O comisie formată din reprezentanţi ai mai multor societăţi din domeniul energetic au început, vineri, la Geoagiu, discuţiile pentru înfiinţarea primului complex energetic din judeţul Hunedoara, în care să fie inclusă şi Compania Naţională a Huilei Petroşani, transmite NewsIn. Acesta ar urma să fie cel de-al patrulea complex energetic din România. Comisia este formată din reprezentanţi ai Termoelectrica, Hidroelectrica, Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor şi va analiza ţintele care trebuie îndeplinite de viitoarea societate, astfel încât să fie profitabilă pe piaţa de energie.
Comisia întrunită la Geoagiu a fost formată din secretarul de stat pe probleme de minerit din cadrul MEF, Viorel Palaşcă, directorul general al Termoelectrica, directorii termocentralelor Paroşeni şi Mintia, preşedintele Federaţiei Energeticienilor, Ioan Pisc, şi preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş. "Toată lumea prezentă la discuţii a fost de acord cu înfiinţarea complexului energetic şi se doreşte ca entitatea să aibă ca şi obiect de activitate vânzarea de energie electrică la preţ competitiv. Un complex energetic care să aibă viabilitate clară pe termeni economici", a declarat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş. Potrivit oficialilor MEF, acest complex, primul din judeţul Hunedoara ar urma să funcţioneze de anul viitor, dacă va fi înfiinţat.
Cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari şi Craiova, existente în prezent, au fost transferate de la Ministerul Economiei la AVAS, alături de alte 39 de companii, printr-o ordonanţă de urgenţă emisă la sfârşitul anului trecut. Complexurile energetice sunt structuri care includ atât minele de la care se aprovizionează cu materie primă cât şi capacităţile de producere a energiei.