AIE îşi modifică în creştere estimările privind cererea mondială de petrol

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2008

AIE îşi modifică în creştere estimările privind cererea mondială de petrol

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în creştere uşoară estimările referitoare la cererea mondială de petrol în 2008, subliind că tendinţa de ascensiune va continua şi în 2009, în baza apetitului pentru petrol al ţărilor emergente.

În raportul său pe luna iunie, AIE estimează că, în 2008, cererea mondială de petrol va fi de 86,9 milioane de barili pe zi, în creştere cu 890.000 de barili pe zi (1%). Noile estimări reprezintă o majorare cu 80.000 de barili pe zi faţă de precedentele estimări ale Agenţiei. Pentru 2009, AIE mizează pe o cerere mondială de 87,7 milioane barili pe zi, în creştere cu 860.000 de barili pe zi (1,1%).

"Preţurile ridicate ale petrolului au condus la o diminuare a cererii de produse petroliere în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică OECD, însă această scădere este compensată de o creştere robustă a cererii de petrol în ţările în curs de dezvoltare", apreciază AIE.

Specialiştii agenţiei subliniază că diminuarea cererii de petrol va fi una semnificativă, în special în America de Nord, dată fiind situaţia dificilă prin care trece economia americană şi nivelul ridicat al preţurilor produselor petroliere.

În ceea ce priveşte producţia mondială de petrol, aceasta a crescut cu 285.000 de barili pe zi în luna iunie, la 86,5 milioane barili pe zi, graţie unei majorări a producţiei de petrol a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Producţia de petrol a statelor care nu sunt membre OPEC a scăzut cu 65.000 de barili pe zi.

OPEC a pompat, în luna iunie, 32,4 milioane de barili pe zi, în creştere cu 350.000 de barili pe zi faţă de luna precedentă, în special datorită Arabiei Saudite şi Iranului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb