AIPC: "Procedura de consolidare a SIF Moldova - concepută în mod defectuos"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 februarie 2016

Investitorii atenţionează că procedura nu acoperă unele situaţii practice

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunilor SIF2 Moldova, de la 0,1 lei, la 2,5 lei/unitate, nu acoperă toate situaţiile din practică şi lasă loc pentru "exproprierea fără nicio despăgubire", după cum se arată într-o scrisoare transmisă Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Mai precis, conform documentelor publice prezentate până în prezent de SIF Moldova, vor face obiectul consolidării acţiunile acelor acţionari care deţin mai puţin de 25 acţiuni atât la prima dată de înregistrare (15.02.2016), cât şi la a doua dată de înregistrare (30.03.2016). Aceştia ar urma să fie expropriaţi şi să primească valoarea nominală a acţiunilor deţinute", precizează AIPC, adăugând: "Procedura de consolidare concepută în mod defectuos de SIF Moldova nu acoperă însă două situaţii practice (şi care au început să se ivească în practică):

- investitori care la prima dată de înregistrare nu deţineau nicio acţiune SIF Moldova, dar dobândesc asemenea acţiuni după această dată şi rămân acţionari până la a doua dată de înregistrare. Conform ultimului raport curent publicat de SIF Moldova la data de 17.02.2016, aceşti acţionari pur şi simplu vor fiexporpriaţi fără a primi nimic în schimb la a doua dată de înregistrare, pentru că nu îndeplinesc condiţia de a fi fost acţionari la prima dată de înregistrare;

-investitori care la prima dată de înregistrare deţineau mai puţin de 25 acţiuni SIF Moldova şi care, după această dată, mai dobândesc acţiuni SIF Moldova, fără însă a atinge 25 acţiuni, şi păstrează toate acţiunile deţinute până la a doua dată de înregistrare. Conform procedurii de consolidare comunicate de SIF Moldova, precum şi ultimului raport curent al acesteia (din 17.02.2016), aceşti acţionari vor «beneficia» de un dublu tratament la a doua dată de înregistrare: acţiunile deţinute la prima dată de înregistrare le vor fi expropriate la valoarea nominală, iar acţiunile cumpărate după această dată le vor fi expropriate fără a primi nimic în schimb".

Asociaţia apreciază că "o asemenea modalitate de a proceda sfidează nu numai principiile şi reglementările privind protecţia dreptului de proprietate, dar şi o regulă de bază a pieţei de capital, şi anume tratamentul echitabil al acţionarilor".

AIPC consideră că este de datoria ASF să oprească această operaţiune de consolidare a valorii nominale a acţiunilor desfăşurată de SIF Moldova: "Operaţiunea a fost profund ilegală încă de la început, iar noile aspecte subliniate aici nu fac decât să întărească nelegalitatea. Mai mult, ele ridică întrebări dacă nu cumva mai sunt şi alte aspecte de nelegalitate care nu au apărut încă şi pe care nici conducătorii SIF Moldova nu le-au intuit sau, dacă le-au intuit, le-au ascuns cu rea-credinţă".

AIPC solicită ASF să nu autorizeze prospectul depus de SIF Moldova.

Acţionarii SIF2 au aprobat, pe 13 ianuarie, operaţiunea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, însă decizia a fost contestată, în instanţă de AIPC. La prima dată de înregistrare, Bursa de Valori a oprit acţiunile SIF2 de la tranzacţionare, pentru trei zile.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Acesti neica nimeni numiti AIPIC care nu stiu pe cine reprezinta poate pe mortii de reziduale ca pe noi actionarii activi in nici-un caz sunt in continuare foarte vocali uitand ca noi actionarii sif moldova am votat covarsitor pentru consolidare.Lasati-ne fratilor in pace ca noi avem bani multi in acest titlu si votam incunostinta de cauza si nu avem nevoie de aparatori ca voi!

    1. Te astept sa-ti faca altii si tie o figura cum face SIF2. Si atunci sa te lamentezi ca iti iau actiunile si ca nimeni nu sare pentru tine.

      AIPC pot parea exagerati, dar ei trebuie sa joace acest joc de a pune presiune. Caci ce face SIF2 este o mare mizerie, chiar daca tie iti place 

      neica nimeni costine sa ma tii si pe mine de lasa-ma in pace ca sa dormi bine in fotoliu de investitor la sif2

      mort in deseul SIF2 esti matale  

    Voi nu intelegeti ca e vorba de actiuni lLA CARE MAI MULT PLATESTI CASS

    1. si ce e treaba ta ca sa-mi pazesti buzunarul???!!!...sau te gandesti doar la al tau si la faptul ca o sa te imbogatesti cu parte din actiunile confiscate de la actionarii minoritari???

    SIF2 fost FPP2 a inceput cu furturile si termina tot cu furturile...dupa furtul cu bilete la ordin ale lui iacubov vine acum amicul ceocea cu un nou furt in masa...

    ASF nu aproba o astfel de operatiune. Semnalul a fost deja dat de Ursache. Situatia actuala nu mai are nicio iesire si urmeaza respingerea operatiunii de catre ASF. Nici cei de la SIF2 nu mai sunt interesati de procedura dupa ce au aflat ca s-au depus plangerile penale si ca dosarul e in lucru iar procurorul isi face tema si de pe comentariile din presa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb