Alegeri contestate pentru şefia Consiliului Legislativ

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2020

Alegeri contestate pentru şefia Consiliului Legislativ

Augustin Zegrean - contracandidatul lui Florin Iordache - şi parlamentarii USR susţin că deputatul social-democrat trebuia să aibă 233 de voturi pentru a fi numit în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ Ana Birchall, fostul ministru al Justiţiei, afirmă că din noua funcţie autorul OUG 13/2017 poate bloca activitatea Guvernului şi Parlamentului

Alegerea în funcţia de preşedinte al Consililului Legislativ a lui Florin Iordache, autorul textului OUG 13/2017 prin care era dezincriminat abuzul în serviciu şi promotorul proiectelor legislative ce au dus la slăbirea independenţei justiţiei şi a magistraţilor, pare departe de a-şi stinge ecourile, deşi în Monitorul Oficial a fost publicată hotârârea Parlamentului prin care Iordache a obţinut noua funcţie.

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor sesiza Curtea Constituţională a României în legătură cu alegerea lui Iordache, deoarece aceasta nu ar fi întrunit numărul de voturi cerut de lege.

"Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenţi, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu cel puţin 233 de voturi", a scris Dan Barna pe pagina oficială de Facebook.

Preşedintele USR susţine că a propus, în urmă cu două zile, celor de la PNL să boicoteze şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru a bloca alegerea lui Florin Iordache, dar liderul grupului deputaţilor liberali, Florin Roman, a respins propunerea şi a susţinut că PNL va avea 113 parlamentari care să îl voteze pe Augustin Zegrean.

"Au venit doar 36 de parlamentari (n.r. - liberali). Dintre care 8 foşti traseişti PSD-ALDE: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Damian Florea, Ioan Balint, Remus Borza (deputaţi), Gioancă Eugen, Marius Nicoară, Ioan Talpoş (senatori). Din cei 36, 16 au votat cu Florin Iordache", precizează Dan Barna în postarea de pe reţeaua de socializare.

Alegerea lui Iordache este contestată şi de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, care a declarat, ieri, că votul din plenul Parlamentului nu a fost valabil.

"Problema e că votul nu e valabil pentru că în legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Legislativ se spune că preşedintele şi şefii de secţie sunt aleşi cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 187 nu e votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Am văzut deja anunţat prin presă că domnul Dan Barna spune că va ataca votul la CCR", a declarat Augustin Zegrean.

Chestionat dacă CCR ar putea admite sesizarea USR privind numirea lui Florin Iordache, fostul preşedinte al Curţii a răspuns: "Am mai avut astfel de situaţii şi CCR s-a pronunţat pentru admitere".

Opinii negative referitoare la alegerea lui Florin Iordache în funcţia de şef al Consiliului Legislativ au exprimat actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Ana Birchall - fostul ministru al Justiţiei.

"Este incompatibil cu funcţia respectivă din perspectiva integrităţii profesionale. Nu neagă nimeni domnului Iordache experienţa în Parlament, dar tocmai că această experienţă a demonstrat că este orientat către subminarea legilor în general, legilor justiţiei în special, ori Consiliul Legislativ este un organism menit să consolideze această legislaţie. E ca şi când ai pune lupul paznic la stână, cam aşa", a spus Cătălin Predoiu.

La rândul ei, deputatul independent Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, a scris pe pagina oficială de Facebook: "Din funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate pune în dificultate sau chiar poate bloca activitatea oricărui Guvern şi Parlament. (...) Cum poate face acest lucru? Simplu: aplicând prevederile art. 79 din Constituţie şi ale art. 4 din legea nr.73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care prevede că «proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ, în termenele stabilite în art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore»! Mai mult, dacă îi trece cuiva prin cap să adopte în Guvern un act normativ fără avizul Consilului Legislativ, ar fi bine să se gândească de două ori pentru simplul motiv că actul respectiv poate fi declarat neconstituţional în baza deciziilor CCR! Spre exemplu, decizia CCR nr. 83/2009 spune foarte clar că «într-un mod cu totul diferit, legiuitorul constituant a reglementat în art. 79 din Legea fundamentală rolul Consiliului Legislativ, care este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României. Sub acest aspect, nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstituţionalitatea legii sau ordonanţei - simplă sau de urgenţă. Dacă voinţa legiuitorului constituant ar fi fost în sensul impunerii obligativităţii solicitării avizului, atunci aceasta ar fi fost exprimată în cuprinsul art. 141 din Legea fundamentală, într-un mod asemănător celui folosit la redactarea art. 79, pentru reglementarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Legislativ». (...) Dacă gruparea Dorneanu din CCR va colabora foarte bine cu Iordache, Consiliul Legislativ poate deveni cel mai important instrument de legiferarare! Cum? Simplu: este suficient ca CCR sa dea o decizie folosindu-se de prevederile art. 9 şi 10 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative".

Amintim că deputaţii şi senatorii au votat, marţi, în plenul reunit al Parlamentului ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Votul a fost secret, cu buletine. Au fost înregistrate 185 de voturi "pentru" şi 43 de voturi "împotrivă" la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi "pentru" şi 226 de voturi "împotrivă", iar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi "pentru" şi 187 de voturi "contra".

Pentru funcţia de preţedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Jigodiile securistoide nu stiu niciodata sa piarda! Tot timpul vor gasi un pretex prin care sa conteste ceva ce nu le convine!

    1. pretex si coproductie franco-vesgermana

      Te referi la coana Firea când spui ca nu știe sa piardă?

      Eu ma refeream la securisti nu la coana Firea, dar se pare ca ai cazut de pe varful Omu direct in cap!

      Am căzut eu în cap, dar n-am "cazut" în curtea lui Voiculescu, deci nu se pune. În schimb Firea papa banii secu și are gura mare. Tu n-ai de unde sa știi treaba asta, pentru ca asa cum ți-am mai spus, ești expirat.

      Ce vorbesti, Frantz? Spui numai bazaconii, ca sa arati ca esti si tu Om! Da, esti, dar de Neanderthal!

      Iar faci pe prostul, Vlade?!

    PNL și USR s-au făcut de râs votandu-l Iordache iar acum se adâncesc in penibil, acuzandu-se reciproc de trădare. La acest tablou sinistru participa și tătucul Iohannis.

    Nu mai vorbesc de Predoiu și Ana Birchall. Pentru ce se lamentează acești omuleți? 

    1. Mai penibili mi se par cei din PSD, din echipa Ciolacu, care chipurile se ocupă de reformarea partidului. Cum se ocupă de reformă dacă în Parlament au votat numirea lui Iordache în fruntea Consiliului Legislativ?

      Pai e logic că PSD și-a votat omul. Nu e deloc logic cum salvatorii României au pus umărul la acest vot. Eu zic că s-au făcut de râs.

    intelegem ca parlamentarii ne-au spus ca "legal NU IE dar cu Iordache va dam la toti o mare ...."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb