AISIF: Blue Capital, cel mai mare acţionar real al Lion Capital, a ajuns neputincios în mâinile unui management care urmăreşte exclusiv interesele proprii

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie

AISIF: Blue Capital, cel mai mare acţionar real al Lion Capital, a ajuns neputincios în mâinile unui management care urmăreşte exclusiv interesele proprii

English Version

AISIF sesizează noua conducere a ASF să protejeze drepturile tuturor investitorilor din piaţa de capital

Blue Capital solicită ca Lion Capital să acorde dividende şi să facă răscumpărări în beneficiul acţionarilor

Fondurile de pensii Pilon II au fugit de câţiva ani din acţionariatul Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital Investment

Solicitarea acţionarului Blue Capital, ce deţine 8,63% din Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana), ca fondul de investiţii alternative să distribuie dividende şi să făcă răscumpărări în beneficiul acţionarilor a stârnit reacţia Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF), care cere noii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să apere drepturile tuturor investitorilor din piaţa noastră de capital.

Asociaţia argumentează că Blue Capital, despre care susţine că este cel mai mare acţionar real al Lion Capital, a ajuns să nu mai aibă nicio putere în faţa conducerii managementului fostului SIF, care în realitate se foloseşte de banii societăţii pentru ca, prin interpuşi, să controleze deciziile adunării acţionarilor, exclusiv în propriul interes. AISIF aminteşte de situaţia de anul trecut când, de asemenea, Blue Capital a solicitat dividende de la Lion Capital, societate ale cărei acţiuni se tranzacţionau la un discount enorm faţă de Valoarea Unitară a Activului Net, ceea ce ilustra un management ineficient. Dar, împotriva firii, propunerea a fost respinsă - adică acţionarii cu cea mai mare putere de vot nu au vrut să beneficieze de pe urma investiţiei lor, ci să premieze conducerea Lion.

AISIF: "Conducerile SIF-urilor primesc voturi prin intermediul unor fonduri care deţin acţiuni proprii ale SIF-urilor"

Conform Asociaţiei, completarea ordinii de zi pentru adunările generale ordinară şi extraordinară la Lion Capital reprezintă o dovadă evidentă a ceea ce AISIF susţine de trei ani. "Este vorba despre faptul că, fostele societăţi de investiţii financiare SIF1, SIF4 şi SIF5, care acum au alte denumiri, nu sunt interesate deloc de acţionari. În perioada în care acţionarii legali nu aveau dreptul să deţină peste 5% din capitalul social, conducerea SIF1 (care controla şi SIF4) a reuşit să-şi construiască un acţionariat fictiv cu ajutorul căruia controlează deciziile din cadrul Adunărilor Generale, nu numai la Lion Capital, dar şi la SIF Muntenia (SIF4) şi Infinity Capital Investmenst (fostul SIF5).

În aceste condiţii, Blue Capital, cel mai mare acţionar real (după fondurile controlate direct sau indirect de conducerea Lion Capital) a ajuns să fie la fel de neputincios precum milioanele de cuponari (şi alţi acţionari mici), în mâinile unui management care urmăreşte exclusiv interesele proprii. În acest an, la fel ca anul precedent, Blue Capital a solicitat conducerii LION să distribuie dividende, dar conducerea LION nu a dorit altceva decât răscumpărare de acţiuni pentru sine, adică pentru persoanele din conducere. În mod contraintuitiv şi aberant, anul trecut un număr suficient de mare de acţionari au fost de acord cu dorinţa conducerii şi au votat ca acţionarii să nu primească nimic. Discount-ul la preţul acţiunii LION faţă de activul net este de aproximativ 70%, în comparaţie cu Fondul Proprietatea unde discount-ul este de doar 20%. Acest discount uriaş arată lipsa totală de încredere a investitorilor. Totuşi "acţionarii" LION au votat în 2023 în favoarea unui management ineficient şi împotriva unor solicitări legitime şi benefice ale celui mai mare acţionar real.

Această anomalie economică există de foarte mulţi ani".

"Situaţia de la Lion Capital, SIF Muntenia şi Infinity Capital este în detrimentul întregii pieţe de capital româneşti"

Asociaţia aminteşte că a declarat, în mai multe rânduri faptul că, în contextul unui sistem de reglementare ineficient, sub supervizarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), conducerile SIF-urilor primesc voturi pentru deciziile lor - care nu corespund cu interesele acţionarilor - prin intermediul unor fonduri care deţin acţiuni proprii ale SIF-urilor.

"Astfel, conducerile SIF Banat-Crişana (LION), SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (INFINITY) au ajuns să adopte decizii exclusiv în favoarea lor. Această situaţie nu este numai în detrimentul acţionarilor acestor societăţi listate, dar şi în detrimentul întregii pieţe de capital româneşti.

ASF ar putea cu uşurinţă observa şi evalua gravitatea situaţiei acţionarilor la SIF-uri. Pentru crearea unei pieţe de capital puternice este nevoie de măsuri ferme din partea reglementatorului. Facem apel la noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară, în calitate de reglementator al pieţei, să ia măsurile necesare pentru protejarea drepturilor tuturor investitorilor în piaţa de capital".

Blue Capital: "Lion Capital se poziţionează drept competitor principal în topul nefericit al FIA, cu cele mai mari discount-uri de la BVB"

În solicitarea Blue Capital, ce a fost adăugată pe ordinea de zi a acţionarilor Lion Capital din data de 29 aprilie, acţionarul solicită ca jumătate din profitul anului trecut, de 417,2 milioane lei, să meargă către investitori sub formă de dividende. De asemenea, doreşte răscumpărarea a 50 de milioane de acţiuni proprii, care ulterior să fie anulate, astfel încât discount-ul de tranzacţionare să se reducă, iar profitul pe acţiune să crească. Spre deosebire, conducerea Lion vrea ca tot profitul să meargă la "Alte rezerve" şi să răscumpere 1,5 milioane de acţiuni care să fie oferite conducerii şi angajaţilor societăţii.

După cum se poate vedea în solicitarea disponibilă pe site-ul BVB, acţionarul îşi justifică solicitarea prin trei argumente: (i) politica de dividend a Lion Capital enunţată în documentele de constituire ale fondului; (ii) indiciatorii financiari de interes pentru acţionarii existenţi sau potenţiali; (iii) restabilirea încrederii în managementul Lion Capital.

Foarte pe scurt, în ceea ce priveşte dividendele, Blue Capital punctează că politica asumată de fosta SIF Banat-Crişana arată că "Lion Capital urmăreşte păstrarea unui echilibru între remunerarea acţionarilor prin dividend şi nevoia de finanţare a investiţiilor noi din profitul reinvestit obţinut".

Or, contrar politicii enunţate, în anii 2022 şi 2023, managementul Lion nu a propus dividende, chiar dacă perspectivele investiţionale nu erau certe la începutul exerciţiilor financiare. Nici în acest an Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Lion nu conţine elemente specifice de strategie sau acţiune, astfel încât nu se justifică reţinerea capitalului acţionarilor, conform solicitării.

Legat de parametrii de interes pentru acţionarii existenţi sau potenţiali, Blue Capital punctează că, anul trecut, rentabilitatea activelor şi cea a capitalurilor proprii (ROA şi ROE) a Lion Capital a fost asemănătoare cu inflaţia anuală de circa 10%, în vreme ce indicii relevanţi ai BVB au avut creşteri nominale de peste 30%.

În ceea ce priveşte percepţia investitorilor asupra conducerii fostului SIF Banat-Crişana, acţionarul Blue Capital menţionează că, un discount excesiv dintre preţul de piaţă şi VUAN reflectă în primul rând lipsa încrederii investitorilor în echipa managerială. "Cu un discount de aproximativ 66%, Lion Capital se poziţionează drept competitor principal în topul nefericit al FIA cu cele mai mari discount-uri de la BVB", se punctează în solicitare.

Solicitarea de dividende a Blue Capital de anul trecut a fost respinsă de AGA Lion Capital

Anul trecut, Blue Capital a solicitat repartizarea a 69% din profitul anului 2022 ca dividende, în esenţă pe baza aceloraşi justificări ca cele prezentate în cererea din acest an. În plus, acţionarul spunea că fosta SIF Banat-Crişana poate utiliza ca sursă de finanţare a investiţiilor sume provenite din dezinvestirea banilor cedaţi în administrare altor entităţi OPCVM/FIA (n.r. fonduri de investiţii), care în 2022 generaseră pierderi pentru societate.

Unele dintre aceste entităţi OPCVM/FIA sunt fondurile controlate direct sau indirect de conducerea Lion Capital, la care face referire AISIF în comunicat.

Solicitarea de dividende de anul trecut a Blue Capital a fost respinsă de adunarea acţionarilor fostei SIF Banat-Crişana, foarte probabil prin votul unor astfel de fonduri, finanţate chiar de Lion Capital. AISIF şi alţi investitori acuză că în realitate este vorba despre conflict de interese, ascunderea beneficiarului real, precum şi că acele acţiuni sunt în realitate acţiuni proprii deţinute prin interpuşi. Or, fiind acţiuni proprii, nu au drept de vot.

Anul trecut, Blue Capital era deţinută în proporţie de 65,85% de Macelia Investments din Cipru, conform Risco.ro. În spatele Macelia se află familia Bîlteanu.

Între 2015 şi 2023, fosta SIF Banat-Crişana a acordat o singură dată dividende, în 2022, la presiunile AISIF, inclusiv prin acţiuni în instanţă.

Şase din cele şapte fonduri Pilon II aveau titluri SIF Banat-Crişana în 2016; astăzi, doar un fond mai deţine un pachet infim de acţiuni

În ultimii ani, fondurile de pensii private Pilon II au fugit din acţionariatul grupului controlat de Lion Capital. Simptomatic este cazul fostei SIF Oltenia (actuala Infinity) în acţionariatul căreia, în decembrie 2018, se găseau cinci fonduri de pensii obligatorii, ce deţineau 12% din capitalul emitentului. După preluarea ostilă a societăţii de către SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (care este controlată de fosta SIF1 prin SAI Muntenia Invest), fondurile Pilon II şi-au vândut deţinerile în societate, astfel încât, la finele anului trecut, niciunul dintre fondurile de pensii obligatorii nu mai avea acţiuni Infinity Capital Investments.

Nici în acţionariatul SIF Muntenia nu mai este niciun fond Pilon II, după cum se poate vedea în raportări.

La Lion Capital, în 2016 de pildă, şase din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii deţineau acţiuni ale societăţii conform raportărilor administratorilor şi documentelor de la BVB (inclusiv NN Pensii care solicitase dividende de la SIF). La finele anului trecut, doar fondul Vital mai avea un număr infim de circa 14.700 de acţiuni, în condiţiile în care, cu doi-trei ani în urmă, avea şapte-opt milioane de titluri SIF1 (actuale LION).

Asta, în ciuda faptului că administratorii de fonduri de pensii private susţin că piaţa noastră de capital este prea mică pentru banii pe care-i primesc lunar, că nu au suficiente companii în care să investească, astfel încât sunt nevoite să investească în străinătate.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Felicitari ziarului BURSA si AISIF pentru pozitia luata. Acest cancer al pietei care se cheama Cooperativa trebuie oprita. Deja au preluat si BVB si nu urmaresc altceva decat distrugerea pietei prin devalizare si corupere. Noua conducere a ASF poate face ceva?

    1. SIFoanele trebuie desfiintate. Nu pot fi reparate.

      Da, isi fac selfiuri in parlament!

      SIF5 + SIF1 = Mafia Dragoi.

      SOPurile trebuie reglementate prin act normativ pentru ca sunt moduri prin care banii companiilor sunt sifonati in buzunarele unor asa-zisi baieti destepti, dar care in realitate sunt hoti mari. 

      ASF-ul doarme in problema SOPurilor, ca si in toate celelalte probleme. 

      Unde este tanara de la ASF, "mare expert in piata de capital",, care dadea interviuri aici in care nu spunea nimic concret sau util, sa ne spuna parerea ei de angajat inutil si fara experienta, dar bine platit, despre problema SOPurilor? 

      Reglementari: 

      - SOP-urile sa poata fi facute numai in anii in care compania acorda dividende catre actionari 

      - SOP-urile (banii din societate folositi pentru acest tip de program) sa nu depaseasca 5% din fondul alocat pentru dividende 

      - actiunile SOP sa fie alocate catre toti angajatii companiei (si numai catre smecheri, pentru ca nu smecherii duc greul in companie si in general nu ei aduc plus valoare si profit companiei) proportional cu salariul fiecaruia. 

      Trebuie reglementata si problema voturilor in AGA ale companiilor cu detineri incrucisate (eu am actiuni la compania ta si votez cum vrei tu pentru ca si tu ai actiuni la compania mea si votezi cum vreau eu si uite asa am facut cartelul in detrimentul "prostilor" cinstiti)!! 

      Ce face ASF-ul, ce face parlamentul?

      Dooorm adanc somnul nesimtirii pe banii nostri! 

      Ar fi bine daca Bursa, impreuna cu alte publicatii de profil, ar duce o campanie comuna pentru reglementarea problemei SOP si a voturilor incrucisate prin publicarea zilnica a aceluias articol cu modalitatea de reglementare a celor 2 proleme (si eventual si a altor probleme din piata), pana cand ASF-ul sau Parlamentul vor catadicsi sa coboare printre muritorii de rand de pe urma carora traiesc (si nu oricum, ci foarte bine) si sa le protejeze drepturile, iar unul dintre drepturi este acela de a fi protejati impotriva infractorilor.

      Daca omul de rand fura un ou din piata este condamnat, dar daca omul mafiot fura o companie (SIF1) si apoi inca una (SIF4) si apoi inca una (SIF5) este "om de afaceri" si "mare investitor" in Romania!!!

      Exact.

      -SOP - Cum sa preiei o societate pe banii tuturor actionarilor iar tu ca director si administrator sa nu dai 1 leu/actiune. 

      care publicatii de profil ca inafara de ziarul bursa nu scrie nimeni despre nereguli?

      Pot fi reparate dacă ASF aplică ferm legea.

    Acești domni de la ASF au basculat toate cele 3 SIF uri în mâinile familiei unui infractor . Lakis cu toate neamurile au infestat piața cu informații pe tavă oferite de Copariu. Pe care îl găsim ușor director investiții la sif 5. Desigur, se pot spune multe despre acest domn Copariu dar puțini o vor face pentru ca ar cădea toate capetele din vremea odiosului Marcu . Sifele sunt o cauză pierdută . E cea mai gravă fraudă din piață și cu tentacule adânci în politica. E foarte interesant ca singurul ziar de specialitate care a explicat constant ce se întâmplă este Bursa. Felicitări! Restul au pupat inelul infractorului. Rămâne de văzut unde pleacă banii din aceste sife. Pentru ca dacă pleacă în Liban, atunci e grav,. Dacă pleacă în buzunare dâmbovițene atunci e o rușine peste care miticii nu se sinchisesc. Încă o dată salut și felicit Bursă pentru demnitate profesională și curaj . Pentru ca e un mare act de curaj să spui adevărul când e vorba de sociopati.

    1. Cine a aprobat ca sifurile sa cumpere actiuni la sifuri? Si de ce?

      Total de acord.

      Nu este clar cine?

      Nu este clar de ce? 

      A treia intrebare este: De ce astia sunt inca liberi si nu dupa gratii?

      A patra intrebare este: De ce nu se introduc reglementari pentru ca astfel de hotii sa nu mai poata avea loc? 

      Ursache

    dl Gabriel Gradinescu, former vice president este de departe cel

    mai bun VP pe care l a numit parlamentul la piata de capital.  

    1. Da, bun inseamna complet incompetent si total corupt.

      Avem acum o conducere perfect competenta si necorupta pusa de la fel de competentii si necoruptii ciuca si ciolacu.Ar trebui sa fii in extaz!

      Astia macar sunt noi.

      Amice, ești un dobitoc

    Ce să vezi din 2017 până în 2021 directoratul au avut propuse programe de răscumpărare pe care nu le-au realizat deloc.

    Au fost făcute la mișto.  

    Acum se plâng că ies bani din societate după ce 10 ani nu au dat dividend și nu au răscumpărat să anuleze acțiunile pentru a aduce valoare acționarilor și a creste prețul acțiunii.  

    Exemplul EVER e foarte bun că dau și dividend și fac și răscumpărări pentru anularea lor la fel și FP și asta se vede pe când la SIF 1 nu se vede.  

    În plus au manipulat și VUAN-ul SIF 1 cu acțiunea SIFI.  

    Voi vota pentru dividend și răscumpărare. 

    Să vedem cum votează în cazul de față SIF 5 și dacă vor dividend de la SIF 1 pentru că au peste 15% din capitalul social al SIF 1.  

    Mai exact, în perioada 2017-2020 s-au propus şi votat răscumpărări totalizând 67,5 milioane de acţiuni. Dar s-au executat numai 5 milioane, din care 2,3 milioane au fost oferite managementului (marea majoritate chiar domnului Drăgoi). Aşadar, s-au răscumpărat în interesul acţionarilor numai 2,7 milioane de acţiuni! Şi în toţi aceşti ani, acţionarii SIF1 nu au primit deloc dividende.

    În schimb, cei din management-ul SIF1, care teoretic ar trebui să muncească pentru acţionarii fondului, au primit salarii plus acţiuni gratuite. Într-un cuvânt, mai mult decât toţi acţionarii SIF1 la un loc. 

    Principalul scop al bursei este obținerea dividendului, care trebuie sa fie cel puțin 50 la suta din profit. Societățile care nu au profit și nu dau dividende ar trebui trecute la secție specială.

    1. comedie ))

      De ce? Eu cred că principalul obiectiv este da crească VAN. Restul urmează inevitabil

      doar doua FIA pentru o comparatie corecta.

      si care e diferenta intre FP si SIF 1 in privinta VUAN.

      cine a lucrat pentru actionari si cine doar se lauda daca pretul din piata a actiunii nu reflecta valoarea VUAN cu care se lauda Dragoi?  

    ASF ar trebui să interzică ca fondurile de investiții ale SIFurilor sa cumpere acțiuni atât la SIFul al cărui fond aparține, cât și la celelalte SIFuri!

    Generalii din servicii și liota de angajați în serviciile altor state (arabe) prea mult s-au întins. 

    E vremea sa li se dea peste mâini!  

    Slabe speranțe în an electoral când Dragoș și Labiș vor finanța campania electorala&mediatizarea p s de și galbeni 

    Ciurezu a avut dreptate sa ceara anularea drepturilor de vot atunci! 

    Canibalizarea SIFurilor e în beneficiul doar doar al conducerilor, în rest nici o reindustrializare (gen ROCA) nici o valoare adăugată nu aduc "elitele" din conducerile SiFurilor1,,4,5, în economia României!  

    Halal!

    PS. Trist e ca angajații care știau de securitate si-au vândut conștiința pe maruntis! 

    1. Toți sunt escroci de la toate sifoanele

    Bilteanu are ceea ce merita,el a venit cu moda asta zero dividende din 2013....

    Acum vede pe pielea lui...

    Oricum el si-a luat banii cand a bagat pe gatul sifului Azuga turism... 

    S-a ajuns ca un CA si o conduce executiva sa faca ce vor..

    Actionarul sa fie in incapacitate de dezicie.. 

    Am inebunit de tot? 

    Asf ce face? 

    Chiar suntem atat de bananieri? 

    O sa-mi cumpar maine o paine si probabil o sa mi se impuna sa nu o mananc..sa ma uit la ea :)..daca s-a creat orecedentul. 

    Nu se poate..chiar ramai blocat ..tu ca actionar sa t uiti in gol ..ca nu vor niste derbedei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb