ALDE solicită demisia Elisabetei Lipă

Ioana Dogaru
Politică / 15 ianuarie 2016

Actualizare 14:22 Lipă: "Respect imnul naţional, dar legislaţia nu permite intonarea lui înaintea competiţiilor interne"

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a explicat, într-un mesaj postat pe contul personal de Facebook, că respectă imnul naţional al României, dar legislaţia în vigoare nu permite intonarea lui înaintea competiţiilor sportive interne.

Lipă a răspuns astfel criticilor venite după adresa MTS de zilele trecute prin care federaţiilor sportive li s-a pus în vedere să respecte Hotărârea de Guvern nr. 1157/2001, care reglementează normele privind obligaţia intonării imnului naţional.

"Doresc să mă adresez suporterilor, care şi-au manifestat nemulţumiri cu privire la adresa emisă de MTS, cu nr. 377/13.01.2016, cu câteva precizări, faţă de un subiect care suscită interes şi care, consider eu, nu a fost înţeles şi din cauza unei prevederi din regulamentul Federaţiei Române de Baschet, clar în contradicţie cu legea. Nu a fost un ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo ameninţare sau jignire la adresa cuiva", a afirmat Lipă.

Ministrul a explicat că niciodată în cariera sa sportivă nu a fost intonat imnul la competiţiile interne la care a participat. "Nu cred că există vreo persoană în această ţară, şi cu atât mai mult cei aflaţi pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect faţă de imnul naţional al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic şi l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoţie, mândrie şi bucurie în suflet. Şi acum lăcrimez când aud «Deşteaptă-te, române!». Nu ştiu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată imnul la vreo competiţie naţională şi am câştigat 25 de titluri de campioană naţională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din campionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează imnul naţional, deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic Legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la învestire, în onoranta funcţie de ministru. Atât!", a precizat Lipă pe site-ul ce socializare citat.

În 13 ianuarie, Ministerul Tineretului şi Sportului a reacţionat după incidentul de la partida Sepsi SIC Sf. Gheorghe - U Cluj din Liga Naţională de baschet feminin, printr-o adresă remisă federaţiilor sportive. În aceasta, MTS solicită federaţiilor respectarea legislaţiei care interzice intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor sportive interne. "Imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România. Imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia. Nerespectarea dispoziţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei", se menţionează în adresa MTS remisă federaţiilor.

La meciul din 5 ianuarie dintre ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe - Universitatea Cluj-Napoca (scor 93-57), disputat în cadrul etapei a 17-a a Ligii Naţionale de baschet feminin, suporterii echipei gazdă i-au înjurat şi admonestat pe toată durata partidei pe jucătoarele şi membrii staff-ului tehnic al oaspeţilor deoarece nu au ascultat în poziţie de drepţi imnul Ţinutului Secuiesc.

După partidă, antrenorul bosniac al formaţiei din Cluj, Dragan Petricevic, a declarat că suporterii echipei Sepsi SIC au adresat injurii echipei sale pe toată durata partidei, pe motiv că jucătoarele au început încălzirea şi nu au ascultat imnul secuiesc în poziţie de drepţi. El a subliniat că regulamentul Federaţiei Române de Baschet prevede obligativitatea respectării imnului României, nu şi a unui imn neoficial.

(A.L.)

------------------

ALDE se opune "ideii antinaţionale" de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne şi solicită demisia de onoare a ministrului Elisabeta Lipă, a anunţat vineri secretarul general al partidului, Cristian Cosmin, într-un comunicat de presă remis redacţiei.

"ALDE protestează vehement împotriva ideii antinaţionale de a nu se mai intona imnul de stat al României la competiţiile sportive interne. (...) Considerăm că lipsa de respect pentru simbolurile pe care altădată cvintupla campioană olimpică le aprecia la adevărata lor valoare ar trebui să ducă la o demisie de onoare a ministrului Elisabeta Lipă. În cazul în care onoarea şi asumarea unei greşeli impardonabile nu sunt valori pe care doamna Lipă le consideră demne pentru un performer al sportului românesc, îi solicităm premierului Dacian Cioloş ca, în interesul sportului românesc şi pentru a repara măcar puţin din această uriaşă batjocură la adresa sportului românesc, să o demită pe doamna Lipă", se arată într-un comunicat de presă remis, vineri, redacţiei, de ALDE.

Potrivit sursei citate, în alte ţări cu tradiţie în sport imnul de stat se intonează uneori şi la competiţiile juniorilor mici, fiind considerat "o mândrie şi un simbol naţional".

"Este o lipsă crasă de patriotism şi spirit naţional să trimiţi federaţiilor sportive naţionale, într-o interpretare abuzivă şi absurdă a legii, ameninţări că vor fi amendate dacă se intonează imnul de stat al României la competiţiile interne. (...) Ne surprinde şi faptul că nu apare nicăieri în adresa ministerului, semnată chiar de ministrul Elisabeta Lipă, o interdicţie de a se intona la competiţiile sportive naţionale alte imnuri, cum ar fi cel al Ţinutului Secuiesc", se mai precizează în comunicat.

Cristian Cosmin afirmă că ministrul Elisabeta Lipă ar trebui să îşi reevalueze priorităţile ministeriale, ALDE considerând că legislaţia prin care este reglementat sportul românesc ar trebui adaptată "realităţilor prezentului".

"Considerăm că doamna ministru Lipă ar trebui să-şi reevalueze priorităţile ministeriale, în sensul unei mai bune coordonări a relaţiei cu federaţiile sportive naţionale pentru promovarea sportului de înaltă performanţă, precum şi a sportului de masă. În acelaşi timp, este nevoie acum, mai mult decât oricând, de o strategie a sportului românesc în anul 2016, an olimpic. Nu în ultimul rând, sportul românesc are nevoie de o nouă legislaţie, mai clară şi mai adaptată realităţilor prezentului. De asemenea, doamna ministru nu trebuie să uite că este şi ministrul tineretului, funcţie din care a reuşit 'marea performanţă' să taie 18% din bugetul pe tineret al instituţiei, în comparaţie cu bugetul anului 2015. Nu credem că tinerii care au ieşit în stradă şi-au dorit acest lucru de la Guvernul Cioloş", mai afirmă Cosmin, potrivit comunicatului de presă.

Nu în ultimul rând, secretarul general al ALDE atrage atenţia şi asupra faptului că Strategia Naţională pentru Tineret nu este implementată.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Lipa,lipa prin urzici,  

    Iaca vin si eu aici.... 

    Asta se intampla cand, in lipsa de inspiratie si luciditate pui/ numesti "steaua" nu omul. 

    Este ca si cand ar fi numit Ilie Nastase sau Gica Hagi (toata admiratia pentru gloria lor sportiva) in postul de ministru al culturii. 

    Stiu ca doamna a fost unsa in domeniu, dar degeaba.Doamna n'are nimic de'a face cu carmuirea politica; ea a carmuit la rame.

    Rusine sa va fie stimata doamna!Demisia de onoare ar fi un gest decent...

    Lipa isi ascunde sub masca unui dictator patetic,, semianalfabetismul proverbial, incultura crasa, lipsa de intelegere a fenomenului sportiv, lipsa de idei si viziune, punandu-si in prim-plan doar rautatea binecunoscuta de toti. Daca ai compara inteligenta acestei tute cu cea a unei broaste, nu ai face altceva decat sa insulti broasca. Cum dracu sa pui o asemenea matracuca in fotoliul de ministru?! Mai omanei buni, mahalagioaica asta a stat de la 15 ani si pana la 45 de ani INTR-O BARCA! Nu a citit in viata ei o carte. Nu a vazut altceva decat barca si vaslele. Cum ar putea sa inteleaga fenomenul sportive in ansamblu?! Ea atat a invatat sa faca timp de 30 de ani. Sa dea la vasle, sa manance, sa doarma, sa dea la vasle si tot asa. Nu mai puneti oameni buni mari campioni la sefia unui minister. Cel mai bun chirurg din lume nu este neaparat si cel mai bun manager de spital. La fel, cel mai mare campion nu are automat calitati si expertiza pentru fotoliul de ministru. De ani de zile tineti MTS-ul intr-o mocirla organizatorica punand la conducere tot felul de persoane care nu au nicio competenta organizatorica. Lipa a stat 330 de zile pe an in cantonamente, pe apa, in barca, vaslind sau certandu-se cu colegele si cam atat. Ce fel de inalte competente poti sa dobandesti stand 30 de ani intr-o barca. SA FI UN BUN VASLITOR! ATAT.

    Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul. Problema a aparut din cauza faptului ca Lipa a vrut sa-i arate lui Carmen Tocala cine e sefa. Razboiul dintre aceste doua pietzare este de notorietate. Trebuiesc schimbate amandou, si Lipa si tocala, altfel sportul romanesc se va duce dracu asa cum se duce de 3-4 ani de zile. Voi nu ati vazut ca sportul este condus in ultimii 5 ani doar de femei. In MTS nu sunt decat femei ministry, secretary de stat, sefe de economic, juridic, sport, etc...totul este condus doar de femei. Si astea se cearta, au rautati unele cu altele, au polite d eplatit, amanti pe care I-au impartit, etc. Sa plece si Lipa si Tocala si sa mai vina cand le-om chema noi.

    In orice tara era demisa imediat pentru o asemenea insulta adusa imnului national. DEMISIA!

    Si apropos, aseara la Realitatea TV a continuat sa se faca de ras si sa ne arate doar un tupeu extrem de mahalagioaica. Nu intelegea nimic. Nu intelegea de ce ea nu are voie sa faca doar ce vrea si cum vrea ea, ca doar este mare campioana si trebuie sa i se permita orice. Nu madamo, nu-ti permitem orice. Te-am aplaudat ca sportiva, ti-am platit toate medaliile in mod corect, dar in situatia asta ti-ai dat arama pe fata ca om si ne-ai jignit pe toti din postura de ministru, pe care nu o meriti. DEMISIA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb