Actualizare
Deputatul Ioan Oltean s-a prezentat în această seară la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă cererea DNA de arestare preventivă a acestuia în dosarul ANRP.
La intrare în sediul instanţei, Ioan Oltean a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti.
(A.C.)
-------------------
Actualizare 17:13
Ioan Oltean va fi prezentat, de către DNA, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la ora 18:00, cu propunerea de arestare preventivă.
(A.C.)
--------
Actualizare 17:00 Crinuţa Dumitrean şi Mihai Rotaru, sub control judiciar
Fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi omul de afaceri Mihai Rotaru au fost plasaţi sub control judiciar după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis contestaţiile acestora la măsura arestului preventiv în al patrulea dosar al retrocedărilor.
(A.C.)
---------------------
Actualizare 17:00 Cătălin Teodorescu, cercetat sub control judiciar pe cauţiune de 1 milion de lei
Deputatul PNL Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1 milion de lei, în dosarul în care este urmărit de DNA alături de ceilalţi membri din comisia ANRP pentru o despăgubire ce ar fi fost obţinută de Mihai Rotaru prin intervenţia deputatului PNL Ioan Oltean.
Procurorii din cadrul DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 10.12.2015, Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, transmite un comunicat al DNA.
Conform sursei citate, Cătălin Teodorescu va depune, în termen de 10 zile de la data emiterii prezentei ordonanţe, o cauţiune în valoare de 1 milion lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, la o unitate bancară.
"Pe timpul cât se află sub control judiciar pe cauţiune, inculpatul Teodorescu Cătălin Florin trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la secţia de poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii şi cu martorii din acelaşi dosar
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
g) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
Inculpatului i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive ", se arată în comunicat.
Procurorii DNA au stabilit măsura controlului judiciar pe cauţiune în cazul lui Teodorescu, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului.
Cătălin Teodorescu a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP care i-a acordat omului de afaceri Mihai Rotaru o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.
Deputatul PNL este acuzat că, împreună cu ceilalţi membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare.
În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv, în 28 noiembrie, de instanţa supremă Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici.
------------
Actualizare Procurorii DNA cer ICCJ arestarea preventivă a lui Ioan Oltean
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer ICCJ arestarea preventivă a deputatului Ioan Oltean, în dosarul în care este urmărit pentru fapte de corupţie privind o despăgubire ilegală de aproape 109 milioane lei dată de ANRP lui Mihai Rotaru, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor anticorupţie şi vor dispune arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ioan Oltean.
-------------
Parlamentarii deputaţi au decis că liberalul Ioan Oltean poate fi reţinut şi arestat de DNA în dosarul despăgubirilor ilegale. Pentru ridicarea imunităţii au votat 186 de deputaţi, 112 deputaţi votând împotrivă.
Înaintea votului, Ioan Oltean le-a transmis deputaţilor, în şedinţa în care se discută ridicarea imunităţii sale, că solicitarea de arestare preventivă este în conflict cu democraţia, statul de drept şi justiţia, şi că nu doreşte să pledeze nevinovăţia sa, ci doar să probeze netemeinicia cererii DNA.
"Este regretabil ca, după 25 de ani de muncă în politică, după 21 de ani ca membru al Parlamentului României, de aproape 10 ani ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, să vin în faţa dumneavoastră într-o asemenea postură. Vă cer scuze pentru această stare de fapt", a spus Ioan Oltean, în plenul Camerei Deputaţilor.
"Nu mai am nicio speranţă, nu mi-e teamă, sunt pregătit pentru orice, mi-am făcut bagajul", a afirmat Oltean, după ce şi-a susţinut punctul de vedere în faţa deputaţilor.