AIE: Efectul interzicerii importurilor de petrol rusesc de către UE asupra livrărilor

G.D.
Internaţional / 15 decembrie 2022

Efectul interzicerii importurilor de petrol rusesc de către UE asupra livrărilor

Exporturile de petrol rusesc către Uniunea Europeană au scăzut în noiembrie cu 430.000 de barili pe zi, la 1,4 milioane de barili pe zi, faţă de luna precedentă, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite News.ro.

Volumele de ţiţei transportate pe mare din Rusia au scăzut cu 330.000 bpd, până la 500.000 bpd, sub livrările de 590.000 bpd realizate prin conducta Drujba, pentru prima dată, se arată într-un raport lunar al pieţei petroliere.

Drept urmare, ponderea UE în exporturile ruseşti de ţiţei a scăzut la 28% în noiembrie de la 31% în octombrie şi de la 50% înainte de invazia Moscovei în Ucraina, pe 24 februarie.

Între timp, exporturile de ţiţei ale Rusiei către India au atins un record de 1,3 milioane bpd în noiembrie, în timp ce exporturile către China, inclusiv pe mare şi prin conducte, au rămas în mare parte neschimbate, la 1,9 milioane bpd.

Pe 5 decembrie, a intrat în vigoare interdicţia UE asupra importurilor de ţiţei ruseşti şi un plafon al preţurilor impus de G7 pentru exporturile ruseşti pe mare, la 60 de dolari pe baril, ceea ce se aşteaptă să reducă producţia Rusiei.

Exporturile de ţiţei rusesc prin conducta Drujba către Europa de Est sunt exceptate de la interdicţie, dar AIE se aşteaptă ca livrările deja reduse să scadă şi mai mult, forţând Rusia să închidă mai multă producţie.

Aproximativ 100.000 bpd din exporturile ruseşti de ţiţei transportate pe mare sunt, de asemenea, excluse din interdicţia UE, potrivit AIE.

UE încearcă să compenseze scăderea importurilor de ţiţei rusesc prin creşterea livrărilor din Orientul Mijlociu, Africa de Vest, Norvegia, Brazilia şi Guyana, a spus AIE.

Statele Unite şi Kazahstan ar putea ajuta la înlocuirea celor aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi de petrol rusesc care se vor pierde după 5 decembrie, conform estimărilor AIE din raportul său anterior, din noiembrie.

Norvegia intenţionează, de asemenea, să crească producţia de la cel mai mare câmp petrolier din Europa de Vest, Johan Sverdrup, în decembrie.

Dezvoltarea în faza 2 a exploatării ar putea adăuga 200.000 bpd când va atinge vârful anul viitor, a declarat operatorul său Equinor.

O parte din petrol rusesc va continua să curgă spre UE prin conducte, deoarece interdicţia exclude unele rafinării fără ieşire la mare din Europa de Est.

Germania, Ţările de Jos şi Polonia au fost principalii importatori de petrol rusesc în Europa anul trecut, dar toate au capacitatea de a importa ţiţei transportat pe mare din alte părţi.

Dependenţa UE de Rusia a fost, de asemenea, susţinută, deoarece companii precum Rosneft şi Lukoil controlează unele dintre cele mai mari rafinării din blocul european.

Germania a preluat însă controlul asupra rafinăriei Schwedt, deţinută de Rosneft, care furnizează aproximativ 90% din necesarul de combustibil al Berlinului, în timp ce rafinăria ISAB, deţinută de Lukoil, din Sicilia, ar putea fi vândută până la sfârşitul anului.

Ţările UE care au primit scutiri temporare pentru a importa ţiţei rusesc nu au voie să exporte produse obţinute din această materie primă.

Bulgaria, Slovacia şi Ungaria au luat în considerare impactul potenţial asupra ratelor de rulare al acestei restricţii şi încearcă să aranjeze scutiri pentru tranzacţionarea oricăror produse în exces, a spus AIE.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. RESTRICTII PT TOATA UE, HALAL RESTRICTII!

    scumpiri si penurie.

    Nu vad cifrele care sa arate cu cat este si

    mai ales cu cat va fi mai SCUPM titeiul adus de

    peste mari si tari si cum va afecta economia europeana 

    Ma distrez cum vad cum mor rusii (cei de la 1, 2, 3) de grija europenilor.

    :))

    Este o vorba: Toti iti vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia! 

    1. Daca despre cei de la 1,2,3 sustii ca sunt "rusi", tu ce esti? Roman scris cu 2 de "r"? Pai, in acest caz, prefer rusii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb