Agenţia de Integritate nu sperie prea tare marii îmbogăţiţi

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 6 iulie 2006

Declaraţii de avere vor trebui să depună şi membrii CES, feţele bisericeşti, directorii şcolilor şi spitalelor, membrii Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private şi personalul auxiliar din judecătorii şi parchete

Comisia Europeană a cerut în mod imperativ înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care să controleze averile demnitarilor şi ale persoanelor publice, deşi rezultatul acestor solicitări îi face pe cei vizaţi să doarmă liniştiţi în continuare, din moment ce măsurile care se pot lua împotriva lor nu sunt din cele mai drastice.

Astfel, "Agenţia nu se suprapune activităţii Parchetului care are nevoie de dovezi clare pentru un act de dobândire ilegală a averilor, ci va încheia un act de constatare care poate duce la sancţionarea disciplinară a persoanei respective sau la eliberarea ei din funcţie", a spus Monica Macovei, ministrul Justiţiei şi iniţiatorul acestui proiect. Domnia sa a spus că Agenţia va acţiona în "zona gri, acolo unde nu se poate dovedi că averile provin din evaziune fiscală, luare de mită sau alte infracţiuni", dar nici nu pot proveni din surse legale.

Adică, dacă cineva îl bănuieşte pe vecinul său că şi-a ridicat vila din bani care nu se justifică prin venituri, sau mai exact dacă are boală pe capra vecinului, poate apela la Agenţia de Integriate.

În acelaşi timp, diferenţa nejustificată nu se poate confisca pentru că "nu este în conformitate cu Constituţia acest act" şi singurul lucru care mai rămâne este ca respectivul demnitar să fie sancţionat disciplinar de către Comisia de Disciplină a instituţiei unde lucrează sau să fie eliberat din funcţie şi decăzut din demnitatea publică pentru trei ani. Începând cu anul 1990, precum şi după cinci ani de la terminarea mandatului de demnitar, oricine poate intra în vizorul Agenţiei.

Controlul averilor va fi făcut de ANI, din oficiu sau în urma sesizărilor, inclusiv a celor "anonime" făcute de orice persoană. Dacă persoana a cărei avere este supusă controlului este căsătorită, controlul va fi extins şi asupra bunurilor soţiei sau soţului celui cercetat.

Totuşi, puterea de acţiune a inspectorilor va fi destul de limitată deoarece aceştia nu vor avea voie să intre în locuinţa cercetatului, să îi intercepteze convorbirile sau să facă percheziţii, ci doar să discute cu cel cercetat sau cu persoanele care pot da relaţii despre acesta, şi pot solicita documente de la Fisc sau Bănci prin intermediul Oficiului pentru Pre-venirea şi Controlul Spă-lării Banilor.

Lista persoanelor care trebuie să depună declaraţii de avere şi care vor intra pe lângă demnitari, judecători, procurori şi funcţionari publici în atenţia Agenţiei, a fost mărită. Astfel, membrii Consiliului Economic şi Social, cei ai Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, persoanele auxiliare din judecătorii şi parchete, precum şi conducătorii culturilor religioase vor putea face obiectul sesizărilor cetăţenilor. Alături de aceştia, directorii instituţiilor de învăţământ precum şi condu-cătorii instituţiilor sanitare de stat vor fi controlaţi de Agenţie.

ANI va mai avea şi rolul cercetării incompatibilităţilor şi conflictelor de interese, pentru acestea aplicându-se aceleaşi sancţiuni maxime - eliberarea din funcţie. Incompatibilităţile noi introduse în acest proiect de lege vizează interdicţia aplicată senatorilor, deputaţilor, prefecţilor, subprefecţilor şi aleşilor locali de a fi avocaţi, notari sau executori judecătoreşti. De asemenea, membrii Parlamentului, ai Guvernului, prefectul şi subprefectul nu mai pot deţine funcţii de conducere şi administraţie în instituţii de învăţământ, deşi dreptul acestora de a preda se păstrează.

Acest proiect de act normativ va ajunge în Parlament în procedura de urgenţă, iar faptul că a fost întârziat nu înseamnă că a fost blocat nici la Guvern, nici la Ministerul Justiţiei, ci a fost în lucru în acest răstimp, potrivit Oanei Marinescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemeni, Oana Marinescu a negat adoptarea acestui proiect de act normativ doar pentru că la şedinţă a participat şi şeful statului, adăugând că proiectul era pe lista de recomandări a Comisiei Europene. Cu toate acestea, Traian Băsescu a participat la şedinţa Executivului, deşi prezenţa lui este reglementată de Constituţie doar în situaţii de siguranţă naţională, iar înfiinţarea Agenţiei de Integritate, deşi este importantă, nu poate fi considerată vitală pentru siguranţa naţională.

Mai mult, preşedintele a avut o întâlnire între patru ochi cu şeful Executivului, prima după scandalul creat între Cotroceni şi Victoria după propunerea liberalilor de retragere a trupelor din Irak. Mai mult ca sigur însă nu au discutat despre Agenţia Naţională de Integritate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb