Anul trecut, s-a înregistrat o creştere continuă a preţurilor locuinţelor din Capitală. Previziunile pentru anul acesta nu sunt mai îmbucurătoare, avertizează agenţii imobiliari, care se aşteaptă la o creştere de 15-20%.
Printre factorii de creştere a preţurilor se numără faptul că persoanele fizice vor fi plătitoare de TVA, iar dobânda creditelor în lei a crescut cu 0,8 puncte procentuale, dobânda medie anuală fiind de 9,88%. Aceste schimbări au luat prin surprindere atât constructorii şi vânzătorii de locuinţe, cât şi cumpărătorii.
Eugen Paternic, directorul general al agenţiei imobiliare "City Expert", apreciază: "Aces-te elemente au produs un moment de descumpănire pe piaţă. Unii constructori se întreabă dacă n-ar fi mai bine să închirieze decât să vândă locuinţele planificate, din moment ce trebuie să plătească o taxă pe profit plus TVA. O parte din investitori se gândesc să nu mai vândă apartamentele, ci să le închirieze. Aşa că preconizăm că piaţa închirierilor va cunoaşte o creştere în acest context. Acest lucru pentru că şi unii cumpărători nu vor dori sau nu vor putea să contracteze credite cu o dobândă mărită. Cei mai afectaţi de creşteri fac parte din clasa medie. Mai puţin afectaţi sunt cei care plătesc cash pentru locuinţele achiziţionate".
Salariile muncitorilor din construcţii vor creşte
În acest an, salariul minim brut în domeniul construcţiilor va creşte cu 27%, acesta ajungând la 570 de lei lunar. Până la sfârşitul acestui an, salariul minim brut va ajunge la 7-800 de lei lunar. Având în vedere aceste date, Eugen Paternic preconizează o creştere a preţurilor apartamentelor cu 15 - 20%. "Un constructor vrea să-şi acopere costurile, întrucât s-au scumpit şi materialele de construcţii, şi să obţină şi profit, iar acest lucru va duce automat la o nouă creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară. În România, piaţa forţei de muncă în costrucţii este foarte săracă în muncitori calificaţi şi, prin urmare, angajatorii au început să le ofere salarii atrăgătoare, asemănătoare cu cele oferite de alte ţări din Uniunea Europeană.
Terenurile se scumpesc
Preţul plătit de dezvoltatorii imobiliari pentru a achiziţiona terenuri va conduce la mărirea preţului imobilelor. În interiorul Bucureştiului, terenurile rămase neconstruite sunt puţine, iar preţul, de cele mai multe ori speculativ ridicat de proprietari, este mult peste nivelul aşteptat de investitorii, care şi-au calculat un anumit profit din proiectele planificate.
Cumpărătorii vor plăti mai mult pentru locuinţele noi şi din cauza creşterii costurilor pentru amenajarea parcărilor care, din 2008, vor fi vândute împreună cu locuinţa. Această obligativitate pentru dezvoltatori şi implicit vânzători a fost introdusă la sfârşitul anului 2007 şi va afecta toate tranzacţiile imobiliare din 2008.
Eugen Paternic susţine că preţul mediu al unei parcări obişnuite, subterane, va fi, în medie, de 20-25.000 de euro. În zona de nord însă, acesta va fi de aproximativ 35-45.000 de euro. Costul locului de parcare poate fi inclus în cel final al locuinţei sau poate fi prezentat separat de investitori.