Rezultatele intermediare ale controalelor demarate de Agen-ţia SAPARD, în luna aprilie, asupra proiectelor de infrastructură rurală arată că verificările s-au efectuat în proporţie de 25%. Au fost verificate un număr de 16 proiecte incluse în eşantionul de control dintre care la patru proiecte au fost depistate nereguli de ordin tehnic (6% din totalul proiectelor verificate), a declarat ieri, Samoilă Szabo, directorul general al Agenţiei SAPARD, în cadrul unei conferinţe de presă. "Controalele realizate de personalul Agenţiei se fac atît la proiectele finalizate dar şi la cele în derulare", a precizat domnia sa. Problema generală constatată a fost nerespectarea contractului încheiat cu Agenţia, referitor la întreţinerea lucrărilor în bune condiţii.
Conform eşantionului realizat pe baza analizei de risc şi a monitorizării mass-media, în regiunea nord-est Iaşi sînt verificate 18 proiecte, în regiunea sud Tîrgovişte, 13 proiecte, în regiunea sud-vest Craiova, opt proiecte, în regiunea vest Timişoara, patru proiecte, în regiunea nord-vest Satu Mare, patru proiecte, iar în regiunea centru Alba Iulia, patru proiecte vor fi analizate de către Agenţia SAPARD.
Anul acesta, potrivit estimărilor făcute de Samoilă Szabo, Agenţia SAPARD urmează să finanţeze un număr de 40 de proiecte dintr-un total de 640 eligibile şi depuse. Valoarea finanţării acestora totalizînd 33 de milioane de euro. Avînd în vedere că fondurile destinate măsurii privind dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale au fost cheltuite, Comisia Europeană nu este de acord cu redistribuirea de fonduri de la alte măsuri ale căror fonduri nu au fost solicitate.
Domnia sa a mai precizat că din cauza inundaţiilor din zona Banatului au fost afectate o serie de proiecte SAPARD care erau în derulare. În acest sens, cu acordul Comisiei Europene, vor fi redistribuite 20 de milioane de euro, pentru continuarea lucrărilor la circa 25 de proiecte afectate.
Agenţia SAPARD a recuperat anul acesta doar o pătrime din valoarea totală a debitelor constatate în 2005 în urma neregulilor la anumite proiecte Sapard, adică 5 miliarde de lei din circa 20 miliarde de lei, a mai precizat directorul general al Agenţiei. Din cei 72 de debitori ai Agenţiei SAPARD, 66 au derulat proiecte pe 2.1 şi doar şase au fost depistaţi pe măsura 1.1 - marketingul produselor agricole. Acesta a precizat că debitele din 2004 au fost recuperate integral, acestea ridicîndu-se la peste 4,1 miliarde de lei.