Agricover Holding îşi anunţă intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti

D.T.
Piaţa de Capital / 11 aprilie 2023

Agricover Holding îşi anunţă intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti

Agricover Holding SA, un jucător important în piaţa de agribusiness din România, îşi anunţă intenţia de a desfăşura o Ofertă Publică Iniţială, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, oferta va include un număr maxim de 145.436.236 acţiuni noi, ordinare, emise de Companie ca parte a unei majorări a capitalului social, precum şi până la 800.622.551 acţiuni ordinare existente, deţinute de actualii acţionari ai Companiei, domnul Jabbar Kanani şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ("BERD"). Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de ofertă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România ("ASF").

"De-a lungul a două decenii, Agricover a fost un susţinător consecvent al fermierilor, oferindu-le acces la inputuri agricole, soluţii de finanţare şi digitalizare emergentă, care promovează practicarea unei agriculturi sustenabile şi responsabile la nivelul României. Angajamentul nostru ferm faţă de principiile solide de guvernanţă corporativă, managementul pragmatic şi prudent, transparenţă şi responsabilitate ne-a ajutat să devenim un jucător proeminent în sectorul agricol românesc. În ciuda faptului că ne-am confruntat cu provocări fără precedent în ultimii ani, Agricover a furnizat în mod constant rezultate financiare îmbunătăţite şi a crescut cota de piaţă pe care o deţine. Ca parte a strategiei noastre de dezvoltare durabilă şi în concordanţă cu ambiţia noastră de a defini agricultura de mâine, suntem încântaţi să anunţăm intenţia noastră de a lista Agricover la Bursa de Valori Bucureşti. Având la bază succesul emisiunii noastre de obligaţiuni în valoare de 40 de milioane de euro din anul 2021, obiectivul nostru este să atragem în continuare capital pentru dezvoltare şi noi investitori, care sa se alăture parcursului nostru către succes", a declarat Jabbar Kanani, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricover Holding.

Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România şi o ofertă destinată investitorilor eligibili din afara României, în conformitate cu prevederile Prospectului. În urma aprobării Prospectului de către ASF şi a încheierii cu succes a Ofertei, Agricover intenţionează să solicite admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti ("BVB"). WOOD & Company Financial Services, a.s acţionează în calitate de Coordonator Global Unic şi Bookrunner pentru Ofertă. S.S.I.F. TRADEVILLE S.A. acţionează ca Agent de Retail pentru Ofertă, se precizează în comunicat.

Grupul a fost înfiinţat în anul 2000 de către antreprenorul local, domnul Jabbar Kanani. În 2017, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit un investitor instituţional important în Agricover Holding SA, care deţine în prezent 12,727% din capitalul social al Companiei. De asemenea, în 2018, Adama Agriculture BV a devenit investitor strategic semnificativ în Agricover Distribution SA, deţinând 10% din capitalul social al filialei, se menţionează în comunicat. Cu 22 de ani de experienţă în industrie şi o abordare antreprenorială a dezvoltării afacerilor, Agricover este astăzi un grup de companii care deserveşte sectorul de agribusiness din România, răspunzând nevoilor esenţiale ale fermierilor. Prin filialele sale, Grupul oferă fermierilor o gamă integrată de inputuri agricole, finanţare şi soluţii digitale menite să sporească productivitatea agriculturii, să diminueze costurile de operare, să finanţeze activitatea şi creşterea şi să dezvolte modele de afaceri agricole eficiente şi sustenabile, arată sursa.

Grupul are două segmente principale de activitate: distribuţia de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA ("Agribusiness") şi finanţarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituţie financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA ("Agrifinance"). Cele două segmente generează împreună majoritatea veniturilor şi rezultatelor operaţionale ale Grupului.

În 2021, Grupul şi-a extins portofoliul de servicii prin lansarea unei platforme digitale "one-stop-shop" denumită Crop360, operată de Agricover Technology SRL. Această platformă oferă fermierilor inovaţii digitale din agricultura globală, precum şi integrarea vânzărilor online şi a interacţiunilor bancare cu clienţii Grupului.

Potrivit comunicatului, Agricover a înregistrat venituri de aproximativ 2,55 miliarde de lei în 2022, o creştere de aproximativ 50% faţă de 2021, şi un profit net consolidat de aproximativ 91,3 milioane de lei, o creştere de circa 7% în comparaţie cu 2021. În 2022, Agricover a continuat să îşi extindă portofoliul de clienţi, furnizând inputuri agricole şi finanţare pentru 9.949 de clienţi, dintre care aproximativ o treime au beneficiat de produse şi/sau servicii furnizate atât de Agricover Distribution, cât şi de Agricover Credit.

La nivelul Agricover Credit, valoarea contabilă brută a creditelor şi avansurilor acordate clienţilor la 31 decembrie 2022 a ajuns la aproximativ 2,84 miliarde de lei, în creştere cu circa 42% faţă de sfârşitul anului 2021. Rata creditelor neperformante a continuat să fie sub media sectorului, fiind de 2,9% la 31 decembrie 2022, faţă de media sectorului agricol de 3,1% la 30 septembrie 20221.

Grupul intenţionează să accelereze creşterea organică şi să o completeze cu fuziuni şi achiziţii strategice, cu posibilitatea de a accesa noi segmente sau pieţe compatibile şi complementare. Agricover doreşte să-şi valorifice capacitatea integrativă unică de furnizare de cunoştinţe şi servicii, pentru a spori oportunităţile de vânzare încrucişată.

Oferta va cuprinde o majorare a capitalului social de până la 145.436.236 acţiuni noi şi o vânzare de până la 800.622.551 acţiuni existente. Acţionarii vânzători sunt BERD, care va vinde până la 189.071.146 acţiuni existente, reprezentând circa 10% din numărul total de acţiuni existente ale Agricover, şi domnul Jabbar Kanani, care va vinde până la 611.551.405 acţiuni existente, reprezentând circa 32% din numărul total de acţiuni existente ale Agricover, adaugă sursa. Fondurile nete atrase vor fi utilizate pentru a sprijini strategia de creştere avută în vedere de către Grup.

Valoarea free-float-ului ulterior Ofertei va depinde de numărul de acţiuni noi emise de Companie şi de numărul de acţiuni existente vândute către noii investitori în cadrul Ofertei. Cu toate acestea, este de aşteptat ca free-float-ul să fie de cel puţin 40%, dacă nu vor fi întreprinse acţiuni de stabilizare. Fondatorul Agricover, domnul Jabbar Kanani, care deţine în prezent 87,269% din capitalul social, va deţine majoritatea acţiunilor Companiei după finalizarea Ofertei. Oferta va fi structurată ca o ofertă a acţiunilor oferite (i) în România către public şi (ii) în afara Statelor Unite şi a României, în tranzacţii offshore în baza Regulamentului S ("Regulamentul S") în temeiul Legii privind valorile mobiliare din SUA din 1933, astfel cum aceasta a fost modificată ("Legea privind valorile mobiliare").

Oferta este aşteptată a fi finalizată în T2 2023. Lansarea Ofertei depinde de condiţiile de piaţă şi de îndeplinirea altor condiţii specifice legate de ofertele internaţionale de acţiuni, inclusiv obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor de supraveghere (inclusiv, printre altele, aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România). Investitorii care subscriu acţiuni în timpul Ofertei vor fi înregistraţi ca acţionari ai Societăţii la finalizarea tuturor procedurilor de înregistrare, respectiv înregistrarea acţiunilor ordinare nou emise la Registrul Comerţului şi înregistrarea acţiunilor Companiei la Depozitarul Central din România, precum şi adoptarea hotărârilor corporative relevante de către organele corporative competente ale Companiei, se menţionează în comunicat.

Se preconizează că Acţionarii Vânzători şi Compania vor încheia angajamente de lock-up în conformitate cu standardele pieţei.

În prezent, principalii acţionari ai Agricover sunt domnul Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269%, şi BERD, cu o participaţie de 12,727%.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Dac-a fost de ce-a plecat? Si de ce mai vine?

    1. pentru ca erau si alte litere in alfabet, fata de COWB acum s-a luat AGV

      Vine sa mai "absoarba" niste banuti de prin piata.

    Dacă așa se prezintă când îți cer bani, e clar pentru mine ! Raportări financiare aruncate la mișto și evident viitorul SOP! HALAL!

    NU, mulțumesc ! 

    1. exact.

    e petarda, CHRD are mult potential

    1. calmeaza-te cu chdr, de cand s-a listat au fost doar promisiuni uriase, vezi primele memo mega colorate de iti distrug ochii si acum ce isi propun...sigur ca antreprenor tre sa fii visator, dar vezi sa nu ajungi in nori...

    Peste câțiva ani iar o sa o delisteze la sub jumătate de pret, cum au mai făcut

    Tradeville își va falimenta din nou investitorii, urat din partea lor sa participe la listarea unei noi mari petarde 

    Eu am incredere in aceast listare.

    Voi cumpara, in nume propriu, si voi recomanda, cu tarie rudelor, prietenilor si partenerilor sa achizitioneze aceste actiuni performante. 

    1. ai licenta asf sa ai voie sa recomanzi sau sa dai sfaturi de investitii? maxim poti fi o pompa (funebra) citeste istorie vezi ce s-a intamplat la COWB, rudele si prietenii stiu?? ce actiuni performante? unde e performanta? ce a castigat micul actionar la delistarea COWB?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb