Alegerea locaţiei noii unităţi francizate (I)

Corina Driga, franchise consultant
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 24 august 2007

Alegerea locaţiei noii unităţi francizate (I)

Orice întreprinzator, fie că este vorba de o franciză sau nu, va spune că, indiferent cât de bun ar fi un produs sau un serviciu, o locaţie nepotrivită poate duce afacerea la faliment. Francizorii ştiu acest lucru şi de aceea, în general, au trasate anumite criterii cărora trebuie să se conformeze locaţia unităţii francizate, în funcţie de specificul afacerii, tocmai în vederea îmbunătăţirii şanselor de supravieţuire şi de succes. Mai mult, francizorii, de obicei, doresc ca ei să aibă ultimul cuvânt în alegerea locaţiei, să îşi dea acordul pentru folosirea acesteia.

Francizorul însă nu poate fi făcut răs­punzător dacă se dovedeşte mai târziu că locaţia aleasă nu este bună. Faptul că noul magazin întruneşte toate criteriile specificate nu înseamnă ca are succesul garantat. Există o diferenţă enormă între teorie şi practică. În practică, mulţi francizori nici măcar nu se află în aceeaşi regiune, acelaşi oraş sau chiar aceeaşi ţară unde francizatul va opera. De aceea alegerea va depinde foarte mult de cunoaşterea zonei şi a specificului local de către francizat. În mod normal, francizorul sau delegaţi ai acestuia, precum master-francizatul pentru zona respectivă, dacă nu o echipă specială de angajaţi ai companiei francizoare, ar trebui să se deplaseze la noua locaţie.

Când cercetaţi ofertele pentru achiziţionarea unei francize, alegeţi un francizor care vă va ajuta să găsiţi locaţia potrivită pentru unitatea francizată. Acesta este un semn că francizorului respectiv chiar îi pasă de produsul sau serviciul oferit de afacerea sa şi de succesul acesteia din urmă. Iată câteva întrebări pe care să le puneţi în timpul discuţiilor cu acesta: Cum vă va ajuta să găsiţi locaţia potrivită? Contractul prevede vreun fel de exclusivitate teritorială? Dacă da, este aceasta condiţionată de anumite prevederi, precum, de exemplu, atingerea anumitor nivele de performanţă?

Există posibilitatea să luaţi o locaţie unde a funcţionat o altă unitate francizată. Dacă este cazul dvs., aflaţi care sunt motivele pentru care francizatul anterior a părăsit locaţia, mai ales dacă este vorba de un francizat al sistemului de franciză din care faceţi parte.

Francizorii nu vor căuta locaţii pentru dumneavoastră. Cei mai mulţi se aşteaptă ca dvs. să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru găsirea unei locaţii care îndeplineşte criteriile specificate de francizor. Aceste criterii se referă la tipul de zonă în care să fie plasată locaţia (mall, cartier, zonă comercială, etc), populaţia (densitatea, tipuri selectate pe vârste, ocupaţii, etc), caracteristicile zonei (parcări, trafic, etc), dar şi la amenajarea interioară a noii unităţi. Un cuvânt greu şi-l va spune şi experienţa practică a francizorului, obţinută în urma creării altor unităţi francizate.

Francizorii pun accent pe importanţa accesului, a vizibilităţii şi a tipului de centru comercial, mall şi alte locaţii care se potrivesc tipului lor de afacere. Dacă lucraţi cu un agent imobiliar, trebuie să-i transmiteţi clar criteriile pe care trebuie să le îndeplinească locaţia noii unităţi, mai ales că francizorii vor să îşi dea acordul, mai întâi, asupra utilizării respectivei locaţii. Dacă agentul imobiliar cunoaşte aceste specificaţii, va şti spre ce anume să se orienteze, ceea ce v-ar putea economisi mult timp şi mulţi bani.

Aţi găsit locaţia, iar francizorul şi-a dat acordul pentru utilizarea ei pentru a des­chide o nouă unitate francizată acolo. Acum urmează negocierea chiriei, ceea ce înseamnă stabilirea nivelului chiriei lunare, a depozitului, a perioadei de timp pentru care se închiriază locaţia şi alte costuri, precum taxele către autorităţi.

Se poate întâmpla ca tipul de franciză să necesite construirea unei noi locaţii, iar aceasta se va face, de asemenea, în conformitate cu specificaţiile francizorului, privind atât construirea şi amenajarea, cât şi zona în care este plasată aceasta.

Când negociaţi contractul de închiriere sau de cumpărare a locaţiei este bine să vă consultaţi şi cu francizorul. Acesta vă poate ajuta cu sfaturi, de exemplu vă poate sugera clauze contractuale în favoarea dumneavoastra, deoarece el poate avea mai multă experienţă, având în vedere ca a mai asistat la crearea de unităţi francizate.

Când vă decideţi, în final, şi vă aşezaţi să semnaţi contractul de achiziţie (fie că este vorba de închiriere sau cumpărare), asiguraţi-vă că vă convin termenii contractului precum şi locaţia. Atunci când semnaţi contractul trebuie să simţiţi că luaţi cea mai bună decizie procedând astfel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb