AIPC solicită ASF să asigure protecţia investitorilor companiei Prebet

A.I.
Piaţa de Capital / 9 februarie 2021

AIPC solicită ASF să asigure protecţia investitorilor companiei Prebet

Anodin Assets, Acord Construct Alt şi Ges - Green Energy Specialists acţionează evident concertat în legătură cu Prebet, se menţionează în comunicatul AIPC

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) face un apel către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a asigura protecţia investitorilor şi buna funcţionare a pieţei în cazul companiei Prebet Aiud (PREB), listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), se arată într-un comunicat al AIPC remis, astăzi, Redacţiei.

Solicitarea vine după ce, mai mulţi membri ai asociaţiei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de neregulile masive petrecute în ultimele luni în legătură cu modificările acţionariatului Prebet, după cum reiese din comunicat.

"Următorii acţionari ai societăţii: Anodin Assets (15,69% din acţiuni), Acord Construct Alt (12,023% din acţiuni) şi Ges - Green Energy Specialists (17,518% din acţiuni) acţionează evident concertat în legătură cu societatea.

Pe baza diverselor documente disponibile în Monitorul Oficial, din înregistrări la ONRC şi din modul de derulare a litigiilor în care aceste firme sunt angajate, rezultă că între cele trei societăţi şi persoanele care le controlează, administrează si reprezintă au existat în trecut şi continuă să existe numeroase legături de tipul celor care indică prezumţia de concertare, conform Legii nr. 24/2017, art. 2, 52, 2f:

3. persoane juridice ale căror structuri de proprietate, conducere sau administrare au preponderent aceeaşi componenţă;

4. persoane care au adoptat sau adoptă o politică investiţională similară, prin achiziţia de instrumente financiare emise de aceleaşi persoane juridice sau de persoane aflate într-o relaţie de control cu aceleaşi persoane juridice;

5. persoane care pentru exercitarea drepturilor de vot conferite de instrumentele financiare deţinute au desemnat sau desemnează ca mandatar, respectiv mandatari, aceeaşi persoană sau persoane care sunt persoane controlate, precum şi aceste persoane cu mandatarul/mandatarii în cauză, în condiţiile în care respectivele persoane nu dau instrucţiuni specifice de vot mandatarului/mandatarilor în cauză;

6. persoane care s-au asociat în orice formă juridică recunoscută de lege, iar scopul sau obiectivul asocierii constă în operaţiuni aflate în legătură cu unul sau mai mulţi emitenţi;

7. persoane care deţin în acelaşi timp acţiuni/părţi sociale la una sau mai multe persoane juridice în legătură cu care exercită împreună controlul şi desfăşoară o politică comună;

8. persoane care au derulat sau derulează împreună, inclusiv prin intermediul persoanelor controlate, o serie de operaţiuni economice, cu sau fără legătură cu piaţa de capital;

Atragem atenţia în special asupra ultimului punct din acest paragraf al legii, care se referă şi la operaţiunile din trecut tocmai fiindcă ele sunt premise pentru concertare în prezent", se arată în adresa AIPC.

Conform comunicatului, această concertare, ignorată de ASF în ciuda repetatelor sesizări din ultimele luni, a dus la situaţia în care, în AGOA din data de 29 ianuarie 2021, acţionarii concertaţi au preluat controlul Consiliului de Administraţie al societăţii, beneficiind şi de alte măsuri cu legalitate discutabilă cum ar fi anularea selectivă a unei părţi din voturile ce nu aveau semnătură electronică de către secretarul AGOA, fără a avea acordul Preşedintelui de şedinţă.

"În aceeaşi AGOA, aceiaşi acţionari au respins ÎMPREUNĂ punctul de pe ordinea de zi referitoare la acordarea unui dividend şi au votat ÎMPREUNĂ un punct pe ordinea de zi care aprobă un plan de «investiţii» vag, fără nici o legătură cu obiectul de activitate al societăţii, care ar putea afecta resursele societăţii în dauna celorlalţi acţionari. Conform informaţiilor din presă, de la Registrul Comerţului, din Monitorul Oficial şi de pe portal.just.ro, acelaşi mod de operare al persoanelor implicate în această concertare se poate constata şi în cazul altor societăţi, multe dintre ele ajunse în insolvenţă sau faliment, de exemplu Industrializarea Laptelui SA Bistriţa (INBI) , Casa de Investiţii Alianţa, etc", se menţionează în comunicat.

În aceste condiţii, AIPC solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară să constate de urgenţă evidenta concertare între cele trei societăţi menţionate şi să dispună măsuri adecvate, prompte şi eficiente pentru a sancţiona practicile nelegale care încalcă drepturile acţionarilor Prebet, se mai menţionează în adresa Asociaţiei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sif Oltenia a invocat aceleași prevederi legale de concertare AIPC absarit in sprijinul grupării penale Dragoi

    1. Exact!

    Pacat de munca altora care au facut la sif 5 acest portofoliu.

    hop si BEZE...E rost de ceva???????????????

    Bai Beze nu mai este copariu director este Stefanoiu. Cum facem? Stefanoiu nu vede sau e vai de capul ei. Fa si tu o vizita la Dascalu si la Armeanu cum ai facut in calzul SIF olt. Vezi cum o sucesti acuma fata de ce le-ai zis atunci. Hai ca merge oamenii sunt de inteles ai vazut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb