Aglomeraţia de pe Valea Prahovei a mascat un sezon turistic slab

Cătalin Bălan
Ziarul BURSA #Companii / 5 ianuarie 2006

Mihai Râşniţă, secretar general FIHR: "Gradul de ocupare în staţiunile din ţară a fost în iarna aceasta de 10% din capacitatea totală de cazare a României"

Inundaţiile şi gripa aviară au lovit anul trecut turis-mul din ţara noastră, iar urmările acestor nefericiri se vor vedea cel mai sigur în anul în care am intrat. Cu toate acestea, staţiunile de pe Valea Prahovei au fost ocupate la capacitate maximă şi acest fapt a lăsat impresia că turismul montan autohton este competitiv pe plan european.

Răspunsul întreprinzătorilor din turism la calamităţile naturale sau la epidemii a fost continuarea politicii de creştere a preţurilor şi ignorarea calităţii serviciilor oferite.

Mihai Râşniţă, secretar general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România, ne-a declarat că "tarifele practicate de întreprinzători trebuie flexibilizate şi adaptate în raport cu calitatea serviciilor", adăugînd că în momentul de faţă "românii sunt în incapacitate de a cumpăra servicii turistice". Gradul scăzut de ocupare a staţiunilor din ţară a fost, în opinia lui Mihai Râşniţă, mascat de abundenţa de turişti în staţiunile Sinaia, Predeal şi Buşteni.

Pe de altă parte, reprezentantul industriei hoteliere, crede că "întreprinzătorii din acest domeniu ar trebui să beneficieze de taxe şi impozite stimulative şi nu prohibitive, iar autorităţile locale să îi ajute pe oamenii de afaceri care activează în teritoriu".

Gripa aviară şi inundaţiile nu vor afecta turismul din ţara noastră în 2006 "la nivel macro", potrivit lui Mihai Râşniţă, deoarece "există zone de sezonalitate, iar în centrele de profit sau în hoteluri cîştigul depinde de managementul aplicat şi de politica de preţ". Domnia sa crede că "situaţia turismului autohton nu trebuie dramatizată, chiar dacă turismul montan se reduce la Valea Prahovei". Falsa impresie că oamenii o duc mai bine doar pentru că staţiunile prahovene au fost aglomerate este confirmată de sursa citată: "Dacă pe Valea Prahovei sînt 12.000-15.000 locuri disponibile iar în ţară sînt 22 milioane de locuitori, cifra celor care îşi petrec vacanţa la munte este infimă".

Delta Dunării nu a suferit prea mult în această iarnă din lipsa turiştilor deoarece "oricum nu a fost niciodata o destinaţie căutată de turişti în aceas-tă perioada a anului", ne-a precizat Marinela Stoian, preşedintele Agenţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic, Cultural. Declaraţia domniei sale con-trazice estimările Federaţiei Patronale din Turismul Românesc potrivit cărora "au lipsit ofertele pentru petrecerea Revelionului în Deltă, altădată o destinaţie preferată, din cauza apariţiei virusului gripei aviare".

Marinela Stoian ne-a mai spus că "turiştii nu au mai venit în Deltă din toamnă, iar pentru primăvara aceasta sînt doar rezervări de principiu, fără achitarea banilor". Domnia sa a afirmat că "anul acesta aşteptăm turişti pe toată perioada anului şi dorim respectarea standardelor de calitate internaţionale", amintind de Programul Naţional de Dezvoltare şi Afirmare a Turismului Românesc. Cu toate acestea previziunile pot fi sumbre din moment ce "turiştii vor evita zonele în care a fost gripă aviară, iar Delta poate rămîne fără turişti toată vara". De exemplu, Complexul "Cormoranul" din Delta Dunării a înregistrat în urma gripei aviare pierderi de 15% din încasări, care se ridică la valoarea de 350.000 euro, potrivit estimărilor lui Cornel Găină, proprietarul complexului.

Aşa cum a afirmat şi Mihai Râşniţă, staţiunile care ating un standard calitativ comparabil cu cel european sînt destinaţii doar pentru "merţane şi gipane", în timp ce oamenii obişnuiţi îşi petrec sărbătorile în faţa televizorului.

Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic, Cultural va aplica în acest an noi criterii de clasificare a pensiunilor rurale în conformitate cu cerinţele pieţei internaţionale şi la recomandarea Federaţiei Europene de Turism Rural. Aceste criterii includ: dotări, servicii, ambianţă şi protecţia clientului. Astfel, clădirile trebuie să aibă stil arhitectonic specific regiunii, toaletele să fie dotate cu minim de facilităţi care includ apa caldă, iar calificarea personalului trebuie să conţină cursuri de ospitalitate. Calendarul manifestărilor din 2006 debutează pe 18 februarie cu "Caravana plăcintelor" din Prejmer, judeţul Braşov şi se încheie în acelaşi judeţ cu "Răvăşitul oilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb