Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, Viorel Matei, a declarat, ieri, că, în acest an, preţul de pornire la vânzarea grâului trebuie să fie de 7.000 de lei vechi pe kilogram, aproape dublu faţă de preţul de 3.500-3.700 de lei, cu care s-a vândut producţia din 2006.
"Fac un apel către producători să nu vândă sub aceste preţuri. Începe recolta orzului şi ne vom trezi cu oameni isteţi care vor stabili preţul la orz. Prin urmare, recomandăm un preţ de pornire de 6.500 de lei vechi pe kilogramul de orz, de 7.000 de lei pe kilogramul de grâu şi de 9.000 de lei pe kilogramul de rapiţă", a explicat Matei, citat de NewsIn.
Producătorii agricoli prezenţi la conferinţa "Agricultor român în piaţa europeană" au reacţionat şi au precizat că doar piaţa poate stabili preţul de vânzare. Producătorii agricoli au propus o altă variantă, şi anume ca Ministerul Agriculturii să dea 2.000 de lei vechi pentru fiecare kilogram de grâu sau de orz vândut.
"Chiar dacă ni s-ar promite aceşti bani, Ministerul Agriculturii s-ar putea să zică, pe urmă, că nu are buget suficient şi din această cauză considerăm că este mai bine să stabilim preţuri fixe de pornire", a concluzionat Matei.