăm, în declaraţie, că Anton Ionescu pare să îl considere pe Sima drept "capul răutăţilor" în iniţierea acestei "lovituri" (din actualul Consiliu de Administraţie mai fac parte Marius Trif, de la "Carpatica Invest", Radu Lupuţi, Cristian Sima şi Teodor Ancuţa).

Tot atunci, însă, Alexandru Elian, preşedintele "Delta Valori Mobiliare", a explicat, pentru ziarul "BURSA", raţiunile care au stat la baza cererii celor cinci acţionari: "Am solicitat revocarea actualului Consiliu de Administraţie şi alegerea unuia nou pentru că, după listarea Bursei sibiene, au avut loc anumite schimbări în acţionariatul Sibex, iar componenţa CA-ului ar trebui să reflecte aceste schimbări".

"NU-I RĂU, DAR VREM MAI MULT!"

Surpriza unora dintre acţionarii "Sibex" este naturală, dacă socotim că, în ultimul an, Bursa sibiană a înregistrat realizări considerate remarcabile: introducerea tranzacţiilor pe Dow Jones, deschiderea pieţei spot, a unui ATS, autolistarea acţiunilor, atragerea "Prodplast Imobiliare" la tranzacţionare, recenta majorare de capital.

Vineri, Sibex a anunţat, într-un comunicat, aprobarea, de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, a majorării capitalului social al societăţii. Potrivit unei decizii a C.N.V.M., Sibex este autorizată să îşi modifice autorizaţia de funcţionare, ca urmare a majorării capitalului social de la 22,6 milioane de lei, la 33,4 milioane de lei. Majorarea a fost făcută prin emisiunea unui număr de 11.301.360 acţiuni noi cu o valoare nominală de 1/leu acţiune, în schimbul aportului în numerar al acţionarilor înscrişi în evidenţele S.C. Depozitarul Sibex S.A. la data de înregistrare. "La expirarea perioadei de subscriere, în data de 04.11.2010 au fost subscrise un număr de 10.825.206 acţiuni noi, sau 95% din numărul total de acţiuni noi disponibile spre a fi subscrise", se arată în comunicatul transmis de Sibex.

Dincolo de capacitatea superioară să-şi facă imagine, preşedintele Teodor Ancuţa - părintele-fondator şi făcătorul pieţei sibiene - poate invoca bune argumente că şi actualul său mandat a reprezentat un progres în viaţa bursei sibiene.

În perioada recentă, Teodor Ancuţa şi-a propus să listeze "Romgaz" la Sibiu, declarând ziarului "BURSA" că va demisiona, dacă nu va reuşi să convingă Ministerul Economiei.

Să fi avut cunoştinţă, încă de pe atunci, de intenţia unora dintre acţionari să-l schimbe?

Să-şi fi pregătit, astfel, o retragere onorabilă?

Acum, Teodor Ancuţa ne-a spus: "Vor să mă înlocuiască cu Dario Colombo? Foarte bine! Deşi, mă îndoiesc că un strain ar putea să facă faţă la Sibiu, totuşi, personal aş scăpa de tensiunea în care mă ţin grijile pieţei şi m-aş putea dedica afacerilor mele de la Păltiniş".

Alexandru Elian, însă, explică: "Sper să putem mandata următorul CA să ia o decizie pentru aducerea unui manager extern. Şi noi (Delta Valori Mobiliare) şi WBS (al lui Cristian Sima) suntem jucători activi la Sibex, vrem dezvoltarea mai rapidă a Bursei. În principiu, nu suntem nemulţumiţi de actuala conducere, dar nu cred că există vreo societate comercială unde acţionarii să fie 100% mulţumiţi. Ne-am dori să facem mai mult business".

SE ASCUT CUŢITELE

Nici preşedintele WBS Cristian Sima nu-i reproşează nimic preşedintelui Teodor Ancuţa: "Îi mulţumesc domnului Teodor Ancuţa pentru ceea ce a făcut şi îi recunosc meritele", ne-a declarat sâmbătă Sima, dar nu a vrut să comenteze subiectul schimbării conducerii "Sibex", adăugând doar atât: "Sunt dispus să fac orice pentru dezvoltarea Bursei sibiene. Aştept cu interes votul din AGA".

Ca şi când şi-ar ascuţi cuţitele de cealaltă parte, Teodor Ancuţa ne dăduse de vineri o declaraţie asemănătoare: "Să aşteptăm votul - mai sunt cinci zile până atunci..."

Preşedintele Ancuţa nu s-a abţinut, însă, de la comentarii asupra rumorilor puse în circulaţie de agenţia "HotNews" privitoare la înlocuirea sa: "Este, oare, etic să arunci în ziarul tău [n.n. - Sima deţine acţiuni ale agenţiei de ştiri] astfel de zvonuri?! Nu vor avea ele o influenţă asupra cursului acţiunilor "Sibex"? N-ar putea fi asta o manipulare? Vom trăi şi vom vedea!"

Cristian Sima ne-a spus, însă, că nu are nici o legătură cu textul difuzat de agenţie. (Trebuie precizat, însă, că agenţia nu menţionează nici o sursă pentru aprecierea citată în continuare: "Strâns legat de banca elveţiană Sarazin, de la care a cumpărat la începutul acestui an Sarasin Colombo Gestioni Patrimoniali SA, Colombo are cele mai mari şanse să ajungă preşedintele Consiliului de Administraţie al Sibex, înlocuindu-l, astfel, pe Teodor Ancuţa, preşedintele în exerciţiu."

Desigur, dacă agenţia ar fi întreprins calcule asupra ponderii forţelor care se vor înfrunta miercuri, - ceea ce noi facem, mai jos - şi dacă ar fi menţionat de unde ştiu că Dario Colombo ar fi preferatul lui Sima, atunci nu ar fi avut nevoie de vreo altă sursă, ca să poată aprecia că elveţianul ar fi favorit pentru înlocuirea lui Teodor Ancuţa. Dar nimic de genul acesta nu se găseşte în textul agenţiei.

Cristian Sima este cunoscut drept un împătimit al pieţei bursiere, în general, şi principalul artizan al introducerii şi susţinerii tranzacţiilor pe indicele Dow Jones la Sibiu, care au un aport substanţial la valoarea totală a trazacţiilor "Sibex".

Jucător pe ambele pieţe - şi pe cea sibiană, dar şi pe cea bucureşteană - Sima tranzacţionează zilnic şi pe pieţele străine, fiind mereu nemulţumit de îngustimea şi sărăcia în instrumente ale celor autohtone.

Este motivul pentru care se manifestă rebel faţă de conducerile ambelor burse, încercând să le dinamizeze (şi uneori, să le "dinamiteze").

Dacă este real că aducerea lui Colombo i se datorează, atunci iniţiativa schimbării conducerii bursei sibiene capătă o anume inteligibilitate; este probabil că Sima, implicând un finanţist străin în preşedinţia "Sibex", crede că astfel va genera o participare mai largă a investitorilor străini la piaţa sibiană, sperând ca astfel să o dezvolte.

LECŢIA BUCUREŞTEANĂ

Cristian Sima a candidat, anul acesta, la preşedinţia Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de unde s-a ales cu propriile voturi în cuantum de circa 3% şi cu o lecţie usturătoare: astfel de alegeri se pregătesc din timp, făcând calcule, pentru că voturile nu sunt spontane, iar promisiunile pe vorbe nu ţin.

Ultimele alegeri de la BVB au evidenţiat că, pentru victorie, este necesară constituirea unui nucleu de deţinători cu pondere importantă în acţionariat, care să fie înţeleşi între ei şi la care să-i alinieze pe nehotărâţi, dobândind putere de negociere cu adversarii (CNVM nu pare să aibă capacitatea să deceleze şi să dovedească concertarea acţionarilor).

În felul acesta a câştigat "grupul lui Ţepeş" alegerile la BVB, fapt care ulterior s-a prelungit în preluarea autoritară a "frâielor" bursei bucureştene de către grupul câştigător şi de către Daniel Ţepeş, însuşi.

Este motivul pentru care ziarul "BURSA" a numit BVB drept "piaţa de gaşcă" şi pare că nu vom mai reveni niciodată şi nicăieri, la decizii adoptate în virtutea unui vot liber şi drept, urmărind binele pieţei, iar nu binele unui grup.

Tranzacţiile de vineri cu 10% din acţiunile "Sibex" sunt semn că săptămâna aceasta lecţia bucureşteană va fi aplicată la Sibiu.

Surse din piaţă susţin că Sima poate mobiliza minimum 54% din acţionariatul bursei de la Sibiu, mizând pe cei 5% ai KBC, 5% ai "Delta" (plus 1,22% ai clienţilor lui Alex Elian), 5% ai "Prime Tranzaction", 15% de la trei SIF-uri (dacă acestea vor accepta un singur loc în CA, iar nu două, cum îşi doresc), 1,5% Baloşan şi Neagoe, 3,94% ai Fratelli Codognotto di Codognotto Gianfranco&C, plus cât va fi controlând Sima însuşi (să nu uităm cei 10% de vineri, care s-ar putea să provină din două-trei surse, Ţepeş ori apropiaţii săi fiind cei mai probabili, dar şi de la vreun deţinător inactiv, intrat în pasivitate).

În această construcţie, singurul punct vulnerabil pare să fie la SIF-uri şi probabil că negocierile cu ele pentru numărul de locuri care să le revină în CA nu se vor sfârşi decât în secunda votului de miercuri. Cristian Sima ne-a declarat că este adeptul ideii ca trei din locurile în Consiliu să revină primelor trei case de brokeraj din topul tranzacţiilor sibiene (WBS, "Tradeville" şi "Delta", rezultând de aici un singur loc pentru SIF-uri, dacă celălalt, până la cinci membri câţi numără Consiliul, va fi ocupat de Dario Colombo).

L"uovo di Colombo

Agenţia HotNews îl prezintă favorabil pe Dario Colombo: "Colombo este membru în boardul director la mai multe societăţi financiare şi bancare din Elveţia şi Italia, deţinând de asemenea două companii cu sedii în Milano, Londra şi Lugano, la care este CEO."

Pe site-ul agenţiei, însă, se găsesc ştiri, din august 2004, despre afacerile lui Dario Colombo care, deşi vor fi fiind normale pentru un finanţist, au darul să îngrijoreze în România, căci îl implică în operaţiuni ale lui Sorin Ovidiu Vîntu, privitor la proprietatea asupra televiziunii "Realitatea TV": "Realitatea Media SRL (Realitatea TV) este deţinută de firma elveţiană Bluelink Comunicazioni, care a preluat pachetul de 55% de la fostul patron, Silviu Prigoană, spre sfârşitul anului trecut. La Bluelink acţionarii fondatori se numesc Dario Colombo şi Anna Croci. Restul de 45% aparţine firmei Global Video Media (care deţine şi postul Alpha TV)."

Ne amintim că, prin 1995, Vîntu a recunoscut că "Realitatea TV" este televiziunea familiei sale încă de cu doi ani în urmă şi că a ascuns acest lucru ca să-i protejeze imaginea.

Întâmplarea poate da frâu liber speculaţiilor, care să atârne, cât de cât, la votul de miercuri.

Cine este Dario Colombo

DATE PERSONALE

Data naşterii 03.06.1958

Naţionalitate elveţiană

Stare civilă căsătorit

EDUCAŢIE

-Certificat profesional federal de expert contabil şi agent fiduciar

-Diplomă Federală ca agent fiduciar

EXPERIENŢĂ (1992- prezent)

- Colombo&Partners SA - Lugano - fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie

(Companie de consultanţă în domeniul Taxe şi Consultanţă corporativă - locală şi internaţională)

Colombo&Partners are agenţii şi la Londra şi Milano.

- Colombo Gestioni Patrimoniali - Lugano - fondator şi membru al Consiliului de Administraţie

(Companie activă în domeniul Managementului de Portofoliu şi Activelor. Compania este membră a Asset Managers Swiss Association).

Colombo Gestioni Patrimoniali administrează fondurile plasate direct de clienţi în bănci importante din Elveţia şi străinătate.

MANDATĂRI

- Membru în consiliile de administraţie ale mai multor instituţii financiare şi companii din Italia şi Elveţia, precum bănci italiene şi elveţiene, intermediari financiari reglementaţi şi companii de administrare a fondurilor.

LIMBI STRĂINE

- italiană, germană, franceză, engleză.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. sbx e mai departe de sursele ziarului bursa, sint erori incluse in articol.

    Dar pina pe 15 se pot remedia, evident.

    Va tinem pumnii sa ne tineti la curent 

    usor, usor va trage atza linga chelu&co.::))) va bateti pe o "piatza" de cartier in UE. dar este frumos ca aveti razboaiele voastre. ba jucati ma cs::)))

    1. Daca mergea pina la Lugano, cineva de la ziarul Bursa, probabil ca venea dirdiind de frica de ce ar fi aflat, depre "expertii elvetieni". Credeti ca degeaba isi tot arata ideile exoftalmice Sima la Realitatea si Money Ch...? Stiti derivatele de la Sibiu sunt si vor fi cele mai bune metode de spalat banii. Iar atunci cand banii sunt multi trebuie sa punem in locul carnatilor, pe cineva care stie sa faca "mozarella"...Nici nu vreau sa ma gindesc ce mai tranzactii se vor face cu expertii contabili si fiduciari...La Sibiu spotul e necesar doar ca acoperire pentru spalatoria de derivate...dar CNVM stie toate astea, nu e asa?

    Daca cineva ar avea competenta si interesul de a intelege circuitul banilor lui Vantu, l-ar chema pe Cristian Sima la DNA.

    Make,mai puteai puncta ceva.Sibiul e un SRL al Dlui Ancuta,el isi da chirie el isi da salariu si cam el centreaza el da cu capul.Cred ca in curand se va si inchide la cat de bine merge,1000 de contracte inseamna incasari vreo 500 de ron/zi cat un chiosc din gara unde e bursa.Bravo!!! Mare capitalist!

    1. parca totusi, exprimarea ta, Rodi, aduce mult a uneia cu cel putin 5% in sibex. daca actiunile sibex valoreaza cat o ceapa degerata, atunci cam cat costa o astfel de ceapa,, ca sa pot sa o cumpar eu. Dupa AGA, fii sigura ca actiunile vor valori fix atat cat iti doresti!

    nu e grav, nimeni nu e perfect.

    daca ati fi stat mai mult cu brokerii se vedea de departe... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb