Ajutor pentru copiii din comunităţile izolate, afectate de sărăcie severă

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 10 iulie

Ajutor pentru copiii din comunităţile izolate, afectate de sărăcie severă

English Version

Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă cea de-a 27-a ediţie a Grădiniţelor estivale, cu un concept inovator al Şcolii mobile, care va ajunge în comunităţi izolate şi afectate de sărăcie severă. În anul şcolar 2022-2023, dintre cele 7.471 de grădiniţe publice, 1.616 au funcţionat cu program prelungit, doar 310 aflându-se în mediul rural, în contextul riscului crescut de sărăcie şi excluziune socială. Organizaţia Salvaţi Copiii România anunţă deschiderea grădiniţelor estivale şi a programelor de educaţie remedială, în care vor fi incluşi peste 1.500 de copii. De asemenea, Şcoala mobilă a organizaţiei va ajunge la copiii cu acces redus sau inexistent la educaţie, care trăiesc în zone izolate sau în comunităţi profund afectate de sărăcie. În anul şcolar 2022-2023, doar 74,8% din copiii de vârstă preşcolară erau înscrişi la grădiniţă, în scădere de la 75,6% în anul precedent şi mult sub media EU de 93,1% (1). Pentru viitorul an şcolar, sursele oficiale estimează 665.000 de locuri în grădiniţe, calculate pentru a cuprinde în totalitate copiii cu vârste între 4 şi 6 ani şi peste 70% dintre cei sub 4 ani (0-4, potrivit notei de fundamentare). Nefrecventarea şcolii afectează o proporţie din ce în ce mai mare de copii români: aproape 16% dintre copiii de vârsta gimnaziului se aflau în afara şcolii la nivelul anului şcolar 2022-2023, în timp ce peste un sfert dintre cei de vârsta liceului (25,03%) erau în aceeaşi situaţie. România înregistrează un procent de 16,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au finalizat cel mult studiile gimnaziale, cel mai mare procent în ultimii 6 ani. Impactul programului: dezvoltarea cognitivă şi cunoaşterea lumii: de la 15% la intrarea în program la 60% la finalizarea programului; dezvoltarea limbajului, a comunicării şi a premiselor citirii şi scrierii: 10% la intrarea în program, 55% la finalizarea programului; 94% dintre copii au fost înscrişi în învăţământul de masă, restul de 6% sunt în monitorizare şi vor fi înscrişi în anul şcolar următor.

Organizaţia Salvaţi Copiii a atras atenţia în mod repetat asupra impactului pe care îl are, în România, situaţia socio-economică a familiei asupra rezultatelor şcolare ale copiilor. Cele mai recente rezultate disponibile ale PISA plasau România printre ţările care înregistrează o puternică legătură între statutul socioeconomic al elevilor şi performanţele înregistrate de aceştia. "Accesul la educaţie timpurie este o condiţie fundamentală pentru ca dreptul copilului la un viitor bun să fie unul real. Discriminarea pe care o induce sărăcia are efecte devastatoare pe termen lung pentru copil şi, totodată, costuri imense pentru întreaga societate", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România. Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvaţi Copiii România (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei/membru de familie şi doar 15,9% afirmă că venitul pe membru de familie depăşeşte 600 lei.

Familiile cuprinse în anchetă au declarat că au fost nevoite să renunţe la anumite cheltuieli, după cum urmează: 71% au renunţat la cheltuielile cu îmbrăcămintea şi încălţămintea; 35% au renunţat la cheltuielile legate de activităţi extraşcolare; 12% dintre familii au renunţat la achiziţia de jocuri şi jucării; 24% dintre familiile vulnerabile au diminuat bugetul alocat alimentelor. Cheltuielile publice pentru educaţia copiilor români sunt cele mai scăzute din Uniunea Europeană, iar părinţii sunt nevoiţi să acopere lipsurile sistemului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb