Guvernul nu a abandonat "planul de distrugere" a Roşiei Montane şi vizează printr-o nouă iniţiativă legislativă relansarea mineritului cu cianuri în România, avertizează asociaţia Alburnus Maior.
"Propunerea legislativă 304/2013 se compune dintr-un set de modificări ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrările operatorilor minieri privaţi sunt declarate de utilitate publică. Legea a primit avize pozitive, cu amendamente, de la comisiile consultate, urmând să fie înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului în orice moment. Pentru adoptarea acestei legi, Camera Deputaţilor este forul decizional. Guvernanţii încearcă o nouă variantă de favorizare prin amendamente a companiilor miniere, chiar dacă au anunţat odată cu respingerea legii speciale intenţia de a fabrica o nouă lege-cadru", se arată într-un comunicat de presă.
"Legea specială pentru Roşia Montană propusă în august 2013 de Dan Şova şi susţinută de Victor Ponta a fost vehement criticată atât de zeci de mii de oameni în stradă, cât şi de nenumăraţi specialişti din ţară şi străinătate. La presiunea societăţii civile legea a fost respinsă în Senat. Înainte de a fi respinsă şi de Camera Deputaţilor, Guvernul a produs un nou plan de avizare forţată şi ostilă a proiectelor cu cianuri în România. Astfel, au fost scoase din sertarele Parlamentului prevederi din legea specială Roşia Montană şi părţi întregi din propuneri legslative eşuate, şi transformate în amendamente ce alcătuiesc o nouă lege, chiar mai gravă decât anterioarele", precizează Alburnus Maior.
Potrivit sursei citate, din lista amendamentelor nu lipseşte nici reglementarea ce permite companiilor miniere deţinătoare de licenţe de explorare sau exploatare să exproprieze după bunul plac orice teren sau locuinţă din zona vizată. Amendamentele aduse Legii Minelor prevăd includerea în lista resurselor orice tip de minerale, inclusiv turbă, piatră de construcţii, roci ornamentale, ape minerale, nămoluri sau ape de izvor. "Gravele încălcări ale drepturilor omului, ale Constituţiei şi ale statului de drept sunt aparent justificate prin declararea enunţiativă a proiectelor miniere de utilitate public", se mai arată în comunicat.
Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior, a declarat: "Autorităţile vorbesc mult, fac puţine şi uită repede. Se pare că nu s-au lămurit în urma propunerii aberante de lege speciale pentru Roşia Montană că românii nu vor cianură. Sunt unii prin guvern, care şi atunci când respiră, o fac doar în interesul companiei canadiene. Nici nu le trece prin cap să respecte voinţa propriilor cetăţeni de includere a Roşiei Montane în UNESCO sau să interzică cianura în minerit aşa cum a votat Parlamentul European. Ei râvnesc doar la avizarea acestui proiect extrem de distructiv şi în jurul căruia roiesc foarte multe acuzaţii de corupţie".
"Aceste amendamente crează un precedent legal la care grupuri oligarhice doar visează: declararea unei activităţi economice profund distructive drept proiect de interes public deosebit. Guvernul confundă interesul public cu cel de partid, aruncând România în rândul naţiunilor complet subordonate grupurilor de interese", a declarat Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior.