AL PATRULEA DOSAR PENTRU JAFUL DE LA ANRP Ancheta asupra retrocedărilor ilegale a ajuns la Ioan Oltean

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 noiembrie 2015

Ancheta asupra retrocedărilor ilegale a ajuns la Ioan Oltean

DNA: Ioan Oltean avea "relaţii cointeresate cu preşedinta ANRP"

Deputatul Ioan Oltean a primit de la Mihai Rotaru, într-o biserică, 600.000 de euro

Mihai Rotaru şi Sergiu Diacomatu, reţinuţi

Fosta şefă ANRP Crinuţa Dumitrean, reţinută pentru abuz în serviciu

-----------

Actualizare 16:40 BP al Camerei Deputaţilor a decis să informeze conducerea Comisiei juridice cu privire la cazurile Oltean şi Teodorescu

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a hotărât să informeze de îndată conducerea Comisiei juridice cu privire la cererile privind încuviinţarea arestării preventive a liberalilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, a anunţat astăzi secretarul BP, Niculae Mircovici, potrivit unor surse din presă.

Conform lui Mircovici, ziua în care vor fi analizate cele două solicitări va fi stabilită de către preşedintele Comisiei juridice. Mircovici a menţionat, totodată, că materialul transmis spre analiză Camerei Deputaţilor în aceste cazuri cuprinde patru volume însumând peste 1.000 de file.

"Biroul permanent a hotărât astăzi ca, de îndată, (...) să fie informat preşedintele Comisiei juridice", a declarat Mircovici, care a precizat că documentele vor fi transmise către comisie sigilate.

În conformitate cu prevederile regulamentului, Comisia juridică îşi va întocmi programul de lucru, având la dispoziţie până la cinci zile pentru a întocmi raportul, a menţionat el.

"Prima zi este considerată ziua de mâine, evident, şi după aceea există un termen, este până la trei zile sau la cinci zile. Zilele de luni şi marţi nu pot intra în discuţie pentru că sunt zile libere, după lege, dar există posibilitatea ca această problemă să fie rezolvată sâmbătă, miercuri sau joi", a declarat secretarul Camerei Deputaţilor.

Acesta a completat că, atunci când raportul Comisiei juridice va fi gata, Biroul permanent se va întruni de îndată pentru a stabili convocarea plenului.

Mircovici a susţinut că este puţin probabil ca plenul Camerei Deputaţilor să discute cele două solicitări joia viitoare. "Indiferent de câtă celeritate ai vrea să dai dovadă, atunci când este vorba de o analiză a unei astfel de cereri nu poţi să o faci chiar pur şi simplu formal, ci trebuie făcută în baza unor prevederi legale", a mai spus secretarul Camerei.

În opinia sa, plenul ar putea lua în discuţie şi vota cererile în cazurile Oltean şi Teodorescu peste două săptămâni.

(S.A.)

-------------

Actualizare 16:08 Niţu trimite la MJ cererea DNA de încuviinţare a arestării deputaţilor Oltean şi Teodorescu

Procurorul general Tiberiu Niţu a trimis astăzi ministrului Justiţiei cererea DNA privind sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea arestării preventive a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, urmăriţi penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru, informează surse din presă.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, l-a sesizat pe procurorul general pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a lui Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, acesta fiind trimis în judecată sub control judiciar în alt dosar, şi a lui Ioan Oltean, pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

(S.A.)

------------

Actualizare 12:04 Ioan Oltean a demisionat din conducerea PNL

Deputatul Ioan Oltean a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al PNL, transmit televiziunile de ştiri.

-------

Actualizare 11:21 DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu

Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru, informează un comunicat de presă al DNA.

"La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa - Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica şi Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat şi avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai", se precizează în comunicatul DNA.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, potrivit sursei citate.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces in instanţă.

În document se mai arată că, din probele administrate în cauză, a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Cele două cereri de încuviinţare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererilor transmise le-au fost ataşate referatele întocmite de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.

---------

Procurorii DNA au ajuns cu ancheta asupra retrocedărilor supraevaluate chiar la deputatul Ioan Oltean, despre care s-a spus, în presă, că ar fi susţinut-o pe Crinuţa Dumitrean să ajungă preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

De altfel, Crinuţa Dumitrean a fost arestată, anul trecut, în acelaşi dosar în care a fost reţinută fosta şefă DIICOT Alina Bica, pentru aprobarea unor despăgubiri pentru omul de afaceri Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta ieri, într-un comunicat, că deputatul Ioan Oltean este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi trafic de influenţă.

Potrivit Mediafax, Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, într-o biserică, de la Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, pentru a interveni la Crinuţa Dumitrean să fie aprobată în comisia ANRP cererea omului de afaceri de acordare a unei despăgubiri de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren în Piteşti.

În acelaşi dosar, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

Ioan Oltean a declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" şi că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credinţă".

"La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Potrivit DNA, în dosar, prejudiciul în dauna bugetului de stat este de 87.291.596 lei.

Aseară, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean a fost reţinută de procurorii DNA pentru infracţiunea de abuz în serviciu, potrivit televiziunilor de ştiri. O ambulanţă a fost prezentă în faţa sediului DNA, Crinuţa Dumitrean fiind însărcinată.

Doarul lui Mihai Rotaru, un sfert din despăgubirile pe 2011

"Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011", arată procurorii, care adaugă: "Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aproximativ 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces in instanţă".

Deputatul PNL a spus, ieri, la plecarea de la DNA, că nu ştie unde se află biserica în care este suspectat că ar fi primit mită.

Cu toate acestea, procurorii l-au reţinut pe Mihai Rotaru, alături de Sergiu Diacomatu, fost vicepreşedinte al ANRP, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, fost secretar de stat în Ministerului Justiţiei, şi pe evaluatorul Sergiu Negurici, urmând să ceară instanţei arestarea lor preventivă pentru abuz în serviciu.

În aceeaşi cauză mai sunt vizaţi Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu şi Marko Attila, care au fost în comisia de la ANRP ce a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, au precizat surse citate de Mediafax.

În luna noiembrie 2014, George Băeşu, actualul şef al ANRP, a declarat că mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluărilor, ceea ce înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro.

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat, recent, că aproximativ 55% din acţiunile emise de Fondul Proprietatea sunt deţinute de câteva fonduri de hedging, care au cumpărat acţiunile de la samsarii de dosare de despăgubiri. Conform domniei sale, este posibil ca deţinătorii actuali ai acelor pachete de acţiuni care totalizează 55% din acţiunile fondului să nu aibă nicio implicaţie în faptele penale, dar bunurile pe care le deţin provin din infracţiuni, fiind supuse confiscării, indiferent dacă deţinătorul este responsabil penal sau nu, la fel şi dividendele încasate de la listare până în prezent. "Dacă cineva le-a vândut produsul unei infracţiuni, atunci aceşti cumpărători, de bună sau rea-credinţă, nu au decât să se îndrepte contra vânzătorilor pentru despăgubiri", a precizat avocatul citat.

Gheorghe Piperea a amintit dispoziţia art. 112 din Codul Penal, după care un bun, o valoare sau o sumă de bani care au fost obţinute prin săvârşirea unei fapte penale, se confiscă.

Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Cei opt foşti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Fostul vicepreşedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că va fi menţinut în funcţie dacă îl sprijină necondiţionat în soluţionarea unor dosare privind despăgubiri pentru terenuri, precizând l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. oac oac oac oac oac.....(...) .........(....) sa fie oac oac oac oac oac

    Oare de asta si-au mutat actiunile la Londra astia de au cumparat de la samsari care erau disperati sa faca cash si sa imparta prada cu Oltean si altiii ?

    De aceea e graba mare cu lichidarea FP si de fapt nu a fost nici o administrare acolo ? 

    Cum de a fost aprobata listarea FP cu o agea nula de drept ? 

    Cine a propus smecheria cu despagubirea la pretul mediu ? Cine a beneficiat de smecheri ?

    Unde sunt girantii smecheriilor - fostii ministri de finante :Ionel Popescu, Sebastian Vladescu, Gheorghe Ialomiteanu, Vasganian ????? si bineinteles Tartorii smecheriei TARICEANU si BASESCU ! 

    Toata lumea stia ce se intampla, cum PDL era de fapt un grup de crima organizata la orice nivel. Incep sa cada capete relevante si asta este bine. Ioan Oltean nu a furat doar din retrocedari ci a directionat fonduri ale guvernului, fonduri europene, a angajat functionari care ii sunt recunoscatori sau pe care ii are la mana, a santajat, a corupt, a nedreptatit... Sunt multe lucruri de aflat doar despre acest mizerabil.

    Eu m as gandi si cum au lichidizat alde Rotaru actiunile fp. Ca lor nu le a dat nimeni cash. Ei au primit actiuni pe care ulterior le au vandut cu ajutorul unor brokeri catre diversi cumparatori, la preturi mai mici sau mai mari. Ei nu puteau ajunge la bani fara acesti intermediari car, la randul lor nu sunt straini de aceste jafuri. Chiar dna nu si da seama ca fara astia nu puteau face nimic escrocii astia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb