ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN IRAN: Teheranul denunţă criticile Washingtonului

G.U.
Internaţional / 23 iunie 2021

Teheranul denunţă criticile Washingtonului

Iranul a acuzat ieri Statele Unite de "ingerinţă" în afacerile sale interne, după o serie de critici din partea Washingtonului care a spus că regretă lipsa "libertăţii" în procesul electoral în cursul alegerilor prezidenţiale de vineri, marcate de un absenteism record, notează AFP, potrivit Agerpres.

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a fost proclamat câştigător sâmbătă al acestor alegeri care au mobilizat doar 48,8% dintre alegători, potrivit datelor oficiale, cea mai redusă participare la alegerile prezidenţiale de la proclamarea Republicii Islamice în 1979.

Şeful autorităţii judiciare, Ebrahim Rais a obţinut 61,95% din voturi. El era considerat favorit detaşat în lipsa unei competiţii reale după descalificarea principalilor săi adversari.

După anunţarea rezultatelor, Departamentul de Stat american şi-a exprimat regretul că iranienii "au fost privaţi de dreptul lor de a-şi alege proprii lideri prin intermediul unui proces electoral liber şi echitabil".

La Teheran, purtătorul de cuvânt al guvernului în exerciţiu, Ali Rabii, a denunţat "această declaraţie ca un exemplu de ingerinţă în afacerile interne ale Iranului", într-o conferinţă de presă marţi. "O condamnăm", a subliniat el.

Inamici de peste de 40 de ani, Republica Islamică Iran şi Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980, notează sursa citată.

"Guvernul american nu este bine plasat pentru a comenta procesul electoral din Iran sau din orice altă ţară", a spus Rabii.

Tensiunile dintre cele două ţări s-au agravat după ce Statele Unite au denunţat în 2018 acordul privind programul nuclear iranian încheiat cu trei ani înainte şi restabilirea sancţiunilor americane pe care le-a ridicat pactul, ceea ce a scufundat ţara într-o recesiune cu consecinţe sociale dramatice.

De la începutul lui aprilie, Teheranul şi celelalte părţi la acord duc tratative la Viena cu scopul de a relansa pactul şi de a reintegra Statele Unite în acord.

Ebrahim Rais, care urmează să preia mandatul în august, a declarat luni că nu va permite "negocieri pentru distracţie" privind dosarul nuclear şi a refuzat o eventuală întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cata dreptate are Iranul! Sa mai ai tupeul sa critici procesul electoral al unei tari independente, dupa ce Deep State-ul l-a furat pe Trump si pe republicani ca-n Vestul Salbatic, doar la elitele marxiste americane mai gasesti asa ceva!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb