România este statul UE cu cea mai mare rată de decese legate de factorii de mediu, potrivit unui studiu publicat marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM). Astfel, 19% din decesele înregistrate anual în România sunt legate de poluarea atmosferică şi fonică, efectele schimbărilor climatice (de exemplu caniculele) şi expunerea la substanţe chimice periculoase, anunţă g4media.
Suedia şi Danemarca au cel mai mic procent de decese de acest tip (10% din total), în timp ce media UE este de 13% din numărul deceselor, adică peste 630.000 de morţi anual.
Citeşte aici raportul integral al Agenţiei Europene de Mediu
Mare parte din aceste decese ar putea fi prevenite prin eliminarea riscurilor de mediu, arată agenţia europeană.
Există o mare discrepanţă între estul şi vestul Europei privind ratele de decese cauzate de factorii de mediu, statele din est fiind mult mai afectate decât cele din apus, potrivit studiului realizat de Agenţia Europeană de Mediu.
Un indicator relevant este accesul locuitorilor din oraşe la spaţiile verzi. În România, 20% din populaţia urbană nu are acces imediat la spaţiile verzi, ceea ce creşte riscul apariţiei unor boli cardiovasculare sau de plămâni.