Mediul de afaceri româno-german susţine şi încurajează proiectul de lege care conţine ajustări şi modificări în programul "Kurzarbeit" pentru susţinerea companiilor din România, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK), informează Agerpres.
În Germania, acest instrument a fost de mare ajutor companiilor în perioade de criză şi, chiar dacă mai sunt lucruri de îmbunătăţit, modificările actuale sunt un pas în direcţia bună, susţin oamenii de afaceri româno-germani.
"Mai ales posibilitatea de a reduce cu până la 80% timpul de muncă al salariaţilor, una din cerinţele AHK România, este îmbucurătoare, dar şi faptul că modificările aduse legii se pliază pe nevoile companiilor", este de părere preşedintele AHK România, Dragoş Anastasiu.
Încă de la debutul pandemiei, AHK România a subliniat în mai multe rânduri importanţa şi necesitatea introducerii Kurzarbeit, bazându-se pe experienţa altor state, în special Germania, unde acest instrument funcţionează cu succes de mai bine de un secol.
"Pandemia încă nu s-a încheiat, iar urmările ei vor produce efecte şi pe viitor. De aceea este important faptul că legislaţia privind Kurzarbeit a fost ajustată şi aplicarea ei prelungită", comentează Sebastian Metz, director general AHK România.
Ar fi important ca această lege să poată fi aplicată şi pe viitor, chiar şi fără legătură cu actuala pandemie, să devină perenă şi, prin dialog deschis între mediul de afaceri şi Guvern, să fie găsite soluţii de îmbunătăţire, se arată în comunicat.
AHK România (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România şi numără peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe, dar şi consultanţă în afaceri, potrivit Agerpres.