"Air France-KLM" a suspendat negocierile cu "Alitalia"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2008

"Air France-KLM" a suspendat negocierile cu "Alitalia"

Compania aeriană italiană este tot mai aproape de faliment Preşedintele societăţii a demisionat

"Alitalia" SpA, compania aeriană italiană care pierde peste 1,6 milioane de dolari zilnic, se apropie de faliment, dat fiind că "Air France-KLM Group" a suspendat negocierile de preluare. "Air France" a pus capăt discuţiilor cu trei ore înainte de termenul care expira în noaptea de miercuri spre joi, la ora 00:00, res-pingând contra-oferta sindicaliştilor "Alitalia", pe care a considerat-o "incompa-tibilă" cu propria ofertă.

În luna martie, conducerea "Alitalia" a acceptat oferta de preluare primită de la "Air France-KLM", care presupunea o acţiune proprie pentru fiecare 160 de acţiuni "Alitalia", aproximativ 140 de milioane de euro pentru întreaga companie. Dar, sindicatele "Alitalia" au respins oferta "Air France-KLM", fiind nemulţumite în special de intenţia grupului franco-olandez de a renunţa la activităţile cargo şi de a concedia 2.100 de angajaţi. Miercuri seara, sindicatele au venit cu o contra-propunere, cerând, în schimbul acceptării disponibilizărilor, menţinerea tuturor activităţilor de la sol şi de întreţinere. Contra-propunerea a fost respinsă de directorul general al "Air France", Jean-Cyril Spinetta.

Ministrul italian al Finanţelor, Tommaso Padoa-Schioppa, a declarat, în această săptămână, că este posibil ca "Alitalia" să ceară protecţie faţă de creditorii săi, în cazul în care oferta "Air France" va eşua.

Soarta "Alitalia" este complicată şi de alegerile care vor avea loc în Italia în perioada 13-14 aprilie, în vedrea înlocuirii guvernului condus de Romano Prodi, care a sprijinit oferta "Air France-KLM", cea mai mare companie aeriană din Europa. Guvernul italian de centru-stânga, a încercat să-şi vândă participaţia de 49,9% din "Alitalia".

În prezent, "Alitalia" a rămas fără un executiv de top, întrucât preşedintele Maurizio Prato a demisionat miercuri seara, imediat după sus-pendarea negocierilor. Maurizio Prato, numit în funcţie în luna august 2007, era un susţinător al ofertei de preluare depusă de "Air France-KLM".

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, preferat în opţiunile alegătorilor pentru şefia Guvernului, a criticat oferta "Air France", propunându-le investitorilor din ţară să lanseze o ofertă rivală. Însă, compania, care a acumulat pierderi de peste 3 miliarde de euro (4,7 miliarde de dolari) în şapte ani, nu va putea aştepta prea mult. "Alitalia" avea lichidităţi şi credite dis-ponibile de nici 200 de milioane de euro la finele lunii februarie.

"Alitalia" este membru al alianţei SkyTeam, condusă de "Air France".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb