Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, informează agerpres.ro.
Pe 16 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României, transmite sursa menţionată.
Conform agerpres, legea prevede că "judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării".
Potrivit actului normativ, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării: "De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării", mai prevede legea, conform agerpres.
Potrivit sursei citate, persoanele care au o vechime de cel puţin 25 de ani numai în funcţiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii şi pot beneficia de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au o altă ocupaţie: "În acest caz, pensia de serviciu este egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional. De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad profesional", se mai arată în lege, transmite agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 12:41)
Politicieni mincinosi si escroci.Pensionare cu 80% din media pe ultimii 2 ani protejatilor,plus alte avantaje,iar majoritatii,celor cu pensii mici pe,toata perioada.
1.1. taxa de protectie (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de mike în data de 20.10.2023, 11:10)
Pensiile speciale reprezinta mita data de politicieni din banii romanilor pentru pentru ingroparea dosarelor pana la prescriere si pedepse simbolice cu suspendare in cazuri foarte grave.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 13:03)
pai vreau si eu din media ultimilor 2 ani cand isi pun cate sporuri vor, plus pensionare cu 5 ani mai repede.
dc mai apucam pensie peste 20 de ani, dc nu papa toate contributiile specialii pana atunci.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de mike în data de 20.10.2023, 11:07)
Faptul ca si-au dat sporuri si premii si pana acum in perioada care se ia in calcul reprezinta caz penal de inselaciune si abuz in serviciu, iar faptul ca la aprobarea acestora au participat mai multe persoane inseamna constituirea de grup infractional organizat.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 13:26)
Praf in ochi.Iar v-ați bătut joc de toți ceilalți.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 13:39)
Dacă sunteți pro... Și votați PSD PNL, așa va trebuie
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 13:57)
le-a dat timp sa-si creasca veniturile in asa fel incat dupa asa zisa taiere au mai mult ca inainte . prostimea inghite .
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 14:56)
Aceasta lege este o bataie de joc la adresa romanilor de rand. Sper ca UE sa nu-i lasa sa scape asa usor.
Va dati seama cu totii, ca daca nu era prins in PNRR aceasta reforma a pesniilor speciale (care nu se face pana la urma), nu s-ar fi atins nimeni de ele.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2023, 15:00)
- lasa si pensiilor. Scuzati greselile, e din cauza nervilor :)