Alarmată că persoanele din conducerea SIF Banat-Crişana, în frunte cu preşedintele Bogdan Drăgoi, sunt pe cale să îşi acorde o nouă premiere, Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să nu permită conducerii SIF1 ca, din cele 8,79 milioane de acţiuni răscumpărate în operaţiunea de piaţă încheiată recent, să îşi aloce gratuit 0,88 milioane de acţiuni, conform unui comunicat de ieri al AISIF.
Cererea investitorilor vine în condiţiile în care, ultimul program de răscumpărare derulat de SIF Banat-Crişana, ce a cuprins de fapt trei programe, a fost lansat pentru 30,88 milioane de acţiuni SIF1, din care 30 de milioane ar fi trebuit anulate, pentru reducerea capitalului social, iar 0,88 milioane de titluri erau destinate conducerii SIF1, conform unor hotărâri mai vechi ale acţionarilor societăţii de investiţii financiare.
În ofertă, SIF-ul a oferit un preţ pe acţiune de numai 2,7 lei, destul de apropiat de cel din piaţă din momentul lansării operaţiunii şi cu mult sub preţurile maxime aprobate de acţionari, astel încât s-a răscumpărat mai puţin de o treime din numărul total al acţiunilor celor trei programe.
În aceste condiţii, pentru că nu şi-a îndeplinit în totalitate mandatul privind răscumpărarea acţiunilor în vederea anulării, AISIF cere supraveghetorului pieţei să nu permită conducerii SIF Banat-Crişana să îşi aloce toate cele 0,88 milioane de acţiuni, ci să primească doar 0,25 milioane de acţiuni SIF1, cât i-ar reveni conform unei distribuţii pro-rata. De asemenea, Asociaţia cere conducerii SIF-ului să respecte şi să ducă la capăt mandatul dat de acţionari privind răscumpărarea celor 30 de milioane de acţiuni destinate anulării, prin oferirea unui preţ pe acţiune avantajos.
Dar, în documentul de ofertă publică de cumpărare al SIF Banat-Crişana nu se spune cum ar trebui să se împartă acţiunile între cele destinate anulării şi cele pentru conducere, astfel încât propunerea cu alocarea pro-rata este, probabil, soluţia oferită de AISIF.
În această situaţie, teoretic alocarea s-ar putea face după anumite criterii logice şi adecvate unei companii listată la bursă: în ordinea importanţei pentru societate; în ordine cronologică sau conform unei alocări pro-rata. Iar AISIF propune varianta cea mai avantajoastă pentru conducerea SIF1.
Societatea este proprietatea acţionarilor, ale căror drepturi trebuie respectate, astfel încât, conform primului criteriu, toate cele 8,79 milioane de acţiuni răscumpărate ar trebui anulate, iar conducerea va putea să îşi aloce 0,88 milioane de acţiuni după ce va termina de răscumpărat toate cele 30 de milioane de acţiuni destinate reducerii capitalului social.
În ordine cronologică, primul program din cele trei incluse în operaţiunea încheiată recent, a fost aprobat de acţionari în data de 27 aprilie 2020, şi implică răscumpărarea a 15 milioane de acţiuni, la un preţ maxim de 4,9665 lei, în scopul anulării pentru reducerea capitalului social. Evident, acestea trebuie răscumpărate primele şi, deocamdată, nu au fost răscumpărate decât 8,79 milioane de acţiuni, aşa că nu se pune problema premierii conducerii SIF Banat-Crişana.
Varianta pro-rata, promovată de AISIF, pleacă probabil de la premisa că, deoarece au fost executate în acelaşi timp, toate cele trei programe au importanţă egală, astfel încât li se alocă un număr proporţional de acţiuni. Practic, Asociaţia propune varianta cea mai avantajoasă pentru conducerea SIF Banat-Crişana, pentru o operaţiune încheiată cu un rezultat slab, dacă ne gândim că în cazul ofertei Evergent Investments, suprasubscrierea a fost de 14 ori. Dar acolo răscumpărările au fost făcute la un preţ atractiv, cu mult peste cel din piaţă.
Rămâne de văzut ce va face Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar probabil nu va face nimic sau, precum altă dată, va îndemna investitorii să se adreseze justiţiei.
Notă
Conform documetului de ofertă a SIF Banat-Criaşana, în operaţiunea derulată între 29 septembrie şi 12 octombrie, au fost comasate trei programe de răscumpărare de acţiuni SIF1.
Unul a fost aprobat în data de 27 aprilie 2020, şi implică răscumpărarea de către societate a 15 milioane de acţiuni proprii, la un preţ maxim de 4,9665 lei, cu scopul anulării pentru reducerea capitalului social. Al doilea program a fost aprobat tot în acea zi, în cadrul unei AGEA desfăşurate ulterior, şi presupune achiziţia a cel mult 0,88 milioane de acţiuni SIF1, care să fie oferite gratuit conducerii societăţii.
Cel de-al treilea program, ce implică răscumpărarea a maxim 15 milioane de acţiuni SIF1, cu scopul de a fi anulate pentru reducerea capitalului social, a fost aprobat de acţionari în data de 2 noiembrie 2020, preţul maxim de achiziţie fiind de 5,102 lei/titlu. De menţionat că tot la acea adunare, acţionarii SIF-ului aprobaseră revocarea unui alt program, tot de 15 milioane de acţiuni, ce fusese votat în aprilie 2019, dar nu fusese demarat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 00:13)
Cand un manager nu indeplineste criteriul de performanta, este o mare nesimtire sa fie premiat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 00:30)
Asa e dar daca Marcu si Gradinescu si-au luat prime de 15000 eur pentru dezastrul din asigurari si sifuri de ce sa nu isi ia si Dragoi? Ca si el e om nu? Manager de.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 20:17)
Dacă ai fi un deștept ai câștiga mai mult decât ei dar tu ești un looser și te mai și freacă grija de Marcu
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 21:33)
Tu esti vreun suginp…. al impostorului. Poate chiar Marcu? Vreun tutar umil slugoi. Sunt destept. Mai destept decat tine sclav jenant.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2021, 07:27)
După ce ca ești sărac mai ești și prost
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2021, 07:48)
Ai uitat sa adaugi si ca esti un infatuat daca poti sa crezi ca Marcu citeste comentariile tale sau Bursa!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 09:19)
Atat timp cat ASF-ul nu s-a sinchisit de reactia unei tari intregi la problema din asigurari si is vede linistita de afaceri, nu cred ca va reactiona in vreun fel la solicitarea AISIF. Orice asteptare normala si de bun simt de la ASF este sortita esecului atat timp cat nu are loc in prealabil curatarea ASF-ului de hoti si de incompetenti, incepand cu conducerea acestei institutii belea.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Alex în data de 19.10.2021, 16:07)
Corect. Dar AISIF în comunicat spune și că cele 30 milioane de acțiuni trebuie cumpărate toate, conform mandatului acționarilor.
4. fără titlu
(mesaj trimis de angajat sif1 în data de 19.10.2021, 18:06)
Si mai interesant este cum le vor impartii intre ei ca la ultima AGOA si AGEA din 11.10.2021 au fost prezenti doar 2 administratori in sala din 5 cat sunt alesi in CA.
Asta asa sa vezi sfidare ca nici nu prea dau pe la lucru ei.
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.10.2021, 20:09)
...