Regatul Unit a alocat 6,36 de milioane de lire sterline (7,3 milioane de euro) pentru susţinerea apărării cibernetice a Ucrainei în vederea protejării infrastructurilor critice şi a serviciilor publice în faţa atacurilor ruseşti, relatează agenţia EFE.
Potrivit unui anunţ al guvernului britanic, acesta a aprobat suma menţionată ca ajutor iniţial destinat Ucrainei pentru apărarea cibernetică, drept răspuns la atacurile în creştere ale Rusiei în urma agresiunii lansate de Moscova.
"Ne vom asigura împreună că Kremlinul este învins în toate sferele: pe teren, în aer şi în spaţiul cybernetic", a declarat ministrul britanic de Externe, James Cleverly, notează Agerpres.
Acesta a confirmat că "sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina nu se limitează la ajutorul militar" şi că autorităţile de la Kiev "recurg la experţi britanici pentru susţinerea apărării cibernetice a Ucrainei".
Anunţul făcut ieri de Londra coincide cu publicarea în aceeaşi zi a unui raport întocmit de Centrul naţional britanic pentru securitate cibernetică (NCSC), care semnalează că ameninţarea asupra securităţii cibernetice a Regatului Unit a "evoluat semnificativ" în ultimul an, când s-au înregistrat 18 incidente ce au necesitat un răspuns coordonat la nivel naţional.
• Statele nordice promit ajutor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru aprovizionarea cu gaze
Premierii finlandez, suedez, norvegian şi islandez s-au angajat ieri să ajute Ucraina şi Republica Moldova să-şi asigure aprovizionarea cu gaze în timpul iernii, conform EFE.
"Trebuie să asigurăm gaz Ucrainei pentru a putea trece iarna. Este un lucru pe care toţi trebuie să-l sprijinim", a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store, la o conferinţă de presă comună cu omologii săi din Finlanda, Suedia şi Islanda, după o reuniune a Consiliului Nordic desfăşurată la Helsinki, de la care a lipsit premierul danez Mette Frederiksen, din cauza alegerilor parlamentare.
Premierul norvegian a semnalat că atât Ucraina, cât şi Republica Modova vecină "au nevoie urgent" de garanţii că vor primi în continuare gaz.
Şeful guvernului de la Oslo nu a oferit însă detalii despre cum ar putea contribui Norvegia la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a Republicii Moldova. În urma reducerii livrărilor de gaze ruseşti, Norvegia asigură în prezent circa un sfert din importurile de gaze ale UE.
Compania rusă Gazprom a anunţat la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un "serviciu integral" pentru transportul acestor gaze.