Acum, când în România - deloc întâmplător într-un an electoral - s-a declanşat o campanie furibundă de instigare a unei părţi a societăţii împotriva organizaţiilor neguvernamentale care militează pentru apărarea drepturilor omului, a democraţiei sau a mediului, dar şi a mişcărilor de protest ale "indignaţilor" români, este necesară o analiză comparativă privind originea şi difuzarea acestui curent anticivic. Aşa numita mişcare anti-Soros, deşi nu este nouă - campanii asemănătoare fiind puse în scenă şi în anii "90 - nu mai pare inspirată de mitologia antidemocratică promovată de facţiuni naţional-comuniste ale fostului regim, ci pare perfect sincronizată cu o campanie asemănătoare promovată de regimul autoritar al lui Vladimir Putin. Mai mult, precum în Rusia putinistă, dar şi în ansamblul statelor antiliberale (Ungaria, Polonia, Croaţia, Slovacia, Cehia), şi în România se desfăşoară în paralel o operaţiune care urmăreşte limitarea drepturilor şi libertăţilor individuale făcute în numele prezervării moralei tradiţionale.
Pentru a-i pune pe militanţii în favoarea drepturilor omului în dificultate, Rusia lui Putin a promovat încă din iulie 2012 legea cu privire la "agenţi străini". Pe 21 noiembrie s-au împlinit patru ani de la intrarea acestei legi în vigoare, iar între timp aproape 150 de organizaţii ruseşti au fost listate ca fiind "agenţi străini". Odată declarate "agenţi străini", acestea au devenit obiectul unor permanente atacuri nu doar din partea autorităţilor, ci şi din partea presei afiliate regimului, dar şi din partea unor cetăţeni "patrioţi", iar militanţii acestor organizaţii au fost supuşi unor continue acte de intimidare, unii dintre ei fiind încarceraţi sau obligaţi să fugă în afara graniţelor. Într-un nou raport intitulat "Agenţi ai poporului: patru ani de «agenţi străini» în Rusia, ("Agents of the people: Four years of «foreign agents»" ) Amnesty International - organizaţie care a fost de asemenea supusă presiunilor autorităţilor moscovite, ultima dată chiar la începutul lunii noiembrie - arată că numeroase organizaţii non-guvernamentale au fost forţate să-şi sisteze activitatea, iar contribuţiile valoroase ale multor organizaţii în vederea îmbunătăţirii serviciilor şi politicilor publice au fost ignorate. Atacul direct împotriva libertăţii de exprimare pus în aplicare prin legea cu privire la "agenţi străini" a urmărit să stigmatizeze şi să reducă la tăcere toate ONG-urilor critice. Or, cam acelaşi lucru îl încearcă şi cei care au declanşat în România asaltul împotriva "oamenilor lui Soros".
De altfel, exemplul rusesc, prototipul pentru ofensiva antidemocratică din noile ţări satelite, presupune trecerea de la intimidarea organizaţiilor care militează pentru drepturi şi libertăţi pe plan intern spre organizaţiile internaţionale. După votarea de către Dumă în mai 2015 a legii organizaţiilor indezirabile care viza direct organizaţiile internaţionale ce ofereau asistenţă lumii asociative ruseşti, activitatea câtorva zeci de organizaţii a fost interzisă, printre acestea numărându-se alături de atât de incriminatele organizaţii din reţeaua Soros - OSI Assistance Foundation (Fundaţia pentru Asistenţă a Institutului pentru o Societate Deschisă) şi Open Society Foundation (Fundaţia pentru o Societate Deschisă) - şi National Endowment for Democracy NED (Fundaţia Naţională pentru Democraţie din SUA), U.S.-Russia Foundation for Economic Advancement and the Rule of Law (Fundaţia SUA - Rusia pentru economie avansată şi stat de drept), National Democratic Institute for International Affairs NDI (Institutul Naţional Democrat), International Republican Institute IRI (Institutul Internaţional Republican) sau Media Development Investment Fund MDIF (Fondul pentru Dezvoltarea Media).
Obiectivul acestor operaţiuni, în Rusia sau în ţările satelite, pare să fie încercarea de a înlocui societatea civilă de orientare civico-democratică cu organizaţii specifice societăţii necivile. Nici în România "deconspirarea agenţilor străini" nu este o simplă operaţiune de campanie electorală, ci o încercare de a schimba raportul de forţe în favoarea susţinătorilor curentelor iliberale şi decuplarea societăţii româneşti de la sistemul de valori liberal-europene. Dacă această aşa zis intervenţie de protecţie a identităţii şi culturii naţionale ar reuşi, societatea românească ar putea fi deconectată de la traiectoria sa europeană.
1. Unele greseli dar pe ansamblu corect articolul
(mesaj trimis de Cristi C în data de 28.11.2016, 01:01)
Totusi autorul face o eroare atunci cand spune ca operatiunile sunt in Rusia. Chiar si daca ar fi asa. Se pune intrebarea de ce.
1.1. Furt de identitate 1 (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2016, 02:34)
Mesajul 1 nu aparține cititorului Cristi C.
Eroarea pe care o face autorul este să nu vadă că lista de ONG-uri indezirabile are legătură cu următoarele persoane indezirabile pe teritoriul Rusiei: Soroș (finanțator al MDIF), McCain (președinte al IRI, parte din NED) și McFaul. Este răspunsul egal al Rusiei la sancțiunile americane impuse unor politicieni și oameni de afaceri ruși.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2016, 08:20)
Politica se face cu usile inchise, secretizate. Ong-urile sunt asa de decor.
1.3. cristi c nu e cri fis (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2016, 15:47)
poti sa-ti scrii numele in ruseste? ar trebui sa poti, dupa cum se vde!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2016, 08:00)
Interesele ONG-urilor din România au devenit străvezii prin lipsa de reacție față de încălcarea drepturilor omului de către instituțiile de forță.
Operațiunile nu-știu-cui împotriva voastră nu există, lumea nu face decât să observe ce interese aveți.
3. Mai adanc
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 28.11.2016, 09:17)
ONG-urile au intrat in competitie cu partidele politice vis a vis de propunerea unor candidati cat mai credibili, dar si la ele ca si la partide primeaza interesul privat, de grup sau individual. Pentru a avea niste candidati care sa reprezinte cu adevarat interesele cetateanului trebuie "sapat" mai adanc in "maruntaiele" societatii civile...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.11.2016, 11:49)
Absolut penibil acest comentator
5. .. drepturile unora>
(mesaj trimis de j în data de 28.11.2016, 11:58)
Dl Parvulescu sa bage la cap ca ong-urile astea promoveaza drepturile unor oameni, nu a oamenilor! Cind la baza doctrinei lor sta capitalul, element de despartire in tratarea drepturilor omului, m-am lamurit! Nu doresc egalitarism, dar nu discriminare pozitiva! Dumnezeu ne-a facut pe toti egali! de aici sa se plece!!