Agenţia SAPARD are de recuperat 6 miliarde lei din 11 proiecte sucevene

Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 24 mai 2005

Agenţia SAPARD este nevoită să recupereze aproximativ 6 miliarde de lei de la beneficiarii a 11 proiecte sucevene găsite cu nereguli. Raportul Curţii de Conturi a României asupra modului de implementare a programului SAPARD pe anul 2004 arată că suma respectivă a fost declarată neeligibilă. În culpă se află consiliile locale Arbore, Bălcăuţi - Grămeşti, Fîntînele, Gălăneşti, Iacobeni, Ipoteşti, Putna, Vicov de Jos, Vicov de Sus, Zvoriştea şi Asociaţia Consiliilor Locale Sadova - Pojorîta. Potrivit unei situaţii prezentate de ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, Gheorghe Flutur, cele mai frecvente nereguli se referă la cheltuieli ce au fost solicitate pentru organizare de şantier şi care nu sînt prevăzute în HG 1179/2002, privind aprobarea structurii devizului general şi includerea în situaţiile de plată de două ori a cheltuielilor de nivelare platforme. Alte nereguli se referă la prezentarea în plus la plată a unor cantităţi de mixtură asfaltică, precum şi la exis-tenţa unor materiale incluse în situaţiile de plată şi încorporate în lucrare, dar pe care constructorul nu le poate justifica.

În două cazuri intervine şi conflictul de interese. Este vorba de Consiliul Local Ipoteşti unde s-a depistat conflict în cazul proiectantului, firma Sarom Impex SRL Suceva aparţinînd lui Radu Adrian Veleanu, fost director în Consiliul Judeţean Suceava, actualmente administrator la Eco Term Gaz, societate ce gestionează proiectul "Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene". Radu Adrian Veleanu a fost verificatorul proiectului întocmit de firma sa. Al doilea caz de conflict de interese a fost contabilizat la Consiliul Local Iacobeni şi l-a vizat pe dirigintele de şantier. Cea mai mare sumă, adică 1,173 de miliarde de lei, urmează să fie recuperată de la Consiliul Local Bălcăuţi - Grămeşti.

De la Consiliul Local Ipoteşti va fi recuperată suma de 1 miliard de lei, de la Arbore - 798,4 milioane de lei, de la Putna - 726,6 milioane de lei, de la Iacobeni - 546 de milioane de lei, de la Sadova - Pojorîta - 503,8 milioane de lei, de la Consiliul Local Gălăneşti - 484,4 milioane de lei, de la Vicov de Jos - 347,45 milioane de lei, de la Fîn-tînele - 241,8 milioane de lei, de la Zvoriştea - 84, 335 milioane de lei, iar de la Vicov de Sus - 62,706 milioane de lei.

Cu excepţia proiectelor SAPARD de la Putna şi Ipoteşti, ce au vizat realizarea de canalizări, toate celelalte au avut ca obiectiv modernizarea de drumuri comunale. Ministrul agriculturii, pă-durilor şi dezvoltării rurale a mai pomenit duminică la Gura Humorului şi despre o serie de nereguli la proiectul de la Vadu Moldovei.

"Vă dau exemplul de la Vadu Moldovei, unde am înţeles că acolo firme ce au declarat că iau balastul de la 10 - 11 kilometri distanţă îl luau din cu totul alte părţi. S-au jucat şi sunt acolo dovezi clare că s-au făcut acte fictive în ceea ce priveşte folosirea materialelor de balastieră şi calitatea lucrărilor referitoare la rigole, şanţuri privind drumurile din zonă", a declarat Gheorghe Flutur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb