Alegeri europene, răfuieli naţionale

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 29 aprilie 2014

Alegeri europene, răfuieli naţionale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare care se vor desfăşura pe 25 mai a debutat în forţă. Aşa cum am anticipat, principala miză o reprezintă alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului, europarlamentarele creează cadrul perfect pentru dispute politice în faţa electoratului.

În doar trei zile de campanie s-au înregistrat atacuri la persoană violente între foştii aliaţi, anunţuri - aparent surprinzătoare - legate de candidaturi la alegerile prezidenţiale şi a devenit foarte clar că sunt şanse minime ca dreapta să se unească anul acesta. Prezent la dezbaterea organizată de Fundaţia Mişcarea populară, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre proiecte europene, dar în final a lansat şi el un atac la adresa tuturor partidelor prezente de mai mulţi ani pe scena politică autohtonă, susţinând că acestea trebuiesc înlocuite de formaţiuni noi, adresa acestei declaraţii fiind una evidentă. Faptul că în anumite zone au şi apărut sacoşele cu produse alimentare (ulei, zahăr, făină...) destinate sensibilizării alegătorilor nu face decât să confirme că vom avea o campanie electorală "clasică",în care se vor regăsi multe discuţii pe lângă subiect, atacuri la persoană, promisiuni fără legătură cu realitatea şi micile pomeni.

A devenit evident că marea bătălie, nu a argumentelor, se va da între foştii aliaţi din USL, de altfel şefii PNL şi PSD s-au contrat dur de la distanţă. Crin Antonescu, şeful liberalilor, a avut la Ploieşti, la lansarea candidaţilor acestei formaţiuni, un discurs devastator la adresa foştilor aliaţi din PSD, transmiţându-i lui Victor Ponta "că îl va regreta pe Traian Băsescu": "Vreau pentru această ţară lideri de bun-simţ şi cu bun gust, lideri cu o minimă cultură, lideri cu modele adevărate, lideri cu respect pentru istoria ţării şi pentru oamenii ţării, lideri care să zică «doamnă», nu «fă», lideri care să zică «domnule», nu «băi Liviule», lideri care să înţeleagă că banii din bugetul de stat sunt ai românilor, nu ai lui. (...) Dacă luăm peste 20 la sută, tot acest circ pe care-l fac acum pesediştii aşa cum ştiu ei şi cu acoliţii lor se va transforma într-o chestiune tristă pentru ei. România nu e condamnată să intre iar pe mâna acestor puşlamale roşii, că există o alternativă şi va începe o bătălie adevărată care de această dată va fi foarte clară: între ei şi noi". Cum nu există atac fără reacţie pe scena politică autohtonă, Victor Ponta, care e din ce în ce mai mult candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, l-a informat pe Crin Antonescu că nu va mai avea şansa să ajungă, din nou, la Cotroceni: "În primul rând nu o să îl regret niciodată pe domnul Băsescu, din punctul ăsta de vedere să stea liniştit. În al doilea rând nu va ajunge domnia sa la Cotroceni. Putea să ajungă ca şi candidat al USL, nefiind candidat al USL... O să fiu din nou în prima linie a acestei bătălii. De data asta cred că voi câştiga. Dacă veţi considera că eu trebuie să fiu, bineînţeles că voi fi acel candidat".

Celelalte partide de opoziţie sunt în continuare preocupate ca fiecare să aibă propriul candidat la alegerile de la sfârşitul anului. Candidatul PDL la prezidenţiale, Cătălin Predoiu, a ţinut să infirme o posibilă colaborare cu Mihai Răzvan Ungureanu, liderul Forţei Civice, şi el propus de propriul partid pentru postul de la palatul Cotroceni: "Pe stradă, în Braşov, m-am întâlnit cu domnul Ungureanu, l-am salutat civilizat. Eu cred într-o Românie în care oamenii se salută pe stradă chiar dacă au opinii politice diferite, chiar dacă sunt competitori politici, cred într-o ţară normală şi am făcut un gest normal. Orice speculaţie pe marginea acestui gest normal rămâne doar o speculaţie. Deci dezmint categoric o astfel de informaţie, nu au avut niciun fel de discuţii politice. Nu se pune problema unui astfel de tandem". Pe acest fond, în care subiectul principal - alegerile europarlamentare - e plasat mai mereu în planul doi sau trei, se va vorbi din nou despre un vot emoţional şi nu depre unul în care alegătorul a ales între un proiect politic sau altul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb