AGRICULTURA RISCĂ SĂ-ŞI PIARDĂ REPREZENTATIVITATEA LA BRUXELLES Nu Copa-Cogeca? Atunci nici Copacabana!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 martie 2008

Nu Copa-Cogeca? Atunci nici Copacabana!

Pe fondul lipsei de bani, Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) nu şi-a plătit cotizaţia anuală la "Copa-Cogeca" - unde este afiliată din 2007, şi riscă să fie exclusă din cea mai mare organizaţie profesională de agricultori din Uniunea Europeană.

Cu alte cuvinte, riscăm să ne pierdem reprezentativitatea, tocmai acolo unde s-a decis neaplicarea clauzei de salv­gardare pe agricultură şi unde Parlamentul European şi Comisia Europeană nu adoptă nicio decizie fără consultarea şi fără acordul organizaţiei.

Agricultorii susţin că am ajuns la această situaţie ruşinoasă din pricina Minis­terului Agriculturii care şi-a luat angajamentul că plăteşte cei 140.000 de euro anual - valoarea cotizaţiei negociate cu "Copa-Cogeca", dar a "uitat" să o mai facă. Membrii Federaţiei ne-au declarat că celelalte state plătesc pentru reprezentare, o cotizaţie anuală de 500.000 de euro, dar în cazul nostru, "Copa-Cogeca", a trecut cu vederea acest fapt, din pricina sărăciei lucii din agricultură, şi a coborât plafonul la doar 140.000 de euro.

Reprezentanţii FNPAR ne-au declarat că ne aflăm într-o situaţie cel puţin penibilă deoarece dispunem de 12 voturi la deciziile "Copa-Cogeca" (cât marii producători agricoli Germania şi Franţa), dar când vine vorba de plata cotizaţiei, ne-au depăşit şi ungurii, cu şase voturi şi cu o cotizaţie, dublă, de 300.000 de euro.

Daniel Botanoiu, directorul executiv al FNPAR, ne-a explicat: "Noi am aderat la în aprilie 2007 şi am negociat cu cei de la Bruxelles pentru o cotizaţie de 140.000 de euro, în timp ce alte state plătesc 500.000 de euro. Fiind la început de drum, Ministerul Agriculturii şi-a luat angajamentul că ne va plăti 75% din valoarea cotizaţiei. Printr-un act normativ acest procent a fost modificat, şi Ministerul a promis că va plăti integral valoarea cotizaţiei în 2008 şi în 2009. Pentru aceşti doi ani, Bruxelles-ul a fost notificat; este permisă acordarea de sprijin pentru asociaţii. Aceşti bani nu au fost plătiţi până în prezent şi suntem cel puţin într-o situaţie incomodă".

Potrivit FNPAR, începând cu anul 2010, federaţia va fi nevoită să se autofinanţeze. Valoarea cotizaţiei va creşte progresiv până în 2013 şi va ajunge la 400.000 de euro, ceea ce ar putea reprezenta sfârşitul aventurii europene a agriculturii naţionale în această organizaţie "de top".

Daniel Botanoi a admis că dacă depăşim hopul exmatriculării, viitorul nostru ca membri în Copa-Cogeca, rămâne totuşi, în ceaţă.

"Doar dacă vom fi lăsaţi să lucrăm în condiţii normale şi vom fi uniţi, vom rezista acolo", a comentat Daniel Botanoiu.

La rândul său, preşedintele FNPAR, Viorel Matei, ne-a declarat:

"Există la momentul actual un cont unde sunt vărsaţi banii pentru asociaţii. Problema e că de ceva timp, Ministerul Agriculturii alocă anual 400.000 de euro pentru fel şi fel de asociaţii cu reprezentanţe prin Bahamas şi prin Bermude! [n.n. - nu ne-ar mira o reprezentanţă la Copacabana].

Aceste asociaţii nu au adus niciun beneficiu agriculturii, în timp ce FNPAR, este singura care reuneşte toate sectoarele de producţie şi singura recunoscută la Bruxelles. Am fost acceptaţi din milă în şi ne este ruşine când mergem la dezbateri. Actul normativ este la Ministerul Finanţelor şi nu mai ştim nimic de el".

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Gheorghe Albu, ne-a declarat că Ministerul Economiei şi Finanţelor a aprobat finanţarea, iar la următoarea şedinţă de Guvern, se va decide plata cotizaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb