AIPC reclamă evaluările făcute pentru delistările de pe Rasdaq

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie 2015

Asociaţia a identificat 9 evaluări cu "deficienţe inacceptabile", printre care fosta "Ceramica" şi societăţi deţinute indirect de SIF Banat-Crişana

ANEVAR susţine că monitorizează evaluările şi le transmite acţionarilor că pot solicita verificarea rapoartelor

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a reclamat o serie de evaluări făcute în procesele de delistare a companiilor de pe piaţa Rasdaq, în contextul desfiinţării acesteia, şi a cerut Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) să reverifice rapoartele.

În replică, Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR, a transmis că monitorizează situaţia şi că acţionarii pot solicita verificarea evaluărilor de către alţi experţi.

AIPC protestează faţă de modul în care evaluatorii ANEVAR înţeleg să-şi respecte propriile norme în evaluarea societăţilor care se delistează de pe piaţa Rasdaq conform legii 151/2014, potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

Micii investitori reclamă că evaluatorii au recurs "la stratageme pentru a coborî preţurile de evaluare".

AIPC dă drept exemplu evaluarea societăţii Aromet SA Buzău, făcută de către evaluatorul ANEVAR Elena Mărunţiş: "Deşi valoarea contabilă din situaţiile financiare şi din planul de reorganizare se situa la peste 90 lei/acţiune, deşi valoarea de lichidare este de 34 lei/acţiune, iar valoarea activelor libere de sarcini este de 6,21 lei/acţiune, sfidând total şi investitorii, dar şi băncile care au investit în această societate, evaluatorul ANEVAR a evaluat întreaga societate la 124.000 euro, adică la 0,58 lei/acţiune, preţ de 157 de ori mai mic decât valoarea contabilă a acţiunii".

AIPC mai precizează: "Dacă evaluatorul are, cităm din domnul Vascu (n.r. Adrian Vascu), «libertatea troleibusului», în acest caz şi în cazurile din lista de mai jos, noi considerăm că, metaforic vorbind, «troleibusul a fost făcut avion», aruncând în aer orice normă de evaluare, orice bun simţ economic, într-o bătaie de joc la adresa investitorilor fără precedent în istoria pieţei de capital din România, în care nu ar trebui exonerate de răspundere nici celelalte instituţii ale pieţei de capital din România, în primul rând ASF".

AIPC consideră că rapoartele de evaluare de la următoarele societăţi au "deficienţe inacceptabile până în acest moment": Aromet Buzău (simbol de piaţă ARMS) - evaluator Elena Mărunţiş, BAT SA Bascov (BATV) - evaluator Perneş Ioan, Brikston Construction Solutions SA Iaşi (CERE) - evaluator Crăciunescu Sorin, Cozia Forest SA Râmnicu Vâlcea (CFOR) - evaluator Berbece Marian, Coremar SA Constanţa (REMO) - evaluator Aragea Isabela, Ecopack SA Ghimbav (AMCP) - evaluator Ion Olaru, SIFI BH Est SA Bucureşti (LEOR) - evaluator Alfachim Consulting SRL Timişoara, SIFI Cluj Retail SA Bucureşti (ARCU) - evaluator Alfachim Consulting SRL Timişoara, SIFI Cluj Storage SA Bucureşti (NTEX) - evaluator Alfachim Consulting SRL Timişoara.

AIPC solicită ca "un colectiv de evaluatori ANEVAR desemnat de Preşedintele ANEVAR să reverifice aceste rapoarte de evaluare şi să repare eventualele deficienţele constatate cu ajustarea corespunzătoare a sumelor care se cuvin investitorilor, aşa cum ANEVAR a procedat şi în trecut la solicitarea ASF, descurajând pe viitor asemenea practici care compromit profesia de evaluator în România, descurajează investiţiile pe piaţa de capital din România".

ANEVAR a demarat, încă de la începutul lunii aprilie, o acţiune de monitorizare specială a activităţii evaluatorilor implicaţi în evaluările realizate în conformitate cu Legea 151/2014 (de desfiinţare a Rasdaq), potrivit lui Adrian Vascu.

Domnia sa ne-a transmis: "În acest sens, am solicitat ONRC lista tuturor evaluatorilor nominalizaţi de această instituţie. Pe baza acesteia, Consiliul Director a emis hotărârea HCD 18/2.04.2015, conform căreia s-a declanşat procedura de monitorizare specială. Aceasta presupune că toţi evaluatorii care au realizat un raport de evaluare în urma nominalizării de către ONRC trebuie să transmită către ANEVAR un exemplar din raportul de evaluare în termen de 5 zile de la predarea acestuia către beneficiar.

Scopul acestui demers este atât proactiv, respectiv de a atenţiona evaluatorii de responsabilitatea misiunii pe care o au, cât şi reactiv, pentru a avea posibilitatea să demarăm acţiunile necesare în situaţia în care identificăm elemente care presupun eventuala nerespectare a standardelor de evaluare şi a legislaţiei specifice. Precizăm că, pe lângă standardele de evaluare, în cazul acestor evaluări se aplică şi prevederile legii 31/1990, care solicită aplicarea mediei a două valori recunoscute de standardele de evaluare în vigoare".

Preşedintele ANEVAR le-a comunicat evaluatorilor, printr-o adresă: "Având în vedere, pe de o parte, impactul important al acestor evaluări asupra pieţei de capital din România şi asupra profesiei noastre, şi pe de altă parte, că există o mulţime de sesizări adresate ANEVAR atât de către acţionari (majoritari şi minoritari), cât şi de către presă, în şedinţa de Consiliu Director am hotărât ca activitatea de evaluare desfăşurată în conformitate cu Legea 151/2014 să facă parte dintr-un proces special de monitorizare. În acest sens, veţi primi fiecare dintre dumneavoastră o adresă (la care vom ataşa HCD) prin care vă solicităm să transmiteţi către ANEVAR rapoartele de evaluare pe care le realizaţi ca urmare a numirii de către ONRC. Vă reamintesc totodată că la baza acestor evaluări stau prevederi speciale prevăzute de Legea 31/1990 şi că selectarea abordărilor evaluării este exclusiv responsabilitatea evaluatorului. Fiecare abordare va fi selectată în funcţie de situaţia specifică a companiei supuse evaluării şi nu vor fi aplicate abordări doar formal, respectiv nu vor fi omise abordări dacă acestea vor putea fi aplicate. Toate diferenţele între două abordări trebuie să fie justificate, şi, în opinia noastră, limita minimă nu poate fi situată sub valoarea rezultată pe baza Activului Net de Lichidare".

Adrian Vascu a precizat că ANEVAR nu verifică rapoartele de evaluare înainte ca acestea să fie predate beneficiarului. "Acţionarii pot solicita această verificare unui alt evaluator membru ANEVAR care deţine specializarea Verificarea Evaluării, regăsit în Tabloul Oficial al ANEVAR", ne-a mai spus domnia sa.

Domnul Vascu a dorit să asigure atât acţionarii minoritari, cât şi acţionarii majoritari, că ANEVAR va utiliza toate prerogativele legale pentru a asigura un proces de evaluare în conformitate cu standardele de evaluare şi cu prevederile legale.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pentru mii de acţionari care deţin ac­ţiuni reziduale, contextul creat de Legea 151 e unica şansă de a obţine un preţ echitabil pentru titlurile pe care le deţin şi pentru a-şi valorifica astfel deţi­nerile.

    Dat fiind impactul major pe care preţul decis de evaluator îl are asupra a numeroşi acţionari, minoritari, se naşte întrebarea: DE CE ar subevalua un expert ANEVAR compania, compromiţându-se profesional definitiv?  

    Răspunsul la această întrebare e de competenţa DNA. Aşa că, înainte de a se adresa ANEVAR, acţionarii pagubiţi ar trebui să facă un denunţ. Sau măcar o sesizare pe site-ul pna.ro.  

    1. Cine plateste evaluatorul???

      Ultimul tren cu jaful pe rasdaq=ANEVAR-ASF-BVB] directia DNA.. 

      din prostie si din cardasie cu marii patroni, dle toma, asa de jos ati ajuns incat pentru cateva mii de euro sa va terfeliti?unde sunt articolele in care ne invatati cum merge treaba si economia?

      Nu pot subscrie la asa ceva. Dansii sunt niste ingeri dar chiar cred ca dna-ul se poate autosesiza sa le verifice aripile. Poate nu joaca tot timpul in echipa in care se presupune ca ar trebui sa joace...

    De ce nu se menitoneaza in acest articol ca este scris la solicitarea SIF2? Ca si in cazul articolelor publicitare cele scrise la comanda ar trebui marcate in mod expres ca fiind articole la comanda.

    1. Deci SIF2 controleaza AIPC sau cineva e e paranoic.

      Nici macar o replica nu merita nebunelul anonim DE LA 2

      Eu stiu decat ca AIPC intreaba dar nu stiu daca i se raspunde, adresa de mail nu ii este afisata pe site, telefonul e mai mereu inchis si...a, si si eu platesc AIPC-ul...nu prea stiu ce face concret pentru mine dar e mult, mult mai bine decat nimic, recunosc

      Daca nu face nimic sa se in chide, nu da nimeni doi bani pe prostiile lor.

      Cu citi bani te-au pacalit voinicule?  

    Daca nu exista o reglementare privind raspunderea serioasa a evaluatorilor si fara un cod de onoare al acestora lucrurile vor continua in acelasi stil. Comanda si pretul il dau cei interesati de preluari si/sau cumparari ieftine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb