Iranul şi-a diminuat în ultimele luni stocul de uraniu îmbogăţit, pe un fond de uşoară detensionare a relaţiilor cu Washingtonul, dar continuă să obstrucţioneze eforturile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a-i monitoriza mai îndeaproape programul nuclear, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.
Potrivit unuia din raporturile confidenţiale, stocurile Iranului erau de 3.795,5 kg la data de 19 august, în scădere cu 945 kg faţă de luna mai, reducere atribuită de un diplomat european unor cauze tehnice.
Cantitatea totală depăşeşte însă de 18 ori plafonul autorizat prin acordul din 2015 care limita activităţile atomice ale Teheranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale, acord intrat într-un punct mort după retragerea Statelor Unite.
Iranul dispune acum de 470,9 kg de uraniu îmbogăţit la 20% (+64,9 kg acumulate în ultimele luni) şi de 121,6 kg la 60% (+7,5 kg). Potrivit aceluiaşi diplomat, ritmul de producţie a uraniului îmbogăţit la 60% a încetinit totuşi.
Limita fixată prin acordul din 2015 era de 3,67%, iar nivelul de îmbogăţire necesar pentru fabricarea unei bombe este de 90%.
Teheranul a subliniat permanent că este interesat doar de tehnologie nucleară paşnică.
Într-un alt raport, Rafael Grossi deplânge faptul că Iranul continuă să interzică accesul AIEA la imaginile camerelor de supraveghere instalate în mai la instalaţiile sale nucleare.
Inspectorilor Agenţiei li s-au refuzat de asemenea vize, a spus Grossi.
El a adăugat că 'nu s-au făcut progrese' în clarificarea problemelor rămase deschise în ce priveşte activităţi nucleare trecute.