Agenţia Italiană de Comerţ Exterior a organizat Italy & Romania: Building together - Health Infrastructure

F.D.
Comunicate de presă / 16 noiembrie 2023

Agenţia Italiană de Comerţ Exterior a organizat Italy & Romania: Building together - Health Infrastructure

Au sosit la Bucureşti 20 dintre cele mai importante firme italiene din domeniul infrastructurii, cu experienţă în sectorul sanitar, pentru a evalua noi oportunităţi de colaborare cu companii din România.

3 zile de întâlniri cu autorităţi, companii şi asociaţii de specialitate din România, pentru relansarea şi dezvoltarea sectorului medical romanesc.

Conferinţa de follow-up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE în România, intitulată "Italy & Romania: Building Together-Health Infrastructure", care s-a desfăşurat la Bucureşti, a fost organizată de ITA - Agenţia Italiană de Comerţ Exterior, cu coordonarea Ambasadei Italiei la Bucureşti, în colaborare cu Camera de Comerţ Italiană pentru România şi Confindustria România.

Evenimentul a reunit specialişti, autorităţi române şi italiene, dar şi companii interesate în construcţia şi reconstrucţia unor infrastructuri de importanţă vitală pentru sectorul sanitar în România. Douăzeci de companii italiene, o parte din ele deja operative în România, au purtat un dialog deschis cu societăţile si asociaţiile româneşti active în domeniul structurilor sanitare.

Delegaţia italiană a fost condusă de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea în străinătate a sectorului infrastructuri şi mari proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională, şi coordonată de asociaţiile italiene de referinţă, ANCE - Asociaţia Italiană a Societăţilor de Construcţie, OICE - Asociaţia Organizaţiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectură şi Consiliere Tehnico-Economică şi ANIE - Federaţia Italiană a Companiilor din Sectorul Electronic şi Electrotehnic.

Prezent la eveniment, Ministrul român al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reiterat importanţa setării corecte a bazei de creştere sănătoasă a sistemului de sănătate din România. Ministrul a catalogat sănătatea drept domeniu de importanţă vitală pentru dezvoltarea României, iar prezenţa companiilor italiene interesate să participe la realizarea unei infrastructuri spitaliceşti moderne, îndreptate spre pacient, ca fiind un pas important înspre atingerea acestor obiective.

Prezentarea proiectelor pentru infrastructurile spitaliceşti cu finanţări internaţionale a fost susţinută de o prezentare tehnică detaliată din partea Secretarului român de Stat al Ministerului Sănătăţii, Alexandu Rogobete, care a subliniat faptul că România are la dispoziţie, pentru perioada 2022-2030, 4,6 miliarde de euro prin Programul Operaţional Sănătate, 2,4 miliarde de euro din PNRR, 300 milioane de euro de la Banca Mondială şi 100 milioane de euro din alte fonduri internaţionale, printre care Banca Europeana pentru Investitii..

"Ediţia din 2023 a evenimentului "Italy & Romania: Building together" a evidenţiat încă o dată importanţa pe care ţările noastre o acordă dezvoltării infrastructurilor sustenabile. România se confruntă cu provocări importante în sectorul sanitar şi este esenţial ca noi toţi să concentrăm eforturile instituţiilor, autorităţilor şi companiilor pentru a consolida, construi şi dezvolta acest sector.

A fost tocmai experienţa italiană în domeniul sanitar cea care ne-a motivat să concepem şi să organizăm acest eveniment. Italia a dat dintotdeauna dovadă de o viziune holistică a asistenţei sanitare, şi de aceea, cu timpul, am dezvoltat competenţe polivalente. Competenţele italiene în domeniul managementului spitalicesc sunt cunoscute în toată lumea, inclusiv ramura-cheie a digitalizării şi telemedicinei, sau cele ale cercetării şi inovaţiei farmacologice. Nivelul de know-how italian în acest domeniu este recunoscut la nivel global, lucru confirmat şi de faptul că, de mulţi ani, Italia se poziţionează printre cele mai bune sisteme sanitare din lume, conform OMS", a declarat Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Durante Mangoni.

"În ciuda situaţiei dificile care durează deja de trei ani, cuprinzând în succesiune rapidă atât pandemia cât şi conflictele internaţionale, exportul italian a înregistrat, în orice caz, un progres în ceea ce priveşte dezvoltarea reală, datorită rezilienţei antreprenorilor italieni şi al forţei calităţii Made in Italy. În acest scenariu, au un rol decisiv pentru dezvoltare sectoarele precum arhitectura, proiectarea şi construcţiile, în care Italia se poate mândri cu un know-how de prim nivel.

În cadrul acestui eveniment, vom pune în lumină infrastructurile spitaliceşti şi echipamentele aferente, pentru a întări colaborările dintre Italia şi România, luând în considerare etapa de îmbunătăţire şi evoluţie a sistemului sanitar românesc. Dezvoltarea infrastructurii reprezintă coloana vertebrală a dezvoltării fiecărei ţări, o dezvoltare care trebuie să răspundă din ce în ce mai mult unor criterii legate de sustenabilitate.

Astfel, proiectele legate de infrastructură nu trebuie doar să fie corecte din punct de vedere procedural, ci trebuie să respecte şi anumiţi parametri para-economici, ce exprimă dezvoltatea unei ţări nu doar din punctul de vedere al PIB, ci şi al îmbunătăţirii caităţii vieţii populaţiei.

Domeniul construcţiilor ocupă un rol central în tranziţia energetică şi în evoluţia sustenabilă a oraşelor noastre. Dacă ne gândim bine, în Uniunea Europeană, 40% dintre emisiile de gaze toxice, 50% din extracţiile de materii prime, 40-50% din consumul total de energie, 30% din consumul de apă şi 30% din producţia de deşeuri provin de la clădiri. Forţa care va conduce spre dezvoltare sectorul construcţiilor vor fi tocmai investiţiile alocate economiei verzi şi atingerii obiectivului Zero Emissions Building.

Situaţia economică face ca această provocare să devină cu atât mai dificilă.

Companiile italiene, care dau dovadă de experienţă, iscusinţă, creativitate, care ştiu să transforme în inovaţie tehnologică, sunt pregătite să închege parteneriate strategice pentru a se dezvolta pe anumite pieţe", a afirmat Directorul Agenţiei ITA în Bucureşti, D-na Micaela Soldini.

Companiile italiene incluse în delegaţie au la activ o experienţă vastă în domeniul sanitar şi al sectoarelor conexe, fără de care nicio structură spitalicească nu ar putea funcţiona. Mii de specialişti italieni, instruiţi la înalt nivel în timpul realizării proiectelor de infrastructură sanitară în Italia şi în lume, sunt pregătiţi să colaboreze cu partenerii români.

Astfel, specialiştii italieni şi români prezenţi în aceste zile la Bucureşti au discutat despre situaţia actuală din sectorul sanitar românesc, precum şi despre nevoia unor structuri spitaliceşti moderne şi măsurabile prin investiţii ce ajung la valoarea de miliarde de euro.

România are la dispoziţie finanţări substanţiale provenite din fonduri europene, fonduri internaţionale şi fonduri de la bugetul de Stat, astfel încât construcţia unor unităţi spitaliceşti şi prestarea altor servicii să poată începe fără obstacole majore.

Un punct critic atins în cadrul discuţiilor a fost legislaţia locală, care poate influenţa în mod semnificativ realizarea acestor proiecte.

Expertiza companiilor italiene care au compus delegaţia, măsurată prin eficienţa sistemului sanitar italian, dar confirmată şi prin proiecte în valoare de sute de milioane de euro în toată lumea, se poate adapta perfect cerinţelor României şi poate fi exploatată la maximum de către companiile partenere din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb