AIE - ESTIMĂRI MODIFICATE ÎN SENS NEGATIV: Cererea mondială de petrol, afectată de mersul economiei SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 februarie 2008

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat ieri, în scădere, estimările privind cererea mondială de petrol în 2008, ca urmare a încetinirii expansiunii economice în SUA, care determină reducerea consumului.

AIE anticipează că, anul acesta, cererea mondială de ţiţei va fi de 87,6 milioane de barili/zi, cu 200.000 de barili/zi mai puţin decât preconiza anterior. Astfel, creşterea cererii de petrol în 2008 este estimată, acum, la 1,9%, faţă de 2,3% anterior.

"Încetinirea expansiunii economice poate să schimbe pers­pectivele anilor următori: depinde de cât de puternică va fi aceasta şi cât va dura", au declarat specialiştii AIE în raportul lunar publicat ieri. Potrivit acestora, cererea globală de petrol va fi de 88 de milioane de barili pe zi în primul trimestru al anului curent, cu 170.000 de barili/zi mai puţin faţă de estimarea lansată luna trecută.

În ce priveşte cantitatea de ţiţei livrată de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigură peste 40% din producţia mondială, AIE estimează un necesar de 31,8 milioane de barili pe zi, în 2008, cu 100.000 de barili pe zi mai mult decât preconiza în ianuarie.

OPEC a decis, în această lună, să nu-şi modifice cotele de producţie şi îşi va analiza din nou strategia în cadrul reuniunii ce va avea loc la data de 5 martie.

În prima parte a lunii februarie 2008, preţul petrolului brut a avut o medie de peste 90 de dolari/baril, la New York, dar ca OPEC să intervină - prin modificarea cotelor de producţie, cotaţia trebuie să scadă la 80 de dolari barilul. În luna ianuarie, OPEC a extras 32 de milioane de barili/zi, potrivit AIE. Agenţia consideră că OPEC ar putea să-şi majoreze cotele cu 840.000 de barili/zi în 2008.

Fondul Monetar Internaţional estimează că, anul acesta, ritmul creşterii economiei gloable ar putea fi cel mai încet de după 2003, dat fiind că se extinde la nivel mondial criza creditelor ipotecare izbucnită în vara lui 2007, în SUA. Economia Statelor Unite a pierdut 17.000 de locuri de muncă în luna ianuarie, aceasta fiind prima scădere din ultimii patrui ani a poziţiilor de pe statele de plată americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb