Kievul a anunţat joi un acord de cooperare cu SUA care urmăreşte încurajarea producţiei de armament în Ucraina pentru ca aceasta să continue să lupte împotriva invaziei ruse, pe fondul temerilor privind reducerea ajutorului occidental, relatează AFP.
Documentul, semnat în cadrul unei conferinţe de presă privind industria de apărare ucraineană şi americană la Washington, prevede că Kievul "va primi pe termen scurt mijloacele necesare pentru a învinge pe câmpul de luptă", conform unui comunicat de presă al preşedinţiei ucrainene.
Problema armamentului furnizat în masă de către Occident este una sensibilă, iar diviziunile politice din SUA pun în pericol un nou pachet de ajutor extrem de aşteptat în Ucraina.
În faţa riscului limitării aprovizionării externe, Kievul încearcă să stimuleze industria sa de apărare, una dintre "principalele priorităţi" ale acestui acord de cooperare, a precizat Kievul.
Aceasta trebuie "să faciliteze construcţia de infrastructuri de producţie în ţara noastră pentru a furniza arme şi armamentul necesar", în special pentru apărarea antiaeriană şi muniţii, menţionează preşedinţia ucraineană.
Ucraina a convenit cu două companii americane asupra producţiei comune de obuze de artilerie de 155 mm vitale pentru armata sa, a declarat joi un oficial ucrainean, citat de Reuters.
Cererea de obuze de artilerie de 155 mm a crescut vertiginos după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022. SUA şi aliaţii lor au trimis Kievului peste 2 milioane de obuze şi urmează să-şi sporească producţia pentru a reface stocurile pe cale de epuizare.
"Avem acorduri cu două companii americane de top pentru a produce în comun în Ucraina muniţie de calibru 155", a declarat Oleksandr Kamîşin, ministrul ucrainean pentru industrii strategice, în comentarii televizate.
Cu toate acestea, ministrul ucrainean a subliniat că punerea în aplicare a acestor acorduri va dura ani de zile.
"Pentru a produce obuze de calibrul 155, procesul durează minimum doi ani, iar maximum trei. Iar pentru a începe această producţie, avem nevoie de tehnologii pe care partenerii noştri le deţin. Ucraina nu a produs niciodată acest calibru", a explicat el.
Kievul îşi intensifică eforturile de a produce propriile arme, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că livrările din Occident ar putea să se reducă. De asemenea, speră că asocierea în companii mixte cu producătorii internaţionali de armament ar putea contribui la relansarea industriei naţionale de armament.
Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat recent că obiectivul său este de a "construi un arsenal modern şi puternic", în condiţiile în care Rusia şi-a sporit capacităţile de producţie militară.
Mai mult, Zelenski a declarat miercuri că Kievul nu vrea să se bazeze doar pe ajutorul militar al aliaţilor şi îşi propune să devină în viitor un donator de securitate pentru vecini, potrivit Reuters.
Şeful statului rus Vladimir Putin, care s-a declarat convins că Ucraina nu va rezista fără ajutor occidental, mizează încă de la începutul conflictului pe oboseala în creştere a aliaţilor Kievului, notează AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2023, 21:19)
Caruselul o data pornit nu mai poate fi oprit .Deja ultimul sondaje aparut in SUA il declara pe Biden cistigator in fata lui TRump iar republicani pierd pe banda rulanta alegerile de tot felul .Indiferent cum va arata Ucraina razboiul cu Putin nu poate fi oprit de nimeni .In cea mai proasta situatie granitele Ucrainei cu Rusia se vor aseza pe aliniamentul actual iar intreaga regiune de granita, deja distrusa,nu va mai fi refacuta niciodata .Aceste doua popoare nu mai pot convietui usa in usa cum nici in Israel intoarcerea palestinienilor in nordul Gazei nu va mai fi posibila .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2023, 21:22)
Colonelul Douglas Macgregor ,fost consilier la Pentagon:
Ucraina si aliatii NATO au pierdut deja razboiul cu Rusia.
După aproape doi ani de lupte sângeroase, cu sute de mii de morți și distrugeri de zeci de miliarde de euro, Marea Britanie și Statele Unite pot spune, cu sinceritate, că și-au îndeplinit obiectivele. Și asta în timp ce Ucraina și Uniunea Europeană continuă să-și lingă rănile încă deschise.
Casa Albă a bifat atât decuplarea Rusiei de Germania (cea mai veche, stabilă și profitabilă colonie americană din Europa) și ocuparea golului rămas pe piața energetică din UE, cât și parafarea unor contracte ”banditești” de vânzări de armament. Înarmarea până-n dinți a statelor europene cu marfă livrată de amicii Pentagonului reprezintă afacerea secolului. De cealaltă parte, Moscova și-a reorientat conductele de energie ieftină către țările asiatice, cu câștiguri chiar mai mari decât înainte de conflict. În plus, Kremlinul a vândut armament în spațiul BRICS+ și va rămâne cu o bună bucată din teritoriul Ucrainei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2023, 22:04)
Marea cistigatoare este UE .Inarmarea , federalizarea , cresterea structurilor NATO si aducerea Finlandei si Suediei in siajul NATOului European .Desprinderea de Rusia , modernizarea fortelor armate , cresterea exporturilor de armament ,intrarea pe fagasul aderrarii a unor noi tari (practic se reface imperiul ), fac din UE cistigatorul .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 09:08)
Colonelul respectiv e din echipa lui Trump, de aia abereaza, dar oricum e scos mult din context si fals ceea ce scri tu acolo, mai trolica!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2023, 09:27)
La firul ierbii, Rusia ta a pierdut 90% din efectivele trimise în Avdivka, localitate dată drept cucerită de 2-3 ori pe zi, de câteva săptămâni, în fițuicile de propagandă.