AIE îşi modifică în scădere estimările pentru evoluţia cererii de petrol

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 martie 2006

Specialiştii anticipează că cererea globală de ţiţei va spori cu 1,8% pe zi în 2006, faţă de 2,1% - cît preconizau în urmă cu o lună

Motivul: un consum mai redus în ţările asiatice

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) şi-a modificat în scădere estimările privind creşterea cererii mondiale de petrol în 2006, aducînd ca argument preţurile mari de pe piaţa de profil. AIE a redus cu 300.000 de barili pe zi previziunile referitoare la consumul global în acest an, astfel că anticipează o creştere cu 1,49 milioane de barili/zi sau 1,8% a cererii, pînă la 84,74 milioane de barili zilnic. AIE menţionează că, în condiţiile actuale, consumul va fi mai redus în unele ţări asiatice, printre care Indonezia. În urmă cu o lună, AIE estima că, în 2006, cererea mondială de ţiţei va creşte cu 2,1% pe zi. Creşterea de 1,8%, preconizată pentru anul în curs, urmează unei expansiuni de 1,2% în 2005, res-pectiv 3,8% în 2004, cînd China a avut o cerere extrem de mare. AIE consideră că, în acest an, cererea Chinei va spori cu 6%, adică mai mult de două ori comparativ cu ritmul consemnat în 2005. Totuşi, creşterea de 6% este mult mai înceată decît cea aferentă anului 2004, adică 15%.

"Înlăturarea subvenţionării preţurilor de distribuţie în ţări importante din Asia de Sud-Est a generat o presiune mai mică asupra cererii într-o regiune care a fost unul dintre cei mai importanţi contributori la creşterea cererii globale de ţiţei", spun specialiştii AIE.

În acest an, cotaţiile petroliere s-au menţinut la peste 60 de dolari/baril, pe piaţa din New York, în condiţiile în care întreruperea exporturilor din Nigeria şi tensiunile privind programul nuclear al Iranului au anulat efectele creşterii stocurilor americane de ţiţei. La ora actuală, petrolul este tranzacţionat, la Bursa din New York, în jurul a 61,50 dolari /baril.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, săptămîna trecută, să nu-şi modifice cotele de producţie, miniştrii cartelului apreciind că preţurile de pe piaţa de profil sînt prea mari că să poată recurge la o diminuare a producţiei. AIE arată că cererea pentru petrolul OPEC va atinge o medie de 27,7 milioane de barili pe zi în trimestrul al doilea din 2006, respectiv 29 de milioa-ne de barili zilnic pe tot anul 2006. Luna trecută, OPEC a extras 29,64 milioane de barili pe zi, potrivit estimărilor AIE, ceea ce înseamnă cu 220.000 de barili pe zi mai mult decît în ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb