AGENŢIA DE MONITORIZARE A PRESEI: Televiziunile favorizează puterea

Ştefan Pîrvu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 3 martie 2004

Raportul de monitorizare pe săptămîna 29 ianuarie - 11 februarie al Agenţiei de Monitorizare a Presei "Academia Caţavencu" a relevat o prezenţă disproporţionată a liderilor puterii în emisiunile de ştiri ale televiziunilor, precum şi o trunchiere a realităţii în cazul scandalului generat de posibila suspendare a negocierilor cu Uniunea Europeană. Conform monitorizării, Adrian Năstase ocupă 42% din totalul apariţiilor liderilor politici (134 de apariţii), urmat de Ion Iliescu cu 15% (50 de apariţii), Traian Băsescu - 13% (44 de apariţii), Theodor Stolojan - 8% (24 de apariţii) şi Corneliu Vadim Tudor - 6% (18 apariţii). Politicienii PSD deţin 45% din totalul apariţiilor membrilor de partide, urmaţi de reprezentanţii PNL şi PD cu 15% fiecare şi membrii PRM cu 8%. Procentele celorlalţi actori politici înregistrează valori sub 5%.

Totodată, raportul arată că liderii politici şi politicienii puterii sînt asociaţi în general cu acţiuni pozitive, în timp ce ai opoziţiei cu acţiuni negative. O oarecare desprindere de la regulă aparţine postului Antena 1 care, conform Agenţiei de Monitorizare a Presei, se diferenţiază de celelalte televiziuni şi în scandalul adopţiilor şi în problema suspendării negocierilor cu Uniunea Europeană. Antena 1 a fost singura televiziune care a criticat Guvernul şi pe Adrian Năstase, pe care i-a prezentat ca încercînd să minimalizeze şi să ascundă opiniei publice criticile aduse de oficialii europeni. Realitatea Tv, România 1, Pro Tv, Prima Tv au pus accent pe rezolvarea conflictului sub diferite forme, susţine Agenţia; (Adrian Năstase cere PNA anchetarea cazurilor de adopţie, noua lege a adopţiilor, susţinerea Guvernului de către partidele de Opoziţie şi de către organisme şi politicieni europeni).

Mircea Toma, directorul Agenţiei de Monitorizare a Presei, a explicat: "Dacă televiziunea se prezintă ca un monolit, presa scrisă îşi păstrează diversitatea de politici editoriale. Lumea pe care o percepi uitîndu-te la televizor este total diferită faţă de cea din presa scrisă. Se ştie că, la noi în ţară, televiziunea are o audienţă covîrşitor mai mare faţă de cea a presei scrise. Se poate trage concluzia că jumătate din populaţie nu are idee de evenimentele petrecute în perioada 29 ianuarie - 11 februarie".

Mircea Toma a mai declarat că "omiterea prezentării faptelor despre scandalul adopţiilor şi despre propunerea de suspendare a negocierilor cu UE reprezintă încălcarea unui drept constituţional, iar semnalul de alarmă nu a ajuns la populaţie. CNA are timp să se sesizeze pentru alte chestiuni, dar nu şi pentru această chestiune foarte gravă. Vom sesiza noi CNA şi sperăm că se vor lua măsuri." Optimismul lui Mircea Toma care, altădată ar fi putut fi deplasat, se justifică acum (într-o măsură), datorită ştirii că Uniunea Europeană ar urma să monitorizeze libertatea presei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb